Свържете се с нас

Анализи и Коментари

От Яне, през „Мис Стоун“ до пловдивския съд – петното на Роженския манастир

Публикувано

на

Тази година се навършват 115 години от Илинденско-Преображенско въстание.

Във време, когато във всички градове отдадоха почит на загиналите във въстанието четници и мирно население, Роженският манастир стана обект на посегателство което възкреси имената на Яне, Чернопеев и четата – имена, които без срам мога да кажа, че днес децата не знаят.

Над манастира трябва да се гледа не само като религиозно звено, но и на изключителна историческа и културна ценност, която е оцеляла и до днес. Някъде зад стените на манастира се крие чудотворността на Божията майка, там е сниман част от филма „Време разделно“, съхранени са стенописи, които изобразяват филологическото наследство на един древен език.

Не това оцениха обаче онези личности, влезли в обителта, за да намерят злато. Именно това съкровище разбуни духовете и отклони вниманието, че бе прекрачена границата – тук не говорим за традиционното престъпление да бъдат откраднати пари и и икони от манастира, а да бъде копано в него – в търсене на неизвестното.

 Има ли злато? Първо отговаря Окръжната прокуратура в Благоевград, според чийто говорител Весела Стоилова се сочи следното:

 „Една от легендите гласи, че в Роженския манастир е бил скрит част от откупа за Мис Стоун, взет от четниците на Яне Сандански и Христо Чернопеев”, допълни Стоилова.

През 1901 г. от американците са поискани 25 000 турски лири. С част от парите са закупени 7500 пушки за Илинденското въстание. Останалите жълцити са скрити в манастира.

ИНФОМРЕЖА се свърза с Тодорка Маркова, която е историк по професия и краевед. Запозната е с аферата „Мис Стоун“.

„За първи път чувам за подобно злато, дори съм учудена!“, казва Маркова.

Нека разкажем накратко как едни пари са събрани за една кауза, която днес децата изучават като една от най-героичните редом с Априлското въстание.

След като Княжество България е свободно, Македонският край остава под шапката на османската империя. ВМРО е организацията, която се слави като защитник на населението и може би бъдещ освободител.

Финансите за оръжие основно не стигат. Организацията е изправена пред трудни времена и преди 1901 г. са правени планове за пленяване на богати личности, за които да се търси откуп. В това число влиза и Фердинанд. Отвличането и откупа стават фикс идея за четниците и са реализирани няколко неуспешни опита. Последният – успешен. В местността Подпрената скала през август 1901 г. е пленена госпожа Елена Стоун и нейната колежка Катерина Цилка.

Елена Стоун е американска мисионерка, пристигнала в Банско съвсем скоро. Цилка е така да се каже асистент на Стоун в мисионерската ѝ дейност. Катерина е родом от Банско, но е омъжена за албанец.

Сред хората, които пленяват двете дами, едната от които носи бебе – Цилка, е Яне Сандански. Той е наричан по-късно в записките на Цилка – Добрият човек.

„Целта на аферата е да се търси откуп от 25 000 златни турски лири, но сумата не е събрана. Четниците държат в плен вече 6 месеца двете жени и новороденото. Те скитат основно около Горна Джумая, село Сушица, село Влахи, Предела, но не можем да говорим със сигурност за Рожен! Парите, които са дадени за откуп са 14 500 златни турски лири. Уговорка за размяната е направена в Тодевия хан в Банско, но там избухва умишлен пожар и отклонява вниманието. Парите много тихо са предадени в така наречената Граченова къща. Парите са отишли по предназначение за закупуване на оръжие“, категорична е Маркова.

В спомените си мис Елена Стоун разказва за високия морал и интелигентност на похитителите си. Стоун споделя още, че четниците са се лишавали от храна, за да има за похитените – към тях нечовешко отношение не е имало.

Нечовешкото остава у онези, които повярваха, че някъде из стените на Роженския манастир е скрит остатък от пари. Де да имаше такъв, то той щеше да спомогне за благото на тогавашната кауза, а не на днешната алчност.

По казуса се произнесе и Неврокопският митрополит Серафим. Това, което се отличава в думите му е:

Категорично осъждаме извършеното в Роженската света обител злодеяние и напомняме на онези, които, заслепени от страстта на сребролюбието и материалните богатства, се изкушават и безразсъдно посягат на светините, че такива деяния не са нищо друго, освен хула против Светия Дух и смъртен грях. За тях ще кажем и ние по примера на св. архидякон Стефан: „Господи, прости им, не знаят какво вършат”.

Философски ако се замислим – да, незнанието води до беззаконие и престъпност.

Дори и законът не пожела да разгледа делото в Сандански. То бе пренасочено в Пловдив.

44-годишният адвокат Стефан Матеев и 21-годишният обвиняем остават в ареста, нареди съдът.

Непълнолетните, на 16 и 17 г., са с мярка под надзор на инспектор от детска педагогическа стая.

А сега накъде?

Баба Захаринка, за която разказа ИНФОМРЕЖА, твърди, че за злато не е чула. На местно ниво изникна информация, че иманярите объркали манастира – трябвало да отидат в храм „Света Петка“ край Златолист.

Остава петното. Този манастир вече няма да бъде Роженския – с чудотворната икона, а онзи, със завързания свещенослужител и трите камъка, изкопани от стената.

infomreja.bg

коментара

Анализи и Коментари

Пожарът в катедралата „Парижката Света Богородица” потресе хората по света

Публикувано

на

Да видиш как гори и рухва в пламъците нещо, което си смятал за едно от вечните неща на нашата планета… Нещо, което като пирамидите и Китайската стена е било преди теб и ще те надживее, ще надживее и внуците на твоите внуци..

Катедралата – символ на Париж и емблема на християнството изобщо. Творение на средновековния дух и перла на световната архитектура. Мъчно. Трагично. Болно…

Да, ще я възстановяват, разбира се, но това вече няма да е автентичната постройка от XIII век. Нещо си е отишло безвъзвратно. Хората – нашите деца, внуците ни – вече никога няма да стъпят под сводовете, построени от майсторите на Средновековието…

В моя живот, както и вероятно в живота на много други хора, Катедралата влезе още през детските ми години с известния роман на Виктор Юго. Всички сме поглъщали жадно страниците, на които се описва странният и призрачен живот на огромното творение от камък. Историята на циганката. Историята на Квазимодо…

Много по-късно, вече като зрял мъж, стъпих и физически под сводовете на Катедралата. Каквато и представа да съм имал за нея, на живо тя надхвърли всичките ми очаквания. Катедралата ме прие в утробата си спокойно, мирно, мъдро. Призрачната, почти мистична светлина, лееща се през огромните цветни витражи, се размесваше с готическия здрач. Гледах с благоговение високите сводове, опипвах тук-там вечния камък и ми се струваше, че съм в каменен Ноев ковчег, суров и непоклатим, пътуващ през вълните на хилядолетията…

Това беше живо Средновековие. Рицари, монаси, инквизитори, кардинали – чувствах се буквално заобиколен от сенките на всички тези хора. Тълпите им бродеха невидимо наоколо. Мислите им, долавяни като неясен шепот, ме завладяваха. Неволно ми се искаше да пришия кръст върху дрехата си и да тръгна на поход за Светата земя, или пък да изгоря някой еретик с ръцете си.

И ето че Тя изгоря! Кога стана това? Не през тъмните дни и нощи на Средновековието, когато са горели толкова много постройки – безчет, безчет! Не през бурните времена на войните и революциите. И Революцията от 1789 г., и Наполеоновите войни, и Парижката комуна – всички те не закачиха Катедралата, минаха през нея като бурни разпенени вълни през скала и се оттеглиха. Не! Тя се запали и изгоря в цивилизованото време на нашия век.

Някои видяха в това знамение, знак на Божия гняв. Още повече, че това се случи в самото навечерие на католическия Великден. Поличба?…

А всъщност, мисля си аз, няма нищо чудно, че Катедралата се запали и изгоря точно сега. Тя беше чужда на нашето време. Сред съвременния блуден и разпасан град Тя стоеше като някакво праисторическо чудовище. Странно беше присъствието на това древно, тайнствено светилище, на това възвишено място за Богопоклонение сред бордеите, нощните клубове, публичните домове наоколо.

И накрая Тя не издържа и си отиде. Изгоря, рухна, изчезна.

И нещо в нас изгоря заедно с Нея.

Хората плачеха, гледайки как гори Катедралата, видимият храм, но защо никой не плаче, когато всеки ден, всеки час гори и рухва незримият храм на доброто, погазва се справедливостта, потъпква се честта и правдата? Тези пламъци не разтърсват хората, не потрисат, не ужасяват никого. Не се чуват писъци и плач, и телевизиите по света не предават на живо ужасите на всекидневната морална катастрофа.

Сбогом, Notre Dame de Paris! Почивай в мир! Ще те помним винаги!

АНДРЕЙ РОМАНОВ

pravoslavie.bg

коментара

Продължете с четенето

Анализи и Коментари

ШОК! Топ Преса обявава своята рекламна тарифа за евро изборите – 0 лева!

Публикувано

на

На фона на безумни, нечувани суми в рекламния сектор на регионалния медиен бизнес, информационна агенция www.toppresa.bg, реши да обяви своите тарифи към всички играчи на евро изборите. Обръщаме се към всички партии, независими кандидати, анализатори и дейци в изборите, Топ Преса ще направи реверанс за всички на предстоящия вот за евро парламент и ще работи БЕЗ ТАРИФА. Време е за равен старт на всички, време е за революция в местния медиен бизнес. Условия за да се ползва този реверанс: 

  • мотивационно писмо до редакцията на имейл topmedia@abv.bg
  • документ удостоверяващ участието на изборите.
  • материяли, послания и изображения, предназначени само за продуктите на Топ Преса с уникален контент и послания за нашите читатели. Достоверни!
  • „Кръстосан разпит“ за всеки кандидат, с неудобни въпроси, въпроси от нашите читатели, конкретни ангажименти към тях!
  • отчет за свършена дейност до сега, ако е с опит в политиката.
  • гаранции за работата си европаралемнта за дебютанти.

За повече информация можете да звъните на телефон :0892287900 или да ни пишете във фейсбук. Топ Преса знае че много медии пишат за „смята на системата“ , за „рестарт“, но когато стане въпрос за пари, те игронират каузите и моралът си и се насочват към личните си разходи и мечти във финансов план. Щом искаме да се случи нещо ново, трябва да му дадем път. Има партии и кандидати, които имат качества, но за задушени от платените послания и натрапчиви високоплатени реклами. Месни сайтове, без никакъв авторите искат по 3000 лева на седмица за реклама на евроизборите. Топ Преса иска – 0 нула! Равен старт за всички! И нека победи по добрия и подготвения а не по богатия Време е за революция!

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ