Свържете се с нас

Политика

Кой да вярва че до тук ще се стигне? Вили Цветкова още си е на работа? Верхад Ислямов се целуна с Башев? ДПС отново е големия победител!

Публикувано

на

До къде докара, фактът, че съкратиха съпругата на пишман лидера на ППГЕРБ – Верхад Ислямов? Бесен и задгърбил партийните принципи, ту скритата – ту явната коалиция с ДПС и кметът Минка Капитанова, все още действащият лидер на партията на Бойко Борисов, направи такава услуга на изолирания екс депутат и кмет Ахмед Башев, че ако Башев се върне на кметския стол, на деня трябва да върне Ислямова на работа и да назначи Верхад ислямов за заместник кмет. Толкова е прозрачно че на нас от Топ Преса, ни замириса на добре режисирана програма.

Миналата седмица за да доразпали личната си война, маскирана кат ополитическа с кметът Капитанова, лидерът на ПП ГЕРБ -Гърмен, Верхад Ислявом, орева юрталъка, по платени медии и сайтове, че сваля политическото си доверие от кмета на Гърмен и оттегля завестник кметът на ПП ГЕРБ – Вили Цветкова. Дбати, циркове, популизъм но без действия. След това се плъзнаха слухове, че Цветкова е уволннена но проверка днес в община Гърмен от наш репортер установи че заместник кметицата все още си е на работа. „Имам намерение да напусна. Няма как ще трябва да се дсъобразя с решението на партията…“ заявила уклончиво тя, пред наш репортер и отказала да коментира има ли напрежение между нея и кметът Капитанова.

От друга страна сякаш от отвъдното отново в публичното пространство се появи духът Ахмед Башев, който умело и професионално използва момента за да удари и двете враждуващи страни: Война между ГЕРБ и ДПС в Гърмен няма, има война между ГЕРБ и Минка Капитанова. ГЕРБ и ДПС са истински опоненти, те не са врагове“. Това заяви пред БНР бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев и разпали още напрежението с тази изцепка но и показа, че обидения Ислямов му е направил голяма услуга и е на път да го върне в играта за местния вот догодина.

Каква е равносметката: големията губещ от този сканадл е ПП ГЕРБ – Гърмен, след като за пореден път си затваря очите за поредният безумен и гебущ ход на лидера Ислямов. Избирателите на Ислямов са обезверени – до онзи ден ги натискаше да гласуват за Капитанова, сега плюе кметицата пред тях… Как да му имат доверие от тук нататък? Башев видя „ковет“ да се върне на бял кон и сега ще работи партията му ДПС да го издигне. И какво означава това – че от целия скандал пария ДПС печели най – големият дивидент. Вижда се че тя единствено мисли за своите избиратели и защитава интересите им. Капитанова влезе в ДПС и спря да „услугва“ на лакеите от ГЕРБ и другите партии. В ДПС има истинска партийна дисциплина и добра политическа школа – вижда се. Това на практика показва че следващият победител на изборите в Гърмен ще е партия ДПС. Въпросът е кого ще издигне тя? А колкото до аргументите на Исбямов че Капитанова е преминала в ДПС, тя го направи още преди няколко месеца официално и преди година неофициално и всъщност никога не е била изключвана от партия ДПС. С две думи – аргумента не струва и е лъжлив!

коментара

Политика

Банско, Хаджидимово и Сатовча първи регистрираха изборните си комисии, членовете им със заплата 960-1060 лв. от почивния 6 септември

Публикувано

на

Банско, Хаджидимово и Сатовча първи от 14-те общини в Благоевградска област успяха да регистрират в ЦИК състава на общинските избирателни комисии, които на 27 октомври ще проведат местните избори. И в трите общини на проведените пред кметовете консултации представителите на партиите, които имат депутати в настоящото НС и Европарламента, успяха да се разберат за разпределението на постовете, така че в ЦИК само направиха регистрацията. Комисиите са от по 13 членове.

В Банско председател ще е адвокатката Елиана Спасова. Тя е от ГЕРБ и през 2013 г. оглави Районната избирателна комисия, която заседава по време на парламентарни, европейски и президентски избори. На последните местни избори пък Спасова бе в ОИК – Белица. Нейни заместници ще са Даниела Еринина и Людмил Везюв, а секретар на комисията е Георги Бориков от БСП.

Юрист ще е начело и на ОИК в Хаджидимово. Това е гоцеделчевската адвокатка Даниела Бойкова-Банева. На същия пост тя беше и за местните избори през 2015 г. Банева ще работи в екип със заместник-председателите Магдалена Атанасова и Петър Воденов, и секретар Елза Арнаудова-Хасанова.

В Сатовча председател на комисията ще е Венцислав Заимов. Зам. председатели са Младен Доленски и Валентин Доленски, а секретар – Йосиф Барзев. Председателят, секретарят и Мл. Доленски бяха в ръководството и на ОИК – Сатовча през 2015 г.

Трите общински избирателни комисии встъпват в правомощията си на 7 септември 2019 г. Членовете им пък започват да получават трудовото си възнаграждение от предишния ден – 6 септември, въпреки че той е неработен. Заплатата им ще се начислява до 7 дни включително след обявяване на резултатите от изборите за 2-и тур, ако се произвежда такъв, тоест до средата на ноември. Тъй като и трите общини са с до 350 избирателни секции, месечното възнаграждение на председателите им ще е 1060 лева, а заместник-председателите и секретарите ще се разпишат срещу 1010 лева. Членовете на ОИК ще получат по 960 лева. За периода на дейността им осигурителните вноски по Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване ще са за сметка на републиканския бюджет. Възнагражденията на членовете на ОИК не се облагат с данъци по Закона по данъците върху доходите на физическите лица.

Елиана Спасова

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Политика

Измирането на пчелите: С декларация и петиция пчелари искат проблемът да се разреши

Публикувано

на

Пчелари приеха декларация и организираха подписка за решаване на проблемите в сектора. Това стана по време на 55-тата Национална пчеларска среща „Север-юг“, която бе открита в планинския курортен комплекс „Беклемето“.

Председателят на Съюза на българските пчелари и на Обединения български пчеларски съюз Михаил Михайлов поясни, че декларацията и подписката ще бъдат внесени още в началото на следващата седмица в Министерството на земеделието, храните и горите. Чрез нея пчеларите искат България да излезе с предложение пред ЕС в новата програма на общата селскостопанска политика за периода 2021 – 2027 г. да бъде приет регламент, чрез който пчеларите ще бъдат подпомагани директно за извършена опрашителна дейност на пчелите.

Те искат и адекватно подпомагане на всички регистрирани пчелари, на брой пчелни семейства и по-драстични мерки от страна на държавата, чрез Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните спрямо нерегламентираното пръскане от страна на земеделските производители с пестициди, които тровят пчелните семейства.

Другият проблем, според Михайлов, е ниските изкупни цени на пчелния мед на едро и вноса му от чужбина, който на практика регулира и цената на българския. По думите му в момента родната продукция се изкупува на цена на едро от 3.80 – 4.00 лева за килограм.

Българските пчеларите протестират и срещу решение на ЕС да бъдат внесени без мито 45 хиляди тона пчелен мед от Южна Америка, което ще се отрази негативно върху реализацията на българската продукция. Традиционно в България се произвеждат между 10-12 хиляди тона мед, от които три четвърти се изнася в Европа, каза още Михайлов.

По думите му държавата трябва да възстанови пчеларите-проверители и да има по-голям контрол при отглеждането на пчелите.

Негови колеги се оплакаха, че тази година реколтата от мед е по-слаба.

Национална пчеларска среща „Север-юг“ се организира от Пчеларско дружество „Майка“ – Троян, Пчеларско дружество „Лавандула“ – Карлово, и общините Троян и Карлово. В програмата са включени лекции и дискусии. Традиционно гостите на събитието имат възможност да си закупят пчелни продукти със сертификат за качество.

Автор: БТА, E79 News

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ