Свържете се с нас

Анализи и Коментари

Левон Хампарцумян с горещ коментар: Има ли опасност от нова криза и голям скок на цените, изстрел в крака ли е ударът по богатите

Публикувано

на

Това, че кредитите поскъпват, означава, че има кой да ги купи. Става дума за съвсем малки проценти. По-тревожно за икономиката би било обратното. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян.

Ние сме в шизофренична ситуация – казваме, че сме най-бедните, но, когато има процеси, при които се вдигат цени…има цели сектори в които растат заплатите и имаме растяща икономика. Факт е, че имаме процеси в света, които водят до това енергоносителите да поскъпват, коментира пред бТВ той.

Наивни усилия нарече той призива към търговците да продават без печалба хляба. Търговецът намира начин да си компенсира загубата по други начини. Венецуела, примерно има централизирано държавно управление на цените и вижте какво е там, допълни Хампарцумян.

На един пазар като Германия заплатите са много високи, а цените на храните са по-евтини от България. Но пък, ако вземете цени на жилища, данъци, ще видите, че те получават публични услуги на много високо ниво, но плащат и съответните данъци за това. Наивно е да искаме скандинавско ниво на услуги с тези данъци от 10%. Друг е въпросът за какво се харчат парите от данъци. Общественият договор е, че ние слагаме в една шапка пари и управляващите ни връщат здравеопазване, образование и т.н. Но ако се харчат за неработещи камери на пътя и вълнообразни магистрали не е най-добрият договор, коментира банкерът. А идеята да ударим богатите е да си стреляме в крака, смята банкерът.

На въпрос очаква ли ни нова криза той посочи, че световната икономика е циклична и сега сме във възходящ етап след кризата от 2008 г. Дали ни очаква криза или процес на постепенен спад, или частично забавяне, това никой не може да каже. Кризите затова са кризи, защото не се предсказват като хората. Експертите имат обяснение за кризите след като те се появят. От тази гледна точка ние трябва да наредим нещата си по-добре, а имаме много устойчив ръст, та дори и да има забавяне в света и наченки на криза ние да страдаме по-малко от нея, заяви гостът в студиото.

Запитан за консолидация в банковия сектор, той коментира, че такава тече и в момента. Заради големите регулативни разходи от гледна точка на различни изисквания към капитала и изследване на клиентите, както и мерките срещу пране на пари, има едни постоянни разходи, които и малките, и големите трябва да ги правят. Има икономически предпоставки да се очаква окрупняване. Не е казано, че ще стане утре. Но тук говорим и за най-големите европейски банки, заяви още Хампарцумян.

pik.bg

 

коментара

Анализи и Коментари

Пожарът в катедралата „Парижката Света Богородица” потресе хората по света

Публикувано

на

Да видиш как гори и рухва в пламъците нещо, което си смятал за едно от вечните неща на нашата планета… Нещо, което като пирамидите и Китайската стена е било преди теб и ще те надживее, ще надживее и внуците на твоите внуци..

Катедралата – символ на Париж и емблема на християнството изобщо. Творение на средновековния дух и перла на световната архитектура. Мъчно. Трагично. Болно…

Да, ще я възстановяват, разбира се, но това вече няма да е автентичната постройка от XIII век. Нещо си е отишло безвъзвратно. Хората – нашите деца, внуците ни – вече никога няма да стъпят под сводовете, построени от майсторите на Средновековието…

В моя живот, както и вероятно в живота на много други хора, Катедралата влезе още през детските ми години с известния роман на Виктор Юго. Всички сме поглъщали жадно страниците, на които се описва странният и призрачен живот на огромното творение от камък. Историята на циганката. Историята на Квазимодо…

Много по-късно, вече като зрял мъж, стъпих и физически под сводовете на Катедралата. Каквато и представа да съм имал за нея, на живо тя надхвърли всичките ми очаквания. Катедралата ме прие в утробата си спокойно, мирно, мъдро. Призрачната, почти мистична светлина, лееща се през огромните цветни витражи, се размесваше с готическия здрач. Гледах с благоговение високите сводове, опипвах тук-там вечния камък и ми се струваше, че съм в каменен Ноев ковчег, суров и непоклатим, пътуващ през вълните на хилядолетията…

Това беше живо Средновековие. Рицари, монаси, инквизитори, кардинали – чувствах се буквално заобиколен от сенките на всички тези хора. Тълпите им бродеха невидимо наоколо. Мислите им, долавяни като неясен шепот, ме завладяваха. Неволно ми се искаше да пришия кръст върху дрехата си и да тръгна на поход за Светата земя, или пък да изгоря някой еретик с ръцете си.

И ето че Тя изгоря! Кога стана това? Не през тъмните дни и нощи на Средновековието, когато са горели толкова много постройки – безчет, безчет! Не през бурните времена на войните и революциите. И Революцията от 1789 г., и Наполеоновите войни, и Парижката комуна – всички те не закачиха Катедралата, минаха през нея като бурни разпенени вълни през скала и се оттеглиха. Не! Тя се запали и изгоря в цивилизованото време на нашия век.

Някои видяха в това знамение, знак на Божия гняв. Още повече, че това се случи в самото навечерие на католическия Великден. Поличба?…

А всъщност, мисля си аз, няма нищо чудно, че Катедралата се запали и изгоря точно сега. Тя беше чужда на нашето време. Сред съвременния блуден и разпасан град Тя стоеше като някакво праисторическо чудовище. Странно беше присъствието на това древно, тайнствено светилище, на това възвишено място за Богопоклонение сред бордеите, нощните клубове, публичните домове наоколо.

И накрая Тя не издържа и си отиде. Изгоря, рухна, изчезна.

И нещо в нас изгоря заедно с Нея.

Хората плачеха, гледайки как гори Катедралата, видимият храм, но защо никой не плаче, когато всеки ден, всеки час гори и рухва незримият храм на доброто, погазва се справедливостта, потъпква се честта и правдата? Тези пламъци не разтърсват хората, не потрисат, не ужасяват никого. Не се чуват писъци и плач, и телевизиите по света не предават на живо ужасите на всекидневната морална катастрофа.

Сбогом, Notre Dame de Paris! Почивай в мир! Ще те помним винаги!

АНДРЕЙ РОМАНОВ

pravoslavie.bg

коментара

Продължете с четенето

Анализи и Коментари

ШОК! Топ Преса обявава своята рекламна тарифа за евро изборите – 0 лева!

Публикувано

на

На фона на безумни, нечувани суми в рекламния сектор на регионалния медиен бизнес, информационна агенция www.toppresa.bg, реши да обяви своите тарифи към всички играчи на евро изборите. Обръщаме се към всички партии, независими кандидати, анализатори и дейци в изборите, Топ Преса ще направи реверанс за всички на предстоящия вот за евро парламент и ще работи БЕЗ ТАРИФА. Време е за равен старт на всички, време е за революция в местния медиен бизнес. Условия за да се ползва този реверанс: 

  • мотивационно писмо до редакцията на имейл topmedia@abv.bg
  • документ удостоверяващ участието на изборите.
  • материяли, послания и изображения, предназначени само за продуктите на Топ Преса с уникален контент и послания за нашите читатели. Достоверни!
  • „Кръстосан разпит“ за всеки кандидат, с неудобни въпроси, въпроси от нашите читатели, конкретни ангажименти към тях!
  • отчет за свършена дейност до сега, ако е с опит в политиката.
  • гаранции за работата си европаралемнта за дебютанти.

За повече информация можете да звъните на телефон :0892287900 или да ни пишете във фейсбук. Топ Преса знае че много медии пишат за „смята на системата“ , за „рестарт“, но когато стане въпрос за пари, те игронират каузите и моралът си и се насочват към личните си разходи и мечти във финансов план. Щом искаме да се случи нещо ново, трябва да му дадем път. Има партии и кандидати, които имат качества, но за задушени от платените послания и натрапчиви високоплатени реклами. Месни сайтове, без никакъв авторите искат по 3000 лева на седмица за реклама на евроизборите. Топ Преса иска – 0 нула! Равен старт за всички! И нека победи по добрия и подготвения а не по богатия Време е за революция!

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ