Край на давността на Тозев! Общината веднага да си вземе дълговетеот местния олигарх, а прокуратурата да образува дело за откровена строителна некадърност!

Около 18:00 часа вчера силният вятър успя да раз­руши част от външния облик на тър­гов­ския център МОЛ LARGO в Бла­гоев­град. След пора­жени­ята, бе напра­вен об­ход на сгра­дата от служи­телите на Об­ластна дирек­ция „Пожарна безопасност и за­щита на населението“, а пе­риметърът бе отцепен.

Днес следите от вчераш­ния инцидент все още стряс­кат благоевградчани, лама­рините и конструкцията все още „лежат“ пред входа на Мола в центъра на града. А въпросите започват да нате­жават.

ВЪПРОСИТЕ

Отърсили се от първона­чалния шок, хората започват да питат, каква е причината за инцидента, само вятърът ли е виновен или отново има човешка грешка? Изпълнен ли е качествено проектът и ако не, къде е бил надзорът и защо не си е свършил ра­ботата. Най-важният въ­прос, разбира се, е кой ще понесе отговорност? Да, от­говорност, защото този път за щастие нямаше жертви, но можеше и да има!

Потърсихме мнението на строители, които пожелаха анонимност, заради извест­ни притеснения, но все пак половинчато споделиха с нас, че вероятна причина за падането е, че конструк­цията е захваната с дюбели за газобетон, което само по себе си, не било устойчиво. Разказват ни, че ако основа­та не е газобетон, е можело да паднат само паната, но не и цялата конструкция, както се случи.

Според специалисти, по­добна конструкция е пред­назначена за вътрешно вграждане, а не за външно, именно поради неустойчи­востта на атмосферни вли­яния. Поради отказ на ко­ментиращите да цитираме имената им, все пак ос­тавяме една малка въпро­сителна за тео­рията им, коя­то иначе звучи компетентно и обосновано.

И продъл­жаваме да се питаме дали е спестено нещо при изпълне­нието на фаса­дата на ЛАРГО, дали само от­вън има про­блеми, или и вътре.

СГРАДА ОТ КОН­КУРС

Натъкваме се на факта, че през 2014 годи­на сградата на МОЛ ЛАРГО е участвала в Национален конкурс „Сграда на година­та“, най-прес­тижното съби­тиe в сферата на инвестицион­ните проекти, строителството и архитектура­та и отличава най-добрите по­стижения през съответната го­дина.

В представя­нето и пише, че проектът е изработен по поръчка на Ин­веститора, съ­образно Виза за проучване и проектиране, из­дадена от Глав­ния архитект на гр. Благоевград и според съответните норми за проектиране на сгради.

„Обектът представлява съ­ществуваща сграда (бившия Градски универсален мага­зин), която се преустройва в многофункционален търгов­ски и развлекателен.“

ИНВЕСТИТОР е Макиз ООД, КОНСТРУКТОР: инж.Илия Алашки, ИЗПЪЛНИ­ТЕЛ: Макиз ООД , АРХИТЕКТ: Планинг ЕООД, арх.Илиан Илиев.

Относно външното оформ­ление, е записано следно­то: „Фасадата е проектира­на така, че да бъде акцент в околното пространство, подчертавайки търговската функция на сградата.

Югоизточната и северо­източната фасади, които гледат към пл. „България“ и ул. „Тодор Александров“ са решени с комбинация от стъклени и алуминиеви па­нели в два цвята, следващи точно определена логика. За всеки стъклен фасаден па­нел е осигурено LED освет­ление. Останалите фасади се измазват със силикатна мазилка по цялата си висо­чина. Всички фасади изли­зат еркерно над партерното ниво.

Външният облик на сгра­дата разчита на отражени­ята на небето под различни ъгли през деня и на худо­жествено осветление на фа­садните панели нощем.

На ниво +15,60 е проекти­рана панорамна тераса към пл. „България“ и ул. „Тодор Александров“, покрита с ко­зирка, която се явява като пробив в хомогенната струк­тура на фасадното решение.“

На практика вчера се сри­на именно външната част.

КАКВО ЩЕ НАПРАВЯТ ИНСТИТУ­ЦИИТЕ?

Остава не ясно за момен­та, какво ще направят инсти­туциите. Как РДНСК е приела обекта и не е ли предвидена подобна ситуация? Какво е свършил надзорът и свър­шил ли си е въобще работа­та?

Реален собственик на сгра­дата е община Благоевград, тя отдава на концесионера под наем своята собстве­ност и би следвало като от­говорен стопанин също да вземе мерки. Най-малкото, което може да се направи, е цялата сграда да бъде об­следвана, за да се провери състоянието и, както и ка­чеството на изпълнение на подобренията, направени от концесионера. Ако провер­ките покажат още възмож­ни „пробойни“, общината би следвало да предприеме действия.

Към момента обаче, не е ясно каква е позицията на община Благоевград, РДНСК или друг. Опитите ни да се свържем с концесионера Ге­орги Тозев също удариха на камък…за сега.

Концесионерът в хроноло­гия- опити за намаляване на концесията и задължения

През 2011 година фирома „Макиз“ООД ппечели конце­сията за ГУМ-Благоевград ,при следните условия:

  1. Срок на концесионния договор – 25 години;
  2. Размер на годишното концесионно заплащане – 274 000 лв. без ДДС.
  3. Гратисен период, през който концесионерът се ос­вобождава от заплащане на годишното концесионно плащане – 18 месеца, счи­тано от датата на влизане в сила на договора за конце­сия.
  4. Общ размер на инвести­циите – 15 366 212 лв., раз­пределени по години както следва:

– за първата година и шест месеца – 7 334 363,00 лева, без ДДС, или минимална сума в евро 3 750 000 евро без ДДС;

– за шестата година – 3 063 441;

– за три­надесетата година – 2 229 646 лева без ДДС, или минимална стойност в евро 1 140 000 без ДДС;

– за дваде­сетата година инвестиции в размер на 2 738 162 лева без ДДС, или минимална стойност в евро 1 400 000 / без ДДС.

  1. Концесионерът се за­дължава да обособи са­мостоятелни обекти за собствениците с призна­то право на собственост върху сградата в размер на 2,71 % ид.ч.през първа­та година и половина на концесионния договор.
  2. Обвързващото пред­ложение и офертата на “МАКИЗ” ООД са нераз­делна част от договора за концесия.

Към днешна дата ГУМ вече е „LARGO“ МОЛ и ра­боти, няколко известни бранда са се настанили в обновената сграда в цен­търа на града.

До 2017 година фирма­ та носи името „Макиз“ ООД, а от година е преименувана на „ЛАРГО МОЛ“ ООД.

Фирма „ЛАРГО МОЛ“ ООД стопанисва сградата на бившия ГУМ в Благоевград. Съдружници в нея, според справката в официалните регистри са „КАСИДИ“ЕООД на Станислава Костадинова, Николай Наков и Михаил На­ков, „ГЕЙТ“ ЕООД на Георги Тозев, ЕТ „РАДИНА – 2 – ВИОЛИНА ТОЗЕВА – ЙОРДАН ТОЗЕВ“, ВИОЛИНА ЙОРДАНОВА ТО­ЗЕВА, ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ ТОЗЕВ и ЙОРДАН ГЕОРГИЕВ ТОЗЕВ.

През 2015 година се поя­виха слухове, че концесио­нерите са внесли молба до община Благоевград за на­маляване на концесията на половина. Сама по себе си идеята бе доста скандал­на, тъй като ако се случеше това, щеше да означава, че ще се нарушат условията на цялата концесия. Хората в града коментираха,че една подобна стъпка е повече от абсурдна, защото фирма „Макиз“ООД печели концеси­ята с офер­та, в която имен­но стой­ност­та е била от реша­ващо зна­че­ние. По този начин дру­гите кандидати, които са се яви­ли тогава, имат право да се противопоставят,че по един или друг начин са били още­тени.

Тогава се свързахме с един от концесионерите на ГУМ – Георги Тозев, той обаче заяви,че не може да коментира въпроса и нито потвърди, нито отрече наме­рението да се депозира мол­ба или наличието на такава за намаляване на концеси­ята. Към днешна дата няма данни молбата им да е била удовлетво­рена.

През 2016 година, около кон­цесионери­те имаше още шум, след като на редовна сесия на ОбС-Бла­гоевград, стана ясно, че един най-круп­ните кон­цесионери – „Макиз“О­ОД дължи на община Благоев­град непла­тени суми по концеси­ята за 2013 год. и 2014 год. “ Дъл­говете са на ръба на давността, но тя още не е изтекла. Ще предпри­емем всички мерки, за да съберем задълженията.“, каза тогава зам.кметът Иво Николов.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене