Самодейци от Катунци с награда „Златен Орфей”

На тазгодишното 15-о издание на Черноморски събор „Евро фолк“ 2018 абсолютен победител стана Ансамбъл за народни песни „Китка шарена“ към Народно читалище „Просвета“ в санданското село Катунци.

Художествен ръководител на самодейците е Евтим Зайков. Ансамбълът спечели първа награда „Златен Орфей“ на събора в Китен и Царево. В музикалното събитие участваха близо 100 вокални групи, танцови състави, оркестри, ансамбли и индивидуални изпълнители от всички фолклорни области на България, както и състави от чужбина. Съборът е част от Музикални празници „Евро фолк“ и е под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАФФ, в която членуват 450 фолклорни фестивала от целия свят. ЕАФФ е световно призната, акредитирана организация с консултативни отношения към UNESCO в областта на запазване на нематериалното културно наследство на UNESCO.

Освен златен медал и високото отличие ансамбълът от Катунци спечели и грамота за принос при провеждането на шампионата по фолклор като лауреати, за принос при съхранение и развитие на балканските традиционни народни изкуства и препоръка за участие в Световен шампионат по фолклор „World Folk“ в Несебър и Слънчев бряг.

 

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене