Свържете се с нас

Анализи и Коментари

От Яне, през „Мис Стоун“ до пловдивския съд – петното на Роженския манастир

Публикувано

на

Тази година се навършват 115 години от Илинденско-Преображенско въстание.

Във време, когато във всички градове отдадоха почит на загиналите във въстанието четници и мирно население, Роженският манастир стана обект на посегателство което възкреси имената на Яне, Чернопеев и четата – имена, които без срам мога да кажа, че днес децата не знаят.

Над манастира трябва да се гледа не само като религиозно звено, но и на изключителна историческа и културна ценност, която е оцеляла и до днес. Някъде зад стените на манастира се крие чудотворността на Божията майка, там е сниман част от филма „Време разделно“, съхранени са стенописи, които изобразяват филологическото наследство на един древен език.

Не това оцениха обаче онези личности, влезли в обителта, за да намерят злато. Именно това съкровище разбуни духовете и отклони вниманието, че бе прекрачена границата – тук не говорим за традиционното престъпление да бъдат откраднати пари и и икони от манастира, а да бъде копано в него – в търсене на неизвестното.

 Има ли злато? Първо отговаря Окръжната прокуратура в Благоевград, според чийто говорител Весела Стоилова се сочи следното:

 „Една от легендите гласи, че в Роженския манастир е бил скрит част от откупа за Мис Стоун, взет от четниците на Яне Сандански и Христо Чернопеев”, допълни Стоилова.

През 1901 г. от американците са поискани 25 000 турски лири. С част от парите са закупени 7500 пушки за Илинденското въстание. Останалите жълцити са скрити в манастира.

ИНФОМРЕЖА се свърза с Тодорка Маркова, която е историк по професия и краевед. Запозната е с аферата „Мис Стоун“.

„За първи път чувам за подобно злато, дори съм учудена!“, казва Маркова.

Нека разкажем накратко как едни пари са събрани за една кауза, която днес децата изучават като една от най-героичните редом с Априлското въстание.

След като Княжество България е свободно, Македонският край остава под шапката на османската империя. ВМРО е организацията, която се слави като защитник на населението и може би бъдещ освободител.

Финансите за оръжие основно не стигат. Организацията е изправена пред трудни времена и преди 1901 г. са правени планове за пленяване на богати личности, за които да се търси откуп. В това число влиза и Фердинанд. Отвличането и откупа стават фикс идея за четниците и са реализирани няколко неуспешни опита. Последният – успешен. В местността Подпрената скала през август 1901 г. е пленена госпожа Елена Стоун и нейната колежка Катерина Цилка.

Елена Стоун е американска мисионерка, пристигнала в Банско съвсем скоро. Цилка е така да се каже асистент на Стоун в мисионерската ѝ дейност. Катерина е родом от Банско, но е омъжена за албанец.

Сред хората, които пленяват двете дами, едната от които носи бебе – Цилка, е Яне Сандански. Той е наричан по-късно в записките на Цилка – Добрият човек.

„Целта на аферата е да се търси откуп от 25 000 златни турски лири, но сумата не е събрана. Четниците държат в плен вече 6 месеца двете жени и новороденото. Те скитат основно около Горна Джумая, село Сушица, село Влахи, Предела, но не можем да говорим със сигурност за Рожен! Парите, които са дадени за откуп са 14 500 златни турски лири. Уговорка за размяната е направена в Тодевия хан в Банско, но там избухва умишлен пожар и отклонява вниманието. Парите много тихо са предадени в така наречената Граченова къща. Парите са отишли по предназначение за закупуване на оръжие“, категорична е Маркова.

В спомените си мис Елена Стоун разказва за високия морал и интелигентност на похитителите си. Стоун споделя още, че четниците са се лишавали от храна, за да има за похитените – към тях нечовешко отношение не е имало.

Нечовешкото остава у онези, които повярваха, че някъде из стените на Роженския манастир е скрит остатък от пари. Де да имаше такъв, то той щеше да спомогне за благото на тогавашната кауза, а не на днешната алчност.

По казуса се произнесе и Неврокопският митрополит Серафим. Това, което се отличава в думите му е:

Категорично осъждаме извършеното в Роженската света обител злодеяние и напомняме на онези, които, заслепени от страстта на сребролюбието и материалните богатства, се изкушават и безразсъдно посягат на светините, че такива деяния не са нищо друго, освен хула против Светия Дух и смъртен грях. За тях ще кажем и ние по примера на св. архидякон Стефан: „Господи, прости им, не знаят какво вършат”.

Философски ако се замислим – да, незнанието води до беззаконие и престъпност.

Дори и законът не пожела да разгледа делото в Сандански. То бе пренасочено в Пловдив.

44-годишният адвокат Стефан Матеев и 21-годишният обвиняем остават в ареста, нареди съдът.

Непълнолетните, на 16 и 17 г., са с мярка под надзор на инспектор от детска педагогическа стая.

А сега накъде?

Баба Захаринка, за която разказа ИНФОМРЕЖА, твърди, че за злато не е чула. На местно ниво изникна информация, че иманярите объркали манастира – трябвало да отидат в храм „Света Петка“ край Златолист.

Остава петното. Този манастир вече няма да бъде Роженския – с чудотворната икона, а онзи, със завързания свещенослужител и трите камъка, изкопани от стената.

infomreja.bg

коментара

Анализи и Коментари

Бербатов за завръщане в България: Един отбор ме потърси и не беше ЦСКА

Публикувано

на

Най-успешният български футболист в последните години Димитър Бербатов говори за възможността да се върне в родната Първа лига. Той даде интервю в предаването „Домът на футбола“ по Диема Спорт, като разкри, че само един български тим го е търсил в последните години.

Най-успешният български футболист в последните години Димитър Бербатов говори за възможността да се върне в родната Първа лига. Той даде интервю в предаването „Домът на футбола“ по Диема Спорт, като разкри, че само един български тим го е търсил в последните години.

„Мислил съм си за българския шампионат – от любов към играта, за феновете, себе си да радваш, че играеш. Но преценяш плюсове и минуси и си казвам, че може би не бива. Преценяш всичко, в това число и условията. Да идеш на мач с кеф, за жалост тук не е така. Като си свикнал на хубаво е трудно да отвикнеш.

Аз, познавайки себе си, изисквам, а така стават проблеми. От друга страна, никой не ме е търсил. Като изключим Берое, с който говорихме, но прецених, че не бива. Иначе минавало ми е през главата. Тези неща са нормални. Никой не ме търсил от ЦСКА. По тази логика и от Леверкузен трябваше да ме потърсят. Това обаче е нормално. Футболът е бизнес, няма място за сърдене. Аз приемам всичко нормално“.

РЕДАКТОР: АЛЕКСАНДЪР КОЛАРОВ

Actualno.com

коментара

Продължете с четенето

Анализи и Коментари

МВР: Няма протест, който да разрешава блокирането на магистрали и главни пътища

Публикувано

на

Предварително заявените в много градове в страната протести преминават при добър обществен ред. Въпреки отделни провокации, които създават напрежение, служителите на реда действат съобразно правомощията си. От полицията припомнят, че няма протест, който да разрешава блокирането на магистрали и главни пътища, законите трябва да важат за всички и в този смисъл е задължително спазването на дадените от служителите указания.

В рамките на протестните действия в Добрич се включиха близо 70 моторни превозни средства, като 13 от водачите блокираха част от пътните артерии. След многократни приканвания да освободят движението и получен категоричен отказ и с цел  недопускане на образуване на колони от изчакващи автомобили, полицейските служители осигуриха обходен маршрут за преминаване. Към нарушителите ще бъдат предприети мерки по ЗДвП и Закона за административните нарушения и наказания.

По време на шествието вчера в столицата няма сериозни нарушения на обществения ред. В районно управление са отведени двама 14-годишни младежи, които след снемане на обяснения, са предадени на родителите.

Две нерегламентирано затворени кръстовища и осем установени нарушения на Закона за движение по пътищата е резултатът по време на протестните действия, проведени  на 11 ноември т.г. в Силистра. Благодарение на създадената от полицията организация не са допуснати груби нарушения на обществения ред. В разрез със законоустановените норми протестиращите са затворили за движение възлово кръстовище, образувано от бул. „Македония“ и „Добруджа“ и „Добрич“, както и  кръстовището между път I-7, II-21 и III-213 извън града, което е довело до създаване на напрежение сред водачите. За констатирани нарушения са съставени 8 фиша по Закона за движение по пътищата.

Отново на 11 ноември по време на протестните действия от 14 до 21 часа нерегламентирано бе затворена автомагистрала „Струма“ преди ГКПП-Кулата, което причини затруднение в движението и преминаването през граничния пункт. За часове бяха блокирани и пътища, водещи към Благоевград откъм районите на селата  Железница и Церово.

Полицейски служители от Варна предотвратиха своевременно задълбочаването на конфликт, възникнал между симпатизанти на политическо движение и други участници в протеста, провел се на 12 ноември. Няма пострадали при инцидента, участниците в него са установени.

Във връзка с провелите се протестни действия през почивните дни на територията на Варна са санкционирани петима водачи на автомобили по ЗДвП заради възпрепятсване на  нормалното придвижване на граждани по пътните артерии на Варна.

При проведените в неделя протестни действия на територията на Ловешка област на едно лице е издадено полицейско разпореждане за опит за организиране на незаконосъобразни действия. Заради затваряне на основни пътища в района на Троян са задържани двама мъже. Образувани са едно досъдебно производство  и едно бързо производство за управление на МПС в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на СУМПС, съставени са и актове по УБДХ, ЗДвП и ЗБДЛ.  Изготвени са и три полицейски разпореждания по чл.64 ал.1 от ЗМВР.

Във Видин, при проведеното спонтанно автошествие в областния град на 11 ноември, полицейските служители незабавно са създали организация за регулиране на уличното движение и осигуряване на обществения ред. Участниците стриктно са изпълнявали указанията на контролните органи, няма санкционирани.

В понеделник бе проведено и шествие, определено като автопоход, разрешено от  Община – Перник за пътен възел „Даскалово“. В хода на протеста е блокирана автомагистрала „Люлин“, свързваща с автомагистрала „Струма“. Полицейските служители са реагирали на изплъзнал се от кордона младеж. След водени преговори движението е възстановено.

В района на Ботевград, на входа на с. Врачеш, протестиращите, излезли на нерегламентирано шествие,  са блокирали движението по пътя. След извършен задълбочен анализ на разпространените кадри са установени към момента 12 от активните участници. Съставени 3 акта по ЗДвП, 3 акта по ЗМВР, 2 акта по ЗСММ и 5 предупредителни протокола. Предстои установяване на другите участници и вземане на отношение спрямо тях.

По време на автомотошествието във Велико Търново протестиращите затвориха главен път І-4 на кръгово кръстовище ул. „Магистрална“ и ул. „Краков“ в града и в двете посоки. Проведени са беседи с организатори и участници в протеста, с цел предотвратяване на действия, нарушаващи обществения ред и маршрута на движение. Съставени са 12 предупредителни протокола.

При нерегламентираните протестни действия, осъществени на 11 ноември на територията на Габрово, в рамките на два часа, протестиращите са затворили пътя за връх „Шипка“ в района на подхода от Габрово. За това време от служителите на реда е  организирано безпрепятственото преминаване на автомобили на Спешна помощ при необходимост. Потокът от МПС за южна България е пренасочван през гр.Трявна и прохода на Републиката. За предприетите мерки е уведомена ОДМВР-Стара Загора с цел спиране на движението на МПС в посока северна България през прохода „Шипка“ и пренасочването му през прохода на Републиката и гр.Трявна.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ