Свържете се с нас

Анализи и Коментари

Има ли спящи клетки на Хизбула в Пиринско?

Публикувано

на

Един анализ на информационна агенция www.toppresa.com : 

ДАНС постоянно наблюдава пиринския край.

В момента спецслужителите провеждат разпити и проверяват алибитата на определени лица в Пиринско, известни с изповядване на радикален ислям и контакти със Саудитска Арабия. Под лупа са поставени последните седмици всички, които могат да имат някаква пряка или косвена съпричастност кс тероростични организации.  Благоевградската област със своите компактни мюсюлмански селища е един районите, където съществува потенциалната възможност за спящи клетки на терористичните организации. Това не е нова хипотеза, но тя придоби по-голяма релефност след стряскащото предупреждение на неназован американски висш служител, който заяви, че има българско крило на „Хизбула”, което се активизира.

Припомняме, че периодично областта се раздира от скандали, свързани с ислямския фундаментализъм. Гърменското село Рибново и гоцеделчевското село Лъжница са емблематични в това отношения. Преди няколко години директорът на училището в Рибново Феим Иса започна открито да насажда ислямски порядки в учебното заведение и да подменя светския му характер. Двамата с учителя по религия Мурат Бошнак, специализирал в Саудитска Арабия, упражняваха натиск над учители и ученици да ходят със забрадки и арабски носии. Принуждаваха децата да избират исляма за свободно избираем предмет, а Бошнак искаше към него да се обръщат не с „господин”, а с „ага”. Пак той забрани на момичетата да ходят на абитуриентския си бал и с пари от арабска фондация им уреди екскурзия в Турция. Говори се, че Бошнак може да е едно от основните лица, имащо пръст в атентата на летище Сарафово.

В Лъжница пък преди две години при акция на МВР и ДАНС за пресичане дейността на нерегистрирания български клон на ислямската организация „Ал Уакф ал Ислями“ възникнаха безредици. Тогава с жива верига жителите на селото 4 часа държаха като заложници служителите на ДАНС при опит за обиск в дома на местния имам Мохамед Камберч. Хора от селото атакуваха полицаите и не позволиха колите с иззетата при обиска литература да потеглят за София. Освен местния имам, в центъра на събитията тогава бяха районният мюфтия Айдън Мохамед и областният лидер на ДПС Ведат Хюсеин. Лъжничани заявиха, че искат иззетата литература и материали да бъдат описани, снимани и филмирани, за да не бъдат подхвърлени незаконни бумаги по-късно и имамът Мохамед Камберч да бъде обвинен в проповядване на радикален ислям. За 30-годишния тогава имам се знаеше, че преди да дойде в Лъжница, 7 години е учил в Саудитска Арабия.

При напускането на селото едната от колите на ДАНС бе със счупено от протестиращите стъкло.

При същата акция със заповед на Окръжна прокуратура – Благоевград бяха извършени обиски и в домовете на имамите в сатовчанските села Кочан и Плетена. От домовете на имамите Изет Джалев и Мехмед Абдурахман бяха иззети компютри, дискове, литература на български и арабски език и много други материали. Обиските там не предизвикаха напрежение сред местното население.

По-късно резултатите от обиските бяха обявени с половин уста и не дадоха ясна представа дали са намерени безусловни доказателства за нелегално функциониране на нерегистрирания български клон на ислямската организация “Ал Уакф ал Ислями”.

коментара

Анализи и Коментари

Медийно падение! Време е за нови професионални медийни проекти в югозапада! И какво след „Струма“…

Публикувано

на

Камбитов показа че „старите лаври“ вече не важат с риска дори срещу него да се лее помия!

Определено вчера се случи истинска медийна революция в югозападна България. Кметът на община Благоевград, д-р Атанас Камбитов, излезе публично и заяви, че е отказъл медийно обслужване „финансиране“ на ежедневника вестник „Струма“.

Нещо повече, публично беше прочетена кореспонденция, в която ръководителите на вестника, обвиняват кмета в „цензура“ и го плашат че ще се оплачат на „премиера“, кой премиер така и не стана ясно. Има ли си име този премиер? Ние от Топ Преса, определено не виждаме Камбитов да е „цензурирал“ някого още повече, че информацията която общината пуска е официална и както стана ясно може да се взема от официалния сайт на общината. На нас от Топ Преса обаче ни е странно друго  – защо Камбитов беше цензуриран? Скандалът му с вестник „Струма“ не беше отразен от нито една медия, освен struma.com  и Топ Преса? На какво се дължи тази автоцензура колеги? В петък в броя на вестник Топ Преса – югозападния таблоид ще ипродължим да искаме отговори.

Ние от най – голямата и четена медия в югозапада, обаче не можем да скрием притеснението си, че имиджа да един от ветераните на местният медиен живот е със сринато доверие, дори компрометирано име. Разбира се това може дза бъде обяснено с напълно естествен процес – всяко начало си има и своя край. Зеленият узрява а узрелият остарява, загнива и пада от дървото, гласи природният закон. ВРемето е дошло на можещите а не на тези които лежат на стари лаври. Това медийно падение, според нас отваря пътят но нови професионални медийни проекти, адекватни към днешното време, обстаятелства и обществено мислене… Времето на безплатните вестници, големите навинарски платформи, мащабните информационни кампании в социалните мрежи… Ние от Топ Преса сме подготвени за тези дни които настъпват. И ще отговорим адвекватно. Съвсем скоро!

ТОВА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИГНОРИРАНО УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ НОМЕРЪТ ВИ НЯМА ДА МИНЕ:

 

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТОЗИ ПЕТЪК САМО ВЪВ ВЕСТИНК ТОП ПРЕСА – ЮГОЗАПАДНИЯТ ТАБЛОИД! 

коментара

Продължете с четенето

Анализи и Коментари

Скандал в Плетена! Жители скочиха на общинския съветник Искрен Кальонев! Политика с лъжливи внушения не се прави!

Публикувано

на

Анелия Странджева

Читатели на Топ Преса писаха по повод изказването на общинския съветник от ОБС Сатовча и критиката м укъм местната власт относно снегопочистването. Припомняме че Искрен Кальонев, възмутено поиска думата подразнен от материала ни за отличното снегопочистване в община – Сатовча и затова каза следното : опровергавам твърдението че е отлично. Сажалявам много, моите уважения към г-н кмета на общината д-р Арбен Мименов но Плетена е село с най-голяма денивилация. Специално за Плетена пишем слаб 2, сподел не той. нашат читателка Анелия Странджева обаче, по свой ред също писка д акаже нещ опо темата :  Аз не съм от Плетена но колектива ни е 80% от Плетена и в 4.45 бяха в Сатовча и неможеха да се нарадват колко бзпроблемно са стигнали до Сатовча . А това няма как да стане ако не е почистено .И да добавя че пред частни имоти като бар ,магазин ,дом всеки трябва да си почисти това не е задължение на кмета . Поздравления за г-н Мименов ,че не позволи обилният снеговалеж да наруши работният ни ден, напуса ни тя с цел мнението и да стане публично. Ние от Топ Преса приведстваме читатлеската активност, държим също да дадем мнение че от бедствие и трудности политика не се прави. Редно е местните политици да искат първо мнението на гражданите и жителите на дадено населено място и после да вземат становище.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ