Неврокопският митрополит Серафим освещава новата църква в Тросково

 Неврокопският митрополит Серафим ще освети новата църква „Света Петка” в симитлийското село Тросково. Празникът за местните хора и за техните гости ще е на 13 октомври. Рано сутринта владиката ще оглави тържествената литургия в светата обител. По обяд на стотиците миряни ще бъде раздаден курбан.

 Храмът има уникална архитектура  и е възстановен върху основите на православен храм отпреди векове. „Всичко започна през 2007 година. С брат ми Тодор се дадохме обет да довършим строежа и да може хората да палят свещи и да се молят в тази църква. Събирахме пари от съборите на селото, от дарители, Дирекцията по вероизповедания на няколко пъти ни отпуска средства. Ние и наши съселяни се трудихме на доброволни начала. Стана чудна църква, хвърлихме много усилия и работа, но си струва”, разказа Стоян Траянов, който е инициатор за вдигането на светата обител.

 В момента се прави оградата около храма, всичко друго за освещаването е готово. „Най-важно е, че община Симитли има още един молитвен дом, още едно средище на българщината и на вярата”, допълни Стоян Траянов.

 За всички жители и гости ще има много музика и норадни хора на мегдана в селото. Сдружение „Хайдути” пък организира хайдушки сбор в селището. Патриотите обещават много емоции и изненади за присъстващите. Те ще подредят и изложба на старинни оръжия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене