Без категория

Пощенската шефка в Сатовча дала назаем парите за пенсиите, пощальон “щипвал” от сумите за ток и вода на пенсионерите

пари

Началничката на пощата в с. Сатовча Невена Маринска и междуселищният пощальон на селата Крибул, Фъргово и Осина Светлозар Юсев са двамата служители на “Български пощи”, които в сряда предизвикаха масирана проверка на ревизори в дружеството от София и Благоевград, пише вестник “Струма” в днешния си брой. Проверяващите се изсипаха в пощата в Сатовча, затвориха я и започнаха детайлна проверка на документите.

Пощальонът се разследва за кражба на суми от пенсиите на хората в трите села, които обхожда всяка седмица. Както е от години практиката в малките и отдалечени от общинските центрове селища, пощаджията, който раздава пенсиите на хората, прави всеки месец удръжка от тях за тока, водата и евентуално телефоните им. Вместо веднага да плати разходите на пенсионерите в общинския център Сатовча, пощаджията на трите села обаче системно ги присвоявал. Хората се усетили, когато случайно разбрали, че са им се натрупали огромни дългове към ЧЕЗ и “ВиК”.

Не е ясно дали за това е знаела Невена Маринска, която е шеф на сатовчанския пощенски клон. Тя обаче също е разследвана за отклонявани от нея няколко хиляди лв. от пенсиите на хората. Маринска изпратила парите на неин колега и съселянин от с. Плетена, който й ги поискал назаем. Дамата обаче не преценила, че на 21 май трябва да изплати пенсиите на сатовчанци и след като съселянинът й не върнал парите, тя на свой ред започнала да връща обратно пенсионерите по домовете им с празни ръце, обяснявайки, че пенсиите им още не са преведени. Според източник вчера Маринска си признала пред ревизорите за отклонените от нея средства.

Въпреки че е в отпуска, шефката на пресцентъра на “Български пощи” Дора Цветкова си включи телефона и обясни, че действително такъв случай в Сатовча има, но ревизията на “Български пощи” ще приключи най-рано в събота, когато ще могат да бъдат огласени подробности. Според Цветкова слуховете за кражба на 100 000 лв. са завишени, точната сума на щетите още не е ясна, не е ясно и за какъв период от време селският пощаджия си е допълвал заплатата от неплатените сметки на пенсионерите.

Пиарът не съобщи името на междуселищния пощальон, шефката на пощата обаче е добре известна в общината благодарение на татко си – някогашният седесар, после атакист, а от години будната съвест на община Сатовча и бунтар №1 Цветан Марински – Брандо.   

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене