Свържете се с нас

Анализи и Коментари

Има ли спящи клетки на Хизбула в Пиринско?

Публикувано

на

Един анализ на информационна агенция www.toppresa.bg : 

ДАНС постоянно наблюдава пиринския край.

В момента спецслужителите провеждат разпити и проверяват алибитата на определени лица в Пиринско, известни с изповядване на радикален ислям и контакти със Саудитска Арабия. Под лупа са поставени последните седмици всички, които могат да имат някаква пряка или косвена съпричастност кс тероростични организации.  Благоевградската област със своите компактни мюсюлмански селища е един районите, където съществува потенциалната възможност за спящи клетки на терористичните организации. Това не е нова хипотеза, но тя придоби по-голяма релефност след стряскащото предупреждение на неназован американски висш служител, който заяви, че има българско крило на „Хизбула”, което се активизира.

Припомняме, че периодично областта се раздира от скандали, свързани с ислямския фундаментализъм. Гърменското село Рибново и гоцеделчевското село Лъжница са емблематични в това отношения. Преди няколко години директорът на училището в Рибново Феим Иса започна открито да насажда ислямски порядки в учебното заведение и да подменя светския му характер. Двамата с учителя по религия Мурат Бошнак, специализирал в Саудитска Арабия, упражняваха натиск над учители и ученици да ходят със забрадки и арабски носии. Принуждаваха децата да избират исляма за свободно избираем предмет, а Бошнак искаше към него да се обръщат не с „господин”, а с „ага”. Пак той забрани на момичетата да ходят на абитуриентския си бал и с пари от арабска фондация им уреди екскурзия в Турция. Говори се, че Бошнак може да е едно от основните лица, имащо пръст в атентата на летище Сарафово.

В Лъжница пък преди две години при акция на МВР и ДАНС за пресичане дейността на нерегистрирания български клон на ислямската организация „Ал Уакф ал Ислями“ възникнаха безредици. Тогава с жива верига жителите на селото 4 часа държаха като заложници служителите на ДАНС при опит за обиск в дома на местния имам Мохамед Камберч. Хора от селото атакуваха полицаите и не позволиха колите с иззетата при обиска литература да потеглят за София. Освен местния имам, в центъра на събитията тогава бяха районният мюфтия Айдън Мохамед и областният лидер на ДПС Ведат Хюсеин. Лъжничани заявиха, че искат иззетата литература и материали да бъдат описани, снимани и филмирани, за да не бъдат подхвърлени незаконни бумаги по-късно и имамът Мохамед Камберч да бъде обвинен в проповядване на радикален ислям. За 30-годишния тогава имам се знаеше, че преди да дойде в Лъжница, 7 години е учил в Саудитска Арабия.

При напускането на селото едната от колите на ДАНС бе със счупено от протестиращите стъкло.

При същата акция със заповед на Окръжна прокуратура – Благоевград бяха извършени обиски и в домовете на имамите в сатовчанските села Кочан и Плетена. От домовете на имамите Изет Джалев и Мехмед Абдурахман бяха иззети компютри, дискове, литература на български и арабски език и много други материали. Обиските там не предизвикаха напрежение сред местното население.

По-късно резултатите от обиските бяха обявени с половин уста и не дадоха ясна представа дали са намерени безусловни доказателства за нелегално функциониране на нерегистрирания български клон на ислямската организация “Ал Уакф ал Ислями”.

коментара

Анализи и Коментари

Пожарът в катедралата „Парижката Света Богородица” потресе хората по света

Публикувано

на

Да видиш как гори и рухва в пламъците нещо, което си смятал за едно от вечните неща на нашата планета… Нещо, което като пирамидите и Китайската стена е било преди теб и ще те надживее, ще надживее и внуците на твоите внуци..

Катедралата – символ на Париж и емблема на християнството изобщо. Творение на средновековния дух и перла на световната архитектура. Мъчно. Трагично. Болно…

Да, ще я възстановяват, разбира се, но това вече няма да е автентичната постройка от XIII век. Нещо си е отишло безвъзвратно. Хората – нашите деца, внуците ни – вече никога няма да стъпят под сводовете, построени от майсторите на Средновековието…

В моя живот, както и вероятно в живота на много други хора, Катедралата влезе още през детските ми години с известния роман на Виктор Юго. Всички сме поглъщали жадно страниците, на които се описва странният и призрачен живот на огромното творение от камък. Историята на циганката. Историята на Квазимодо…

Много по-късно, вече като зрял мъж, стъпих и физически под сводовете на Катедралата. Каквато и представа да съм имал за нея, на живо тя надхвърли всичките ми очаквания. Катедралата ме прие в утробата си спокойно, мирно, мъдро. Призрачната, почти мистична светлина, лееща се през огромните цветни витражи, се размесваше с готическия здрач. Гледах с благоговение високите сводове, опипвах тук-там вечния камък и ми се струваше, че съм в каменен Ноев ковчег, суров и непоклатим, пътуващ през вълните на хилядолетията…

Това беше живо Средновековие. Рицари, монаси, инквизитори, кардинали – чувствах се буквално заобиколен от сенките на всички тези хора. Тълпите им бродеха невидимо наоколо. Мислите им, долавяни като неясен шепот, ме завладяваха. Неволно ми се искаше да пришия кръст върху дрехата си и да тръгна на поход за Светата земя, или пък да изгоря някой еретик с ръцете си.

И ето че Тя изгоря! Кога стана това? Не през тъмните дни и нощи на Средновековието, когато са горели толкова много постройки – безчет, безчет! Не през бурните времена на войните и революциите. И Революцията от 1789 г., и Наполеоновите войни, и Парижката комуна – всички те не закачиха Катедралата, минаха през нея като бурни разпенени вълни през скала и се оттеглиха. Не! Тя се запали и изгоря в цивилизованото време на нашия век.

Някои видяха в това знамение, знак на Божия гняв. Още повече, че това се случи в самото навечерие на католическия Великден. Поличба?…

А всъщност, мисля си аз, няма нищо чудно, че Катедралата се запали и изгоря точно сега. Тя беше чужда на нашето време. Сред съвременния блуден и разпасан град Тя стоеше като някакво праисторическо чудовище. Странно беше присъствието на това древно, тайнствено светилище, на това възвишено място за Богопоклонение сред бордеите, нощните клубове, публичните домове наоколо.

И накрая Тя не издържа и си отиде. Изгоря, рухна, изчезна.

И нещо в нас изгоря заедно с Нея.

Хората плачеха, гледайки как гори Катедралата, видимият храм, но защо никой не плаче, когато всеки ден, всеки час гори и рухва незримият храм на доброто, погазва се справедливостта, потъпква се честта и правдата? Тези пламъци не разтърсват хората, не потрисат, не ужасяват никого. Не се чуват писъци и плач, и телевизиите по света не предават на живо ужасите на всекидневната морална катастрофа.

Сбогом, Notre Dame de Paris! Почивай в мир! Ще те помним винаги!

АНДРЕЙ РОМАНОВ

pravoslavie.bg

коментара

Продължете с четенето

Анализи и Коментари

ШОК! Топ Преса обявава своята рекламна тарифа за евро изборите – 0 лева!

Публикувано

на

На фона на безумни, нечувани суми в рекламния сектор на регионалния медиен бизнес, информационна агенция www.toppresa.bg, реши да обяви своите тарифи към всички играчи на евро изборите. Обръщаме се към всички партии, независими кандидати, анализатори и дейци в изборите, Топ Преса ще направи реверанс за всички на предстоящия вот за евро парламент и ще работи БЕЗ ТАРИФА. Време е за равен старт на всички, време е за революция в местния медиен бизнес. Условия за да се ползва този реверанс: 

  • мотивационно писмо до редакцията на имейл topmedia@abv.bg
  • документ удостоверяващ участието на изборите.
  • материяли, послания и изображения, предназначени само за продуктите на Топ Преса с уникален контент и послания за нашите читатели. Достоверни!
  • „Кръстосан разпит“ за всеки кандидат, с неудобни въпроси, въпроси от нашите читатели, конкретни ангажименти към тях!
  • отчет за свършена дейност до сега, ако е с опит в политиката.
  • гаранции за работата си европаралемнта за дебютанти.

За повече информация можете да звъните на телефон :0892287900 или да ни пишете във фейсбук. Топ Преса знае че много медии пишат за „смята на системата“ , за „рестарт“, но когато стане въпрос за пари, те игронират каузите и моралът си и се насочват към личните си разходи и мечти във финансов план. Щом искаме да се случи нещо ново, трябва да му дадем път. Има партии и кандидати, които имат качества, но за задушени от платените послания и натрапчиви високоплатени реклами. Месни сайтове, без никакъв авторите искат по 3000 лева на седмица за реклама на евроизборите. Топ Преса иска – 0 нула! Равен старт за всички! И нека победи по добрия и подготвения а не по богатия Време е за революция!

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ