Брежанските кестени стигнаха до Торино и очароваха италианците

Брежанските кестени и храни впечатлиха ценителите на биопродуктите на световното изложение „Slow Foodв италианския град Торино. Посетителите бяха очаровани от вкуса и на куртовоконарските домати и чушки, на смилянския боб, еленското филе, зеленото и козе сирене, нафпавока и още родни храни.

Продуктите с брежански кестени: варени кестени в мед от билки, пастет от кестени, сладко от диви къпини, малини и боровинки, приготвени в малки количество, се харесаха от италианците, които поставят в култ домашно приготвената и био храна.

Дегустациите преминаваха атрактивно, защото се презентираха на италиански език от 14-г. брежанец с италиански корени – Марчело Канестрели.

Сдружение „Хора и традиции“ участва за втори път в световното изложение, но за първи път – като участник в изложението, благодарение на подкрепата на Югозападно държавно предприятие-Благоевград, с които през последните години се създават семенни бази и се залесяват нови гори със сорт брежанските кестени в община Симитли и района на село Брежани.

Цветните български носии, в които се облякоха представителките на сдружението и Югозападно предприятие, изработени по проект от Програмата за трансгранично сътрудничество, привлякоха вниманието на фотографи и гости.

Сдружение „Хора и традиции“ вече се готви за празника на брежанския кестен, който ще се организира на 20 октомври в симитлийското село Брежани с дълга дегустационна трапеза от традиционни ястия и гозби с кестени, изложба и музикална програма.

 

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене