Любо Самарджиев: Направи се доста излишна музика

ZodiaProfesionalist

Любо Самарджиев е роден на 29 април 1979 година в Благоевград. Той е един от малкото тенори в Югозапада. Участвал е в стотици концерти, шоу програми, ТВ и радио предавания.

L.Samardjiev

От кога се зароди любовта ти към оперното изкуство?
– Винаги съм харесвал класическа музика, но през 1996 година, когато чух за първи път Andrea Bocelli всичко се промени и всичко тръгна от там.

Занимавал дълги години с танци, как така реши да промениш посоката и да започнеш да пееш?
– Занимавах се професионално с танци от 1993 година, бенефиса ми беше през 2000 год. Нещата вървяха паралелно, и до ден днешен танците си остават моята страст и много пъти се заричам пак да вляза в зала, разбира се като треньор.

Има ли публика за оперното изкуство в България? Какви хора слушат такава музика?
– Има публика за операта в България, въпреки че са тесен кръг от хора. Но ме радва факта, че се появяват от време на време хора които имитират. Велики певци ни припомнят за това прекрасно изкуство, което в крайна сметка е началото на всичко в музиката. Просто трябва да се експериментира,както правеше великия Павароти светла му памет, а и много други артисти.

Какви други стилове музика харесваш и какво е твоето мнение за чалгата?
– Харесвам красивата и качествена музика! Не може да се отрече, че се направи доста излишна музика. А по въпроса за чалгата не отричам , че сред изпълнителите има доста прекрасни гласове, но общо като стил категорично не.

Какъв беше скандала с Миро от “Каризма”? Беше свързан с някакво плагиатство от негова страна?
– Скандал силно казан! За хората, които не знаят през 2001 година аз и рапърът Айс направихме „Панис Ангеликус“ – това е първата и все още единствената Hip-Hopera в България. Подразни ме факта, че Миро беше взел част от текста ни и го прибави в неговата песен, това е…

Твоята съпруга също се занимава с оперно пеене. Разкажи нещо повече за ния?
– Съпругата ми се казва Гергана Янчева оперна певица, мецосопран от световна величина! Ученичка е на великата Гена Димитрова. Пяла е с едни от най-големите имена в оперното изкуство. Всеки, който иска да я чуе има доста материал качен в интернет пространството.

Защо не напуснеш България? В Европа оперното изкуство се цени много повече. В страни, като Италия и Австрия, баловетe са ежeдневие.
– Със сигурност ще го направя, но ще бъде временно! По простата причина, че хората занимаващи се с изкуство в България са обречени! Ще се махна от тук, но ще се върна дано нещо се промени в България.

Какво е нивото на шоу бизнеса в България, според теб?
– Моля, шоу бизнес…? Стига моля те… (Ха-ха-ха)

А шоу, без бизнес? В България има много големи таланти все пак.
– За съжаление да. Добри гласове, добра визия, добри танцови умения… Има ги много, но в България никой не цени това.

Работиш ли в момента върху някакъв проект?
– В момента имам една страхотна идея, за един общ красив концерт мой и на съпругата ми. Разбира се мисля да поканя приятели и най вече млади таланти. Мисля да го направя във сградата на историческия музей, заради прекрасната акустика, като фоайето, ще бъде изцяло преобразено декори. Засега толкова мога да издам…

Топ Преса, ще бъде твой медиен партньор, ако се захванеш с организацията на този страхотен проект.
– Благодаря Ви. Вашата медия е страхотна. Знам, че помагате на много млади таланти и цените качествената музика, спорт и др.

Носят се слухове за закриване на операта, ти чул ли си нещо по този въпрос?
– За съжаление наистина в пространството се носят такива слухове за закриване на камерна опера Благоевград или преобразуването й в симфонично дружество за което само мога да кажа, че това ще бъде най-голямата глупост на местната власт, ако погубят такива прекрасни гласове!

Какво ще пожелаеш на читателите на Топ Преса?
– Пожелавам на читателите на Топ Преса слушайте музика, която да завладява душата ви и разбира се здраве и любов

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене