Погват брат Галев за боклук

 Данъчните погнаха единия от изчезналите мафиоти от Братя Галеви – Ангел Хри­стов. Той не е плащал такса смет от години. Христов е в списъка на некоректните платци на общината в Са­парева баня. Избягалият от българското правосъдие бивш командос има задъл­жения за около 14 хиляди лева, пресметнали община­рите.

Преди да изчезнат, за да не влязат в затвора с при­съди за по 5 години, Братя Галеви живееха в тузарско имение в покрайнините на село Ресилово.

Такса смет за огромния имот не е плащана. Според юристи хасиендата се во­дела на офшорни фирми на Сейшелските острови или в Кипър и де юре Братя Гале­ви не притежават нищо в Ре­силово. Затова и такса смет трябва да се плаща от други лица, а не от търсените от Интерпол мафиоти.

Общината изпратила пис­ма до физически и юри­дически лица, че чрез съ­дия-изпълнител ще търси неизплатените суми. Акто­вете могат да се обжалват от лицата, на които са със­тавени, в 14-дневен срок от съобщаването им на офици­алната интернет страница на община Сапарева баня, съобщават от местната уп­рава.

Според жители на Ресило­во имението в момента се обитавало от съпругата на Ангел Христов – Радмила, и двете им деца. Мълвата носи, че жената на брат Га­лев, която е треньорка по художествена гимнастика на деца от Дупница, остава­ла да преспива в хасиендата само когато имала до късно тренировки с малките гра­ции. Твърди се, че Радмила и децата й имали луксозен дом в София, а отскачали до тузарския имот в Ресилово рядко през уикендите.

Съпругата и децата на дру­гия брат Галев – Пламен Га­лев, отдавна са се изнесли от България в Лондон. Той подсигурил нов дом за се­мейството си в британската столица, защото се страху­вал за сигурността им. Това станало, когато бруталната банда за отвличания „Нагли­те“ похищава богаташи или децата им заради огромни откупи от стотици хиляди евро. Другата причина Гале­вите наследници да бъдат изстреляни към Лондон е амбицията на баща им да получат солидно образова­ние. Според местните се­мейството на Пламен Галев не се е връщало в България дори за кратка ваканция от поне пет години. Жители на Ресилово разкриват, че от­както Галеви са избягали от страната, за имението им се грижи екип от помощен пер­сонал и охрана.

В списъка длъжниците към общината фигурират и имената на приближени до Братя Галеви, съобщава БНР. Сред тях е и популярен местен арендатор с прякор Лимбата, който не е плащал такса за битови отпадъци и данък на автомобил. Още един кадър на издирваните Галеви се оказа с проблеми след изчезването им. Става дума за ексдепутата от ГЕРБ Емил Гущеров, известен в родния си град Дупница и с прякора „портиерът на Га­леви“ заради службата си в имението на мафиотите в Ресилово.

Според прокуратурата Гущеров и още шестима бивши шефове са участва­ли в схема за източване на милиони левове от държав­ната фирма „Напоителни системи“. Държавното об­винение твърди, че това е ставало чрез сключване на неизгодни договори, прис­вояване на имущество и неправомерно завишаване на заплатите. Именно за по­следното ще отговаря пред съда и бившият депутат от ГЕРБ и настоящ шеф на об­щинския съвет в Дупница Емил Гущеров. От съобще­ние на прокуратурата става ясно, че Гущеров е обвинен в длъжностно присвояване на близо 70 000 лв. Сумата е прибрана от ексдепутата и трима други шефове на „Напоителни системи“ чрез неправомерно повишаване на заплатите им. Врътката е реализирана на 23 март 2015 г. На тази дата като член на съвета на директо­рите на „Напоителни систе­ми“ Гущеров взема решение да се увеличат заплатите на ръководството, в което е и той. Любопитна подробност, посочена в съобщението на прокуратурата, е, че повише­нието на заплатите влиза в сила със задна дата от 2014 г. и действа до 2017 г. Така Гущеров и колегите му ус­пяват да приберат общо 69 601,29 лв., представляващи разликата между изплатено­то брутно възнаграждение и полагащото им се.

Според прокуратурата престъплението на Емил Гу­щеров е доказано с множе­ство документи, експертизи и разпити на десетки свиде­тели. На базата на тях е из­готвен и внесен в съда обви­нителен акт в края на януари 2018 г.

МАФИОТИТЕ ДВИЖАТ БИЗНЕСА СИ

Издирваните от Интерпол мафиоти въртят бизнеса си на столичния бул. „Пушкин“, докато ченгетата ги издир­ват по света. Това показват документи, подадени в Аген­цията по вписванията. Там е внесен протокол от общото събрание на фирма „Евро Ойл Груп“. В нея дупнишки­те мафиоти са съдружници с Христофо­рос Аманати­дис-Таки и со­чения от МВР за наркобос перничанин Феодор Феодо­ров-Федката. От протокола се разбира, че Братя Га­леви свикват общо събра­ние във фир­мения офис на столичния бул. „Пушкин“. Според доку­мента дупниш­ките мафиоти са изслушали доклад на уп­равителя на дружеството. Документът показва, че то не развива дейност и има нула лева приходи. След като се запоз­нават със състоянието на фирмата, Галеви възлагат на управителя да внесе прото­кола в Агенцията по вписва­нията, каквото е законовото изискване.

Документът се приема с недоверие от държавните чиновници. Те отказват да го приемат и с допълнител­но писмо настояват Галеви отново да потвърдят с де­кларация присъствието си на общото събрание. Впо­следствие това така и не е направено.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене