КЕВР увери: Газът няма да поскъпва с над 8% от октомври, токът – също

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди исканото от „Булгаргаз“ увеличение на цената на природния газ с близо 14% от 1 октомври. Заседанието проследи омбудсманът Мая Манолова.

Представителят на „Булгаргаз“ обяви, че няма възражения относно решението на държавния регулатор за новата цена на газа от другия месец. Компанията напомни, че е внесено предложение за промяна на начина на изчисление на цената на внасяното от Русия синьо гориво. Към момента комисията все още не е излязла с решение по предложението.

Омбудсманът Мая Манолова коментира, че решението ще повлече след себе си цените на стоките и услугите. Изключително важно е КЕВР да обоснове какво довежда до поредното увеличение.

„Нека публично обоснове ценообразуващите фактори. Има някои елементи, които не могат да се проследят публично. В доклада на КЕВР има неясни и непълни обосновки като например кои са алтернативните горива и световните пазари“. Трябва всяко число и елемент подробно да се обяснява, дължите обяснение“, категоричен е омбудсманът.

От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов отвърна, че ако екипът на Манолова имат съмнения по обсъжданите цени – да заповядат и с експертите на комисията ще обсъдят всеки детайл.

Председателят на комисията увери, че новата цена на газа за потребителите няма да е по-висока от 8 на сто. Иван Иванов обеща, че от октомври няма да поскъпва токът.

Новата цена на газа ще влезе в сила на 1 октомври. Точните разчети с колко ще поскъпне парното и топлата вода от новия отоплителен сезон ще бъдат обявени същия ден от енергийния регулатор.

РЕДАКТОР: ИВАЙЛО АНЕВ

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене