Художествената галерия в Перник отбеляза 60 г.

Над 200 творби на 52-ма съвременни автори бяха подредени в изложба по повод 60-годишнина на Художествената галерия в Перник. Внушителната експозиция беше представена в галерия „Любен Гайдаров“. Юбилейното събитие беше уважено от кмета на Община Перник Вяра Церовска, нейният заместник по култура и образование Севделина Ковачева, секретарят Радослава Манова, творци, почитатели и приятели на художественото изкуство.

„Културната институция притежава фонд с над 1800 произведения на изобразителните и пластични изкуства. Сред тях са творби на известните наши художници Златю Бояджиев, Илия Петров, Александър Поплилов, Светлин Русев, Любен Гайдаров, Васка Емануилова и много други класически и съвременни български творци“, припомни в кратка ретроспекция директорът на галерията Елена Темелкова и приветства всички гости на изложбата.

Експозицията беше открита от кмета на Община Перник Вяра Церовска, която с вълнение сподели , че за нея е чест да приветства всички по повод 60-годишнината от откриването на Художествената галерия.

„Винаги, когато влизам тук, изпитвам респект и уважение към творчество, което подарявате на моите съграждани и мен. Ако тази 60-годишна галерия можеше да говори, сигурно пред нас биха се отворили страниците на редица вълнуващи срещи с изявени творци, не само на Перник, а и на България . Сигурна съм , че първите срещи с творчеството на най-малките жители на града са били именно в тази зала , в която освен картини е имало и музика, и много други творчески изяви .Желая ви здраве и вдъхновение. Пожелавам ви още дълги години да радвате перничани с произведенията на художественото изкуство“, заяви кметът Вяра Церовска.

Хубави спомени за галерията разказа председателят на регионалната структура на Съюза на българските художници Валентин Топалов.

„Галерията е създадена през 1958 г. с решение на Окръжен народен съвет като галерия към Двореца на културата, разказа нейният директор Елена Темелкова. Открита е на 8 септември същата година с експозиция, наброяваща 60 произведения – живопис и скулптура, на работили и работещи в Перник художници и скулптори. Днес експозиционната площ е разпределена в три изложбени зали – галерия „Любен Гайдаров“, която носи името на именития пернишки художник, галерия „Кракра“ и галерия „Арт-салон“. Годишно през тях преминават над 8000 посетители“, каза още Елена Темелкова.

Художествената галерия в Перник си сътрудничи със Съюза на българските художници, Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, с български и чуждестранни културни институти, с дружества на художници от БГ и от съседски страни, с художници от Благоевград, Кюстендил и Дупница, със студенти от НХА, НБУ, ЕПУ – Перник, и ЮЗУ – Благоевград.

Празничната вечер продължи с музикални изпълнения на студентка от департамента по музика в НБУ и хор „Добри Христов“ към читалище „Миньор“.

 

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене