Свържете се с нас

Анализи и Коментари

Левон Хампарцумян с горещ коментар: Има ли опасност от нова криза и голям скок на цените, изстрел в крака ли е ударът по богатите

Публикувано

на

Това, че кредитите поскъпват, означава, че има кой да ги купи. Става дума за съвсем малки проценти. По-тревожно за икономиката би било обратното. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян.

Ние сме в шизофренична ситуация – казваме, че сме най-бедните, но, когато има процеси, при които се вдигат цени…има цели сектори в които растат заплатите и имаме растяща икономика. Факт е, че имаме процеси в света, които водят до това енергоносителите да поскъпват, коментира пред бТВ той.

Наивни усилия нарече той призива към търговците да продават без печалба хляба. Търговецът намира начин да си компенсира загубата по други начини. Венецуела, примерно има централизирано държавно управление на цените и вижте какво е там, допълни Хампарцумян.

На един пазар като Германия заплатите са много високи, а цените на храните са по-евтини от България. Но пък, ако вземете цени на жилища, данъци, ще видите, че те получават публични услуги на много високо ниво, но плащат и съответните данъци за това. Наивно е да искаме скандинавско ниво на услуги с тези данъци от 10%. Друг е въпросът за какво се харчат парите от данъци. Общественият договор е, че ние слагаме в една шапка пари и управляващите ни връщат здравеопазване, образование и т.н. Но ако се харчат за неработещи камери на пътя и вълнообразни магистрали не е най-добрият договор, коментира банкерът. А идеята да ударим богатите е да си стреляме в крака, смята банкерът.

На въпрос очаква ли ни нова криза той посочи, че световната икономика е циклична и сега сме във възходящ етап след кризата от 2008 г. Дали ни очаква криза или процес на постепенен спад, или частично забавяне, това никой не може да каже. Кризите затова са кризи, защото не се предсказват като хората. Експертите имат обяснение за кризите след като те се появят. От тази гледна точка ние трябва да наредим нещата си по-добре, а имаме много устойчив ръст, та дори и да има забавяне в света и наченки на криза ние да страдаме по-малко от нея, заяви гостът в студиото.

Запитан за консолидация в банковия сектор, той коментира, че такава тече и в момента. Заради големите регулативни разходи от гледна точка на различни изисквания към капитала и изследване на клиентите, както и мерките срещу пране на пари, има едни постоянни разходи, които и малките, и големите трябва да ги правят. Има икономически предпоставки да се очаква окрупняване. Не е казано, че ще стане утре. Но тук говорим и за най-големите европейски банки, заяви още Хампарцумян.

pik.bg

 

коментара

Анализи и Коментари

Медийно падение! Време е за нови професионални медийни проекти в югозапада! И какво след „Струма“…

Публикувано

на

Камбитов показа че „старите лаври“ вече не важат с риска дори срещу него да се лее помия!

Определено вчера се случи истинска медийна революция в югозападна България. Кметът на община Благоевград, д-р Атанас Камбитов, излезе публично и заяви, че е отказъл медийно обслужване „финансиране“ на ежедневника вестник „Струма“.

Нещо повече, публично беше прочетена кореспонденция, в която ръководителите на вестника, обвиняват кмета в „цензура“ и го плашат че ще се оплачат на „премиера“, кой премиер така и не стана ясно. Има ли си име този премиер? Ние от Топ Преса, определено не виждаме Камбитов да е „цензурирал“ някого още повече, че информацията която общината пуска е официална и както стана ясно може да се взема от официалния сайт на общината. На нас от Топ Преса обаче ни е странно друго  – защо Камбитов беше цензуриран? Скандалът му с вестник „Струма“ не беше отразен от нито една медия, освен struma.com  и Топ Преса? На какво се дължи тази автоцензура колеги? В петък в броя на вестник Топ Преса – югозападния таблоид ще ипродължим да искаме отговори.

Ние от най – голямата и четена медия в югозапада, обаче не можем да скрием притеснението си, че имиджа да един от ветераните на местният медиен живот е със сринато доверие, дори компрометирано име. Разбира се това може дза бъде обяснено с напълно естествен процес – всяко начало си има и своя край. Зеленият узрява а узрелият остарява, загнива и пада от дървото, гласи природният закон. ВРемето е дошло на можещите а не на тези които лежат на стари лаври. Това медийно падение, според нас отваря пътят но нови професионални медийни проекти, адекватни към днешното време, обстаятелства и обществено мислене… Времето на безплатните вестници, големите навинарски платформи, мащабните информационни кампании в социалните мрежи… Ние от Топ Преса сме подготвени за тези дни които настъпват. И ще отговорим адвекватно. Съвсем скоро!

ТОВА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИГНОРИРАНО УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ НОМЕРЪТ ВИ НЯМА ДА МИНЕ:

 

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТОЗИ ПЕТЪК САМО ВЪВ ВЕСТИНК ТОП ПРЕСА – ЮГОЗАПАДНИЯТ ТАБЛОИД! 

коментара

Продължете с четенето

Анализи и Коментари

Скандал в Плетена! Жители скочиха на общинския съветник Искрен Кальонев! Политика с лъжливи внушения не се прави!

Публикувано

на

Анелия Странджева

Читатели на Топ Преса писаха по повод изказването на общинския съветник от ОБС Сатовча и критиката м укъм местната власт относно снегопочистването. Припомняме че Искрен Кальонев, възмутено поиска думата подразнен от материала ни за отличното снегопочистване в община – Сатовча и затова каза следното : опровергавам твърдението че е отлично. Сажалявам много, моите уважения към г-н кмета на общината д-р Арбен Мименов но Плетена е село с най-голяма денивилация. Специално за Плетена пишем слаб 2, сподел не той. нашат читателка Анелия Странджева обаче, по свой ред също писка д акаже нещ опо темата :  Аз не съм от Плетена но колектива ни е 80% от Плетена и в 4.45 бяха в Сатовча и неможеха да се нарадват колко бзпроблемно са стигнали до Сатовча . А това няма как да стане ако не е почистено .И да добавя че пред частни имоти като бар ,магазин ,дом всеки трябва да си почисти това не е задължение на кмета . Поздравления за г-н Мименов ,че не позволи обилният снеговалеж да наруши работният ни ден, напуса ни тя с цел мнението и да стане публично. Ние от Топ Преса приведстваме читатлеската активност, държим също да дадем мнение че от бедствие и трудности политика не се прави. Редно е местните политици да искат първо мнението на гражданите и жителите на дадено населено място и после да вземат становище.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ