В с. Кошарево откриха „Къща на маските“

Министърът на културата Боил Банов и областният управител на Перник Ирена Соколова откриха изградената по трансграничен проект „Къща на маските” в брезнишкото село Кошарево. Партньори по проекта са Областна администрация – Перник и община Цървени кръст в град Ниш, Сърбия.

Комплексът е разположен в стара къща, строена през 19 век, а през миналия век обявена за паметник на културата. Сградата е изцяло реконструирана, като е запазен автентичния й вид. В две от залите са представени 16 сурвакарски маски и ликове, дело на местните майстори и костюми, с които маскираните мъже играят на „Сурова”. В комплекса има и работилници, в които всеки посетител ще може сам да изработи маска. Те ще се ползват и от сурвакарските групи, които тук ще могат да правят своите маски, да посрещат гости и да разполагат с това място като свое, каза областният управител Ирена Соколова.

Къщата на маските“ е пример за това как трябва да се опазват паметниците на културата. Обектът е реновиран така, че да дава бъдеще на целия регион, да утвърждава чуството на национална гордост и да помага за развитието на духа ни, заяви министър Боил Банов. На откриването присъства и кметът на община Цървени кръст Мирослав Милотинович./Радио Благоевград

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене