Свържете се с нас

ВИДЕО

„Неудобните“ Епизод 2, Сезон III Логични въпроси след срутването на фасадата на МОЛ Ларго. Кой ще понесе отговорност сега?

Публикувано

на

В понеделник около 18:00 часа силният вятър успя да разруши част от външния облик на търговския център МОЛ LARGO в Благоевград. След пораженията, бе направен обход на сградата от служителите на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, а периметърът бе отцепен.

 

Въпросите

Отърсили се от първоначалния шок, хората започват да питат, каква е причината за инцидента, само вятърът ли е виновен или отново има човешка грешка? Изпълнен ли е качествено проектът и ако не, къде е бил надзорът и защо не си е свършил работата. Най-важният въпрос, разбира се, е кой ще понесе отговорност? Да, отговорност, защото този път за щастие нямаше жертви, но можеше и да има!

Потърсихме мнението на строители, които пожелаха анонимност, заради известни притеснения, но все пак половинчато споделиха с нас, че вероятна причина за падането е, че конструкцията е захваната с дюбели за газобетон, което само по себе си, не било устойчиво. Разказват ни, че ако основата не е газобетон, е можело да паднат само паната, но не и цялата конструкция, както се случи.

Според специалисти, подобна конструкция е предназначена за вътрешно вграждане, а не за външно, именно поради неустойчивостта на атмосферни влияния. Поради отказ на коментиращите да цитираме имената им, все пак оставяме една малка въпросителна за теорията им, която иначе звучи компетентно и обосновано.

И продължаваме да се питаме дали е спестено нещо при изпълнението на фасадата на ЛАРГО, дали само отвън има проблеми, или и вътре.

Сграда от конкурс

Натъкваме се на факта, че през 2014 година сградата на МОЛ ЛАРГО е участвала в Национален конкурс „Сграда на годината“, най-престижното събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата и отличава най-добрите постижения през съответната година.

В представянето и пише, че проектът е изработен по поръчка на Инвеститора, съобразно Виза за проучване и проектиране, издадена от Главния архитект на гр. Благоевград и според съответните норми за проектиране на сгради.

„Обектът представлява съществуваща сграда (бившия Градски универсален магазин), която се преустройва в многофункционален търговски и развлекателен.“

ИНВЕСТИТОР е Макиз ООД, КОНСТРУКТОР: инж.Илия Алашки, ИЗПЪЛНИТЕЛ: Макиз ООД , АРХИТЕКТ: Планинг ЕООД, арх.Илиан Илиев.

Относно външното оформление, е записано следното: „Фасадата е проектирана така, че да бъде акцент в околното пространство, подчертавайки търговската функция на сградата.
Югоизточната и североизточната фасади, които гледат към пл. „България“ и ул. „Тодор Александров“ са решени с комбинация от стъклени и алуминиеви панели в два цвята, следващи точно определена логика. За всеки стъклен фасаден панел е осигурено LED осветление. Останалите фасади се измазват със силикатна мазилка по цялата си височина. Всички фасади излизат еркерно над партерното ниво.
Външният облик на сградата разчита на отраженията на небето под различни ъгли през деня и на художествено осветление на фасадните панели нощем.
На ниво +15,60 е проектирана панорамна тераса към пл. „България“ и ул. „Тодор Александров“, покрита с козирка която се явява като пробив в хомогенната структура на фасадното решение.“

На практика вчера се срина именно външната част.

Какво ще направят институциите?

Остава не ясно за момента, какво ще направят институциите. Как РДНСК е приела обекта и не е ли предвидена подобна ситуация? Какво е свършил надзорът и свършил ли си е въобще работата?

Реален собственик на сградата е община Благоевград, тя отдава на концесионера под наем своята собственост и би следвало като отговорен стопанин също да вземе мерки. Най-малкото, което може да се направи, е цялата сграда да бъде обследвана, за да се провери състоянието и, както и качеството на изпълнение на подобренията, направени от концесионера. Ако проверките покажат още възможни „пробойни“, общината би следвало да предприеме действия.

Към момента обаче, не е ясно каква е позицията на община Благоевград, РДНСК или друг. Опитите ни да се свържем с концесионера Георги Тозев също удариха на камък…за сега.

Концесионерът в хронология- опити за намаляване на концесията и задължения

През 2011 година фирома „Макиз“ООД ппечели концесията за ГУМ-Благоевград , при следните условия:

1. Срок на концесионния договор – 25 години;
2. Размер на годишното концесионно заплащане – 274 000 лв. без ДДС.
3. Гратисен период, през който концесионерът се освобождава от заплащане на годишното концесионно плащане – 18 месеца, считано от датата на влизане в сила на договора за концесия.
4. Общ размер на инвестициите – 15 366 212 лв., разпределени по години както следва:
– за първата година и шест месеца – 7 334 363,00 лева, без ДДС, или минимална сума в евро 3 750 000 евро без ДДС;
– за шестата година – 3 063 441;
– за тринадесетата година – 2 229 646 лева без ДДС, или минимална стойност в евро 1 140 000 без ДДС;
– за двадесетата година инвестиции в размер на 2 738 162 лева без ДДС, или минимална стойност в евро 1 400 000 / без ДДС.
5. Концесионерът се задължава да обособи самостоятелни обекти за собствениците с признато право на собственост върху сградата в размер на 2,71 % ид.ч.през първата година и половина на концесионния договор.
6. Обвързващото предложение и офертата на “МАКИЗ” ООД са неразделна част от договора за концесия.
Към днешна дата ГУМ вече е „LARGO“ МОЛ и работи, няколко известни бранда са се настанили в обновената сграда в центъра на града.

До 2017 година фирмата носи името „Макиз“ ООД, а от година е преименувана на „ЛАРГО МОЛ“ ООД.

Фирма „ЛАРГО МОЛ“ ООД стопанисва сградата на бившия ГУМ в Благоевград. Съдружници в нея, според справката в официалните регистри са „КАСИДИ“ЕООД на Станислава Костадинова, Николай Наков и Михаил Наков, „ГЕЙТ“ ЕООД на Георги Тозев, ЕТ „РАДИНА – 2 – ВИОЛИНА ТОЗЕВА – ЙОРДАН ТОЗЕВ“, ВИОЛИНА ЙОРДАНОВА ТОЗЕВА, ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ ТОЗЕВ и ЙОРДАН ГЕОРГИЕВ ТОЗЕВ.

През 2015 година се появиха слухове, че концесионерите са внесли молба до община Благоевград за намаляване на концесията на половина. Сама по себе си идеята бе доста скандална, тъй като ако се случеше това, щеше да означава, че ще се нарушат условията на цялата концесията. Хората в града коментираха,че една подобна стъпка е повече от абсурдна , защото фирма „Макиз“ООД печели концесията с оферта, в която именно стойността е била от решаващо значение.По този начин другите кандидати, които са се явили тогава, имат право да се противопоставят,че по един или друг начин са били ощетени.

Тогава се свързахме с един от концесионерите на ГУМ – Георги Тозев, той обаче заяви,че не може да коментира въпроса и нито потвърди, нито отрече намерението да се депозира молба или наличието на такава за намаляване на концесията. Към днешна дата няма данни молбата им да е била удоволетворена.

През 2016 година, около концесионерите имаше още шум, след като на редовна сесия на ОбС-Благоевград, стана ясно, че един най-крупните концесионери – „Макиз“ООД дължи на община Благоевград неплатени суми по концесията за 2013 год. и 2014 год. “ Дълговете са на ръба на давността, но тя още не е изтекла. Ще предприемем всички мерки, за да съберем задълженията.“, каза тогава зам.кметът Иво Николов.
Мариета Димитрова / www.Blagoevgrad-News.com

коментара

ВИДЕО

/ВИДЕО/ Кмета Москов и вицепрезидента Йотова, зарязаха в неделя лозята край с. Делчево

Публикувано

на

Кмета на Гоце Делчев, Владимир Москов и вице-президента Илияна Йотова, ритуално зарязаха днес лозята край гоцеделчевското село Делчево, посветен на предстоящият ден на св. Трифон Зарезан. Това бе част от петнадесетото издание на традиционният за селото Зимен фестивал на виното и ракията. Празникът започна още вчера с изключително интересната  лекция която произнесе председателят на Асоциацията на сомелиерите в България, Михаил Марковски пред журито на конкурса, за най-добър производител на домашно вино и ракия. В станалият вече много популярен конкурс, тази година бяха представени мостри и Гърция, Северна Македония и Холандия. Професионалното и много строго жури, отсъди първо място в категория „вино реколта 2018 г.“, на кметския наместник на селото-домакин, Иван Панайотов. За най-добър производител на бяло домашно вино, Венци Шарков, а на розе, Никос Халвантис от Гърция, а сънародникът му Анастасиос Киртсис, бе обявен за победител в категория „отлежало вино“. В категория „оцветени ракии“, журито обяви за победител Никола Думбанов, а в категория „оцветени стари ракии“, победител е Тодор Таушанов. В категория „Ароматизирани ракии“ на първо място бе класиран Сократис Тсиклидис, от Гърция.

Преди да зареже лозите в землището на Делчево, отец Методий от светата Неврокопска митрополия благослови ритуалът и пръв извърши зарязването на лоза и ги поля според обичая с вино и светена вода. Заедно с кмета Москов и вицепрезидента Йотова, ножиците грабнаха и председателят на общинския съвет, Ангел Гераксиев и председателят на сдружението на производителите на домашни вина и ракии в гоцеделчевския регион, Георги Шапков.

С много Шум и пукотевици, бабугерите (както местните хора тук наричат кукерите) от с. Мосомище прогониха злите духове. Смелите и бдителни бабугери откриха и прогониха от бърлогата й, „мечката“ от лозята в неврокопско за да не прави пакости през лятото по лозовите насаждения в Неврокопско.

За поддържане на веселото настроение на празника, бяха ангажирани фолклорни групи от селата Мосомище, Абланица, Корница и популярните в Югозападна България, „Голешевски фантове“ от село Голешево.

 

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

ВИДЕО: 147 години от рождението на патрона на града – Гоце Делчев, почетоха днес неврокопчани

Публикувано

на

Рождената дата на своя патрон, 4. февруари 1872, жителите на Гоце Делчев, отбелязаха днес с възпоменателен митинг. На неврокопчани, бе припомнено извършеното от революционера през краткият му живот. За трескавата бунтовна работа, която направи от целия народ могъща революционна организация за освобождението на останалата част от родината под турско владичество

В знак на признателност към делото на Гоце Делчев по повод 144 години от рождението му, венци и цветя пред паметникът на централния площад, венци и цветя поднесоха: кмета на града, Владимир Москов и заместник кмета Валери Сарандев, н.в.п., Неврокопски Митрополит Серафим, депутатът в Народното събрание от БСП Гоце Делчев, РПУ Гоце Делчев, Районната противопожарна служба, гранична полиция, политически партии, пара военни и обществени организации, ученици от всички основни и средни училища в града, както и от много граждани граждани.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ