Свържете се с нас

ВИДЕО

„Неудобните“ Епизод 2, Сезон III Логични въпроси след срутването на фасадата на МОЛ Ларго. Кой ще понесе отговорност сега?

Публикувано

на

В понеделник около 18:00 часа силният вятър успя да разруши част от външния облик на търговския център МОЛ LARGO в Благоевград. След пораженията, бе направен обход на сградата от служителите на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, а периметърът бе отцепен.

 

Въпросите

Отърсили се от първоначалния шок, хората започват да питат, каква е причината за инцидента, само вятърът ли е виновен или отново има човешка грешка? Изпълнен ли е качествено проектът и ако не, къде е бил надзорът и защо не си е свършил работата. Най-важният въпрос, разбира се, е кой ще понесе отговорност? Да, отговорност, защото този път за щастие нямаше жертви, но можеше и да има!

Потърсихме мнението на строители, които пожелаха анонимност, заради известни притеснения, но все пак половинчато споделиха с нас, че вероятна причина за падането е, че конструкцията е захваната с дюбели за газобетон, което само по себе си, не било устойчиво. Разказват ни, че ако основата не е газобетон, е можело да паднат само паната, но не и цялата конструкция, както се случи.

Според специалисти, подобна конструкция е предназначена за вътрешно вграждане, а не за външно, именно поради неустойчивостта на атмосферни влияния. Поради отказ на коментиращите да цитираме имената им, все пак оставяме една малка въпросителна за теорията им, която иначе звучи компетентно и обосновано.

И продължаваме да се питаме дали е спестено нещо при изпълнението на фасадата на ЛАРГО, дали само отвън има проблеми, или и вътре.

Сграда от конкурс

Натъкваме се на факта, че през 2014 година сградата на МОЛ ЛАРГО е участвала в Национален конкурс „Сграда на годината“, най-престижното събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата и отличава най-добрите постижения през съответната година.

В представянето и пише, че проектът е изработен по поръчка на Инвеститора, съобразно Виза за проучване и проектиране, издадена от Главния архитект на гр. Благоевград и според съответните норми за проектиране на сгради.

„Обектът представлява съществуваща сграда (бившия Градски универсален магазин), която се преустройва в многофункционален търговски и развлекателен.“

ИНВЕСТИТОР е Макиз ООД, КОНСТРУКТОР: инж.Илия Алашки, ИЗПЪЛНИТЕЛ: Макиз ООД , АРХИТЕКТ: Планинг ЕООД, арх.Илиан Илиев.

Относно външното оформление, е записано следното: „Фасадата е проектирана така, че да бъде акцент в околното пространство, подчертавайки търговската функция на сградата.
Югоизточната и североизточната фасади, които гледат към пл. „България“ и ул. „Тодор Александров“ са решени с комбинация от стъклени и алуминиеви панели в два цвята, следващи точно определена логика. За всеки стъклен фасаден панел е осигурено LED осветление. Останалите фасади се измазват със силикатна мазилка по цялата си височина. Всички фасади излизат еркерно над партерното ниво.
Външният облик на сградата разчита на отраженията на небето под различни ъгли през деня и на художествено осветление на фасадните панели нощем.
На ниво +15,60 е проектирана панорамна тераса към пл. „България“ и ул. „Тодор Александров“, покрита с козирка която се явява като пробив в хомогенната структура на фасадното решение.“

На практика вчера се срина именно външната част.

Какво ще направят институциите?

Остава не ясно за момента, какво ще направят институциите. Как РДНСК е приела обекта и не е ли предвидена подобна ситуация? Какво е свършил надзорът и свършил ли си е въобще работата?

Реален собственик на сградата е община Благоевград, тя отдава на концесионера под наем своята собственост и би следвало като отговорен стопанин също да вземе мерки. Най-малкото, което може да се направи, е цялата сграда да бъде обследвана, за да се провери състоянието и, както и качеството на изпълнение на подобренията, направени от концесионера. Ако проверките покажат още възможни „пробойни“, общината би следвало да предприеме действия.

Към момента обаче, не е ясно каква е позицията на община Благоевград, РДНСК или друг. Опитите ни да се свържем с концесионера Георги Тозев също удариха на камък…за сега.

Концесионерът в хронология- опити за намаляване на концесията и задължения

През 2011 година фирома „Макиз“ООД ппечели концесията за ГУМ-Благоевград , при следните условия:

1. Срок на концесионния договор – 25 години;
2. Размер на годишното концесионно заплащане – 274 000 лв. без ДДС.
3. Гратисен период, през който концесионерът се освобождава от заплащане на годишното концесионно плащане – 18 месеца, считано от датата на влизане в сила на договора за концесия.
4. Общ размер на инвестициите – 15 366 212 лв., разпределени по години както следва:
– за първата година и шест месеца – 7 334 363,00 лева, без ДДС, или минимална сума в евро 3 750 000 евро без ДДС;
– за шестата година – 3 063 441;
– за тринадесетата година – 2 229 646 лева без ДДС, или минимална стойност в евро 1 140 000 без ДДС;
– за двадесетата година инвестиции в размер на 2 738 162 лева без ДДС, или минимална стойност в евро 1 400 000 / без ДДС.
5. Концесионерът се задължава да обособи самостоятелни обекти за собствениците с признато право на собственост върху сградата в размер на 2,71 % ид.ч.през първата година и половина на концесионния договор.
6. Обвързващото предложение и офертата на “МАКИЗ” ООД са неразделна част от договора за концесия.
Към днешна дата ГУМ вече е „LARGO“ МОЛ и работи, няколко известни бранда са се настанили в обновената сграда в центъра на града.

До 2017 година фирмата носи името „Макиз“ ООД, а от година е преименувана на „ЛАРГО МОЛ“ ООД.

Фирма „ЛАРГО МОЛ“ ООД стопанисва сградата на бившия ГУМ в Благоевград. Съдружници в нея, според справката в официалните регистри са „КАСИДИ“ЕООД на Станислава Костадинова, Николай Наков и Михаил Наков, „ГЕЙТ“ ЕООД на Георги Тозев, ЕТ „РАДИНА – 2 – ВИОЛИНА ТОЗЕВА – ЙОРДАН ТОЗЕВ“, ВИОЛИНА ЙОРДАНОВА ТОЗЕВА, ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ ТОЗЕВ и ЙОРДАН ГЕОРГИЕВ ТОЗЕВ.

През 2015 година се появиха слухове, че концесионерите са внесли молба до община Благоевград за намаляване на концесията на половина. Сама по себе си идеята бе доста скандална, тъй като ако се случеше това, щеше да означава, че ще се нарушат условията на цялата концесията. Хората в града коментираха,че една подобна стъпка е повече от абсурдна , защото фирма „Макиз“ООД печели концесията с оферта, в която именно стойността е била от решаващо значение.По този начин другите кандидати, които са се явили тогава, имат право да се противопоставят,че по един или друг начин са били ощетени.

Тогава се свързахме с един от концесионерите на ГУМ – Георги Тозев, той обаче заяви,че не може да коментира въпроса и нито потвърди, нито отрече намерението да се депозира молба или наличието на такава за намаляване на концесията. Към днешна дата няма данни молбата им да е била удоволетворена.

През 2016 година, около концесионерите имаше още шум, след като на редовна сесия на ОбС-Благоевград, стана ясно, че един най-крупните концесионери – „Макиз“ООД дължи на община Благоевград неплатени суми по концесията за 2013 год. и 2014 год. “ Дълговете са на ръба на давността, но тя още не е изтекла. Ще предприемем всички мерки, за да съберем задълженията.“, каза тогава зам.кметът Иво Николов.
Мариета Димитрова / www.Blagoevgrad-News.com

коментара

ВИДЕО

/ВИДЕО/ :Фатме Кальор от Брезница изправи на крака голямата зала на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ Благоевград

Публикувано

на

14 годишната Фатме Реджеп Кальор от гоцеделчевското село Брезница , снощи буквално спря дъха и изправи на крака многобройната публика в големият салон на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ Благоевград където се проведе тържествения концерт-спектакъл „Земя на песни“ която своя нова продукция  представи Радио Благоевгад по случай 45-я си рожден ден .

Фатме достойно представи община Гоце Делчев и родното си село Брезница на голямото събитие на Радио Благоевград като едновременно с това за пореден път спечели сърцата на публиката и ценителите на автентичния фолклор .

В новата продукция в чест на  45-я рожден ден на Радио Благоевград малката изпълнителка от Брезница с невероятният си глас   изпя за първи път не изпятата от никой до сега уникална стара брезнишка песен „Овай да ги гледам Дено Денче“ предадена й  от нейната баба.

На детската Евровизия-2015г.,Министерството на образованието и науката , подари на всички участници диска със студийния  запис  на емблематичната родопска песен „Излел е Дельо Хайдутин“в брилянтното изпълнение на Фатме Кальор която песен тя изпълни на петото юбилейно издание „Звезди на радиото“ и спечели голямата награда .

Както писа Топ Преса , снощи радиото на Югозапада отбеляза  своите 45 години с тържествен концерт-спектакъл „Земя на песни“.
Концертът който получи голям отзвук , се състоя  в големия салон на Драматичния театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград където бе представена и най-новата музикална продукция на Радио Благоевград.

Музикалният проект „Земя на песни“ включва 14 изпълнения по обработки на композиторите Валери Димчев и Петьо Кръстев.

14 годишната Фатме Кальор  за пореден път ,въпреки възръстта си, зае достойно място  сред известните имена на изпълнителите на автентичен фолклар ,а именно Румяна Филкова, Димитър Касапинов  МФГ „Банскалии“, Кинче Вълчева, Айшен Осенска, Милко Бошнаков, Елена Толева, Карамфил Божиков, Иван Гоцев, Илиян Юручки, МФГ „Огражденска четворка“, Емилия Трайкова, Анелия Трендафилова, Мариана Манолева, Исуф Лиманов.

В спектакъла участие снощи взе и Студентския фолклорен ансамбъл към Югозападния университет „Неофит Рилски“ с главен художествен ръководител проф. Николай Цветков.

 

 

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

Концерт-спектакъл по случай 45 години Радио Благоевград

Публикувано

на

Радиото на Югозапада отбелязва своите 45 години. По този повод Радио Благоевград организира тържествен концерт-спектакъл „Земя на песни“.
Концертът бе в големия салон на Драматичния театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград и  представи най-новата музикална продукция на Радио Благоевград.

Музикалният проект „Земя на песни“ включва 14 изпълнения по обработки на композиторите Валери Димчев и Петьо Кръстев.

Вярно на своите дългогодишни традиции в областта на представяне на фолклорната музика, Радио Благоевград предлага на своите почитатели една съвременна и въздействаща концепция за интерпретация на богатото културно наследство от Югозападна България. Участвата изпълнителите: Румяна Филкова, Димитър Касапинов и МФГ „Банскалии“, Кинче Вълчева, Айшен Осенска, Милко Бошнаков, Фатме Кальор, Елена Толева, Карамфил Божиков, Иван Гоцев,Илиян Юручки, МФГ „Огражденска четворка“, Емилия Трайкова, Анелия Трендафилова, Мариана Манолева, Исуф Лиманов.

В спектакъла участва и Студентския фолклорен ансамбъл към Югозападния университет „Неофит Рилски“ с главен художествен ръководител проф. Николай Цветков.

Хореография и режисура: Николай Цветков и Георги Гаров
Художник: Мартина Иванова

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ