Свържете се с нас

Интервюта

Румен Василев – бивш директор на музея в Благоевград: Археолозите са подвели проектантите на АМ „Струма“, че обекта е незначителен!

Публикувано

на

Новоучреден Инициативен комитет поде решителен отпор срещу държавата за запазване и социализиране на античното селище в благоевградското село Покровник. Председател е Лазар Андреев. Заедно с него в ИК са известните археолози Красимира Лука, Павел Десподов, туроператорът Здравка Чимева, Румен Василев – бивш директор на музея в Благоевград, Кирил Атанасов и Иван Петров. Срещам се с Румен Василев, който ще разкаже специално за читателите на Топ Преса какво направи инициативният комитет от неговото учредяване

Г-н Василев какво се случи до момента?

– Имахме среща /Инициативен комитет/ в Министерство на културата. В момента има позиция благодарение на намесата и на медиите, и нашата намеса да се спаси колкото се може повече от обекта. Ще ви кажа две неща. Те когато са взели да работят са подведени от археолозите, които са дали разрешение да се мине оттам. Нямало да има никакъв проблем. Казали, че обекта е незначителен. Тогава те така са предначертали нещата, че нямало откъде от друго място да мине тази прословута магистрала в тази част. И ще мине оттам вероятно, но ние сега чакаме. Имаме уговорката институциите да мислят как най-безобидно да се направи така, че да не се разрушава обекта.

Ще се местят ли от там?

– Не. Не сме казали още да се местят. Ще трябва да се изготви някакъв проект, за да се види какво ще стане. Ще предстои обсъждане на този проект. Това ще стане в рамките на две – три седмици. Първо ще го обсъдим заинтересованите  страни, за да кажем мнението си и след това ще го предоставим на обществеността. Това е което мога да кажа засега. Ние не сме нито за съд нито за дестабилизация на правителство, институции и т.н. Нищо не е политически насочено. Ние искаме да подпомогнем решаването на обществено значим въпрос.

Направи ми впечатление, че благоевградчани не можаха да се съберат, за да направят един хубав протест. Защо не се събраха хора?

– Защото има хора, които влагат политически привкус на тези мероприятия и едни други не се разпознават. Както обикновено ние не се влияем от политиката. Ние искаме да подчертаем, че обекта е обществено значим. Този обект колкото е възможно от него да се запази. Да се подготви за социализация. Да се разработи докрай защото вероятно има още по-голямо селище нагоре. Ще го видим дали е така или не е така, но сондажите показват това. Не сме против магистралата защото и тя е от обществено значим характер. Не бихме искали по никакъв начин както в началото стана да противопоставим едното мероприятие на другото. Не искаме да влизаме в политическа конфронтация. Това искам да го подчертаете защото има други четири-пет човека във фейсбук, които пишат глупости. Аз мисля, че не трябва да се стига до прокурори и други такива неща. Когато нещата се разгледат и се види какво и как да се прави, тогава можем да преценим нататък какво трябва да се прави. Неможе заради бълхата да изгорим юргана. Искаме по възможност обекта да остане колкото се може в по-голямата си част и да мине и магистралата. Това е целта.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

 

коментара

Интервюта

Иконописецът Наталия Янакиева: Нямам почивни дни. Не спирам да работя. Рисуването на икона ми дава умиротворяване!

Публикувано

на

Представете се на нашите читатели…
– Родена съм в Разлог, но откак се помня от 3 годишна възраст живея в Благоевград. Завършила съм учителски институт по рисуване и трудово в Дупница, а после ЮЗУ „Неофит Рилски“  предучилищна и начална училищна педагогика. 1992 г. се дипломирах. С рисуване освен в това училище в Дупница повече не съм се занимавала. Бях две три години учител по рисуване, а след това майчинство и до там с учителската професия.

Интереса към рисуването откога започва?

– От дете рисувам по кръжоци и детски конкурси по рисуване.

А иконите откога започвате да правите?

– От 2000 година. На шега, на майтап колега на майка ми – художник постоянно ми говореше да опитам икони. Реших да пробвам и от 2000 година това ми е работата.

Ваши икони има по целият свят…

– Да. Мога да кажа, че нямам в Австралия и Южна Америка. Хора, които пътуват по света поръчват или пращат. През интернет галерии имам икони купени от чужбина и изпратени…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

коментара

Продължете с четенето

Интервюта

ТАЗИ СЕДМИЦА В ТОП ПРЕСА! СКАНДАЛ НА СЕДМИЦАТА!!!

Публикувано

на

Търсете новият брой на вестник Топ Преса от 18 до 24 януари 2019 год.

  • Камбитов дръпна шалтера на в-к „Струма“ заради „ултимативни искания, подчертавам, финансови искания…“

  • След години мълчание по темата: Лъсна нова версия за убийството на Кьоравия?!
  • Пияница топи наркомани! Потресаващ анализ на Топ Преса за дрогата в ЗПГ „Климент Тимирязев“ – Сандански
  • Дупнишки стоматолог излъга, че приютява бедстващи в снега клошари, като качи във Фейсбук снимка с баща си!
  • Топ Преса представя феномена от гърменското село Балдево! Вера Тодорова: Небесните доктори правят чудесата в дома ми
  • Съветниците в Община Благоевград гневни: Колегата ни Андон Тодоров само преди 2 години ни се подмазваше, а сега се изкара защитник и говорител на благоевградчани

  • Байрактарски на 40 години: Получих всичко, което исках от живота. Сега искам да ме оставите на мира, за да му се наслаждавам!

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

  • Петричанин, бивш студент от ЮЗУ, направи социална мрежа за бизнеса в световен план!
  • Речната планинска вода на река Бистрица –безплатна работна сила в миналото на с. Сатовча
  • Горчиво! Жоро и Джъстин вече са официално семейство! Мосомище си има законна снаха от остров Бали!

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ