Румен Василев – бивш директор на музея в Благоевград: Археолозите са подвели проектантите на АМ „Струма“, че обекта е незначителен!

Новоучреден Инициативен комитет поде решителен отпор срещу държавата за запазване и социализиране на античното селище в благоевградското село Покровник. Председател е Лазар Андреев. Заедно с него в ИК са известните археолози Красимира Лука, Павел Десподов, туроператорът Здравка Чимева, Румен Василев – бивш директор на музея в Благоевград, Кирил Атанасов и Иван Петров. Срещам се с Румен Василев, който ще разкаже специално за читателите на Топ Преса какво направи инициативният комитет от неговото учредяване

Г-н Василев какво се случи до момента?

– Имахме среща /Инициативен комитет/ в Министерство на културата. В момента има позиция благодарение на намесата и на медиите, и нашата намеса да се спаси колкото се може повече от обекта. Ще ви кажа две неща. Те когато са взели да работят са подведени от археолозите, които са дали разрешение да се мине оттам. Нямало да има никакъв проблем. Казали, че обекта е незначителен. Тогава те така са предначертали нещата, че нямало откъде от друго място да мине тази прословута магистрала в тази част. И ще мине оттам вероятно, но ние сега чакаме. Имаме уговорката институциите да мислят как най-безобидно да се направи така, че да не се разрушава обекта.

Ще се местят ли от там?

– Не. Не сме казали още да се местят. Ще трябва да се изготви някакъв проект, за да се види какво ще стане. Ще предстои обсъждане на този проект. Това ще стане в рамките на две – три седмици. Първо ще го обсъдим заинтересованите  страни, за да кажем мнението си и след това ще го предоставим на обществеността. Това е което мога да кажа засега. Ние не сме нито за съд нито за дестабилизация на правителство, институции и т.н. Нищо не е политически насочено. Ние искаме да подпомогнем решаването на обществено значим въпрос.

Направи ми впечатление, че благоевградчани не можаха да се съберат, за да направят един хубав протест. Защо не се събраха хора?

– Защото има хора, които влагат политически привкус на тези мероприятия и едни други не се разпознават. Както обикновено ние не се влияем от политиката. Ние искаме да подчертаем, че обекта е обществено значим. Този обект колкото е възможно от него да се запази. Да се подготви за социализация. Да се разработи докрай защото вероятно има още по-голямо селище нагоре. Ще го видим дали е така или не е така, но сондажите показват това. Не сме против магистралата защото и тя е от обществено значим характер. Не бихме искали по никакъв начин както в началото стана да противопоставим едното мероприятие на другото. Не искаме да влизаме в политическа конфронтация. Това искам да го подчертаете защото има други четири-пет човека във фейсбук, които пишат глупости. Аз мисля, че не трябва да се стига до прокурори и други такива неща. Когато нещата се разгледат и се види какво и как да се прави, тогава можем да преценим нататък какво трябва да се прави. Неможе заради бълхата да изгорим юргана. Искаме по възможност обекта да остане колкото се може в по-голямата си част и да мине и магистралата. Това е целта.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене