Свържете се с нас

Анализи и Коментари

От Яне, през „Мис Стоун“ до пловдивския съд – петното на Роженския манастир

Публикувано

на

Тази година се навършват 115 години от Илинденско-Преображенско въстание.

Във време, когато във всички градове отдадоха почит на загиналите във въстанието четници и мирно население, Роженският манастир стана обект на посегателство което възкреси имената на Яне, Чернопеев и четата – имена, които без срам мога да кажа, че днес децата не знаят.

Над манастира трябва да се гледа не само като религиозно звено, но и на изключителна историческа и културна ценност, която е оцеляла и до днес. Някъде зад стените на манастира се крие чудотворността на Божията майка, там е сниман част от филма „Време разделно“, съхранени са стенописи, които изобразяват филологическото наследство на един древен език.

Не това оцениха обаче онези личности, влезли в обителта, за да намерят злато. Именно това съкровище разбуни духовете и отклони вниманието, че бе прекрачена границата – тук не говорим за традиционното престъпление да бъдат откраднати пари и и икони от манастира, а да бъде копано в него – в търсене на неизвестното.

 Има ли злато? Първо отговаря Окръжната прокуратура в Благоевград, според чийто говорител Весела Стоилова се сочи следното:

 „Една от легендите гласи, че в Роженския манастир е бил скрит част от откупа за Мис Стоун, взет от четниците на Яне Сандански и Христо Чернопеев”, допълни Стоилова.

През 1901 г. от американците са поискани 25 000 турски лири. С част от парите са закупени 7500 пушки за Илинденското въстание. Останалите жълцити са скрити в манастира.

ИНФОМРЕЖА се свърза с Тодорка Маркова, която е историк по професия и краевед. Запозната е с аферата „Мис Стоун“.

„За първи път чувам за подобно злато, дори съм учудена!“, казва Маркова.

Нека разкажем накратко как едни пари са събрани за една кауза, която днес децата изучават като една от най-героичните редом с Априлското въстание.

След като Княжество България е свободно, Македонският край остава под шапката на османската империя. ВМРО е организацията, която се слави като защитник на населението и може би бъдещ освободител.

Финансите за оръжие основно не стигат. Организацията е изправена пред трудни времена и преди 1901 г. са правени планове за пленяване на богати личности, за които да се търси откуп. В това число влиза и Фердинанд. Отвличането и откупа стават фикс идея за четниците и са реализирани няколко неуспешни опита. Последният – успешен. В местността Подпрената скала през август 1901 г. е пленена госпожа Елена Стоун и нейната колежка Катерина Цилка.

Елена Стоун е американска мисионерка, пристигнала в Банско съвсем скоро. Цилка е така да се каже асистент на Стоун в мисионерската ѝ дейност. Катерина е родом от Банско, но е омъжена за албанец.

Сред хората, които пленяват двете дами, едната от които носи бебе – Цилка, е Яне Сандански. Той е наричан по-късно в записките на Цилка – Добрият човек.

„Целта на аферата е да се търси откуп от 25 000 златни турски лири, но сумата не е събрана. Четниците държат в плен вече 6 месеца двете жени и новороденото. Те скитат основно около Горна Джумая, село Сушица, село Влахи, Предела, но не можем да говорим със сигурност за Рожен! Парите, които са дадени за откуп са 14 500 златни турски лири. Уговорка за размяната е направена в Тодевия хан в Банско, но там избухва умишлен пожар и отклонява вниманието. Парите много тихо са предадени в така наречената Граченова къща. Парите са отишли по предназначение за закупуване на оръжие“, категорична е Маркова.

В спомените си мис Елена Стоун разказва за високия морал и интелигентност на похитителите си. Стоун споделя още, че четниците са се лишавали от храна, за да има за похитените – към тях нечовешко отношение не е имало.

Нечовешкото остава у онези, които повярваха, че някъде из стените на Роженския манастир е скрит остатък от пари. Де да имаше такъв, то той щеше да спомогне за благото на тогавашната кауза, а не на днешната алчност.

По казуса се произнесе и Неврокопският митрополит Серафим. Това, което се отличава в думите му е:

Категорично осъждаме извършеното в Роженската света обител злодеяние и напомняме на онези, които, заслепени от страстта на сребролюбието и материалните богатства, се изкушават и безразсъдно посягат на светините, че такива деяния не са нищо друго, освен хула против Светия Дух и смъртен грях. За тях ще кажем и ние по примера на св. архидякон Стефан: „Господи, прости им, не знаят какво вършат”.

Философски ако се замислим – да, незнанието води до беззаконие и престъпност.

Дори и законът не пожела да разгледа делото в Сандански. То бе пренасочено в Пловдив.

44-годишният адвокат Стефан Матеев и 21-годишният обвиняем остават в ареста, нареди съдът.

Непълнолетните, на 16 и 17 г., са с мярка под надзор на инспектор от детска педагогическа стая.

А сега накъде?

Баба Захаринка, за която разказа ИНФОМРЕЖА, твърди, че за злато не е чула. На местно ниво изникна информация, че иманярите объркали манастира – трябвало да отидат в храм „Света Петка“ край Златолист.

Остава петното. Този манастир вече няма да бъде Роженския – с чудотворната икона, а онзи, със завързания свещенослужител и трите камъка, изкопани от стената.

infomreja.bg

коментара

Анализи и Коментари

Медийно падение! Време е за нови професионални медийни проекти в югозапада! И какво след „Струма“…

Публикувано

на

Камбитов показа че „старите лаври“ вече не важат с риска дори срещу него да се лее помия!

Определено вчера се случи истинска медийна революция в югозападна България. Кметът на община Благоевград, д-р Атанас Камбитов, излезе публично и заяви, че е отказъл медийно обслужване „финансиране“ на ежедневника вестник „Струма“.

Нещо повече, публично беше прочетена кореспонденция, в която ръководителите на вестника, обвиняват кмета в „цензура“ и го плашат че ще се оплачат на „премиера“, кой премиер така и не стана ясно. Има ли си име този премиер? Ние от Топ Преса, определено не виждаме Камбитов да е „цензурирал“ някого още повече, че информацията която общината пуска е официална и както стана ясно може да се взема от официалния сайт на общината. На нас от Топ Преса обаче ни е странно друго  – защо Камбитов беше цензуриран? Скандалът му с вестник „Струма“ не беше отразен от нито една медия, освен struma.com  и Топ Преса? На какво се дължи тази автоцензура колеги? В петък в броя на вестник Топ Преса – югозападния таблоид ще ипродължим да искаме отговори.

Ние от най – голямата и четена медия в югозапада, обаче не можем да скрием притеснението си, че имиджа да един от ветераните на местният медиен живот е със сринато доверие, дори компрометирано име. Разбира се това може дза бъде обяснено с напълно естествен процес – всяко начало си има и своя край. Зеленият узрява а узрелият остарява, загнива и пада от дървото, гласи природният закон. ВРемето е дошло на можещите а не на тези които лежат на стари лаври. Това медийно падение, според нас отваря пътят но нови професионални медийни проекти, адекватни към днешното време, обстаятелства и обществено мислене… Времето на безплатните вестници, големите навинарски платформи, мащабните информационни кампании в социалните мрежи… Ние от Топ Преса сме подготвени за тези дни които настъпват. И ще отговорим адвекватно. Съвсем скоро!

ТОВА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИГНОРИРАНО УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ НОМЕРЪТ ВИ НЯМА ДА МИНЕ:

 

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТОЗИ ПЕТЪК САМО ВЪВ ВЕСТИНК ТОП ПРЕСА – ЮГОЗАПАДНИЯТ ТАБЛОИД! 

коментара

Продължете с четенето

Анализи и Коментари

Скандал в Плетена! Жители скочиха на общинския съветник Искрен Кальонев! Политика с лъжливи внушения не се прави!

Публикувано

на

Анелия Странджева

Читатели на Топ Преса писаха по повод изказването на общинския съветник от ОБС Сатовча и критиката м укъм местната власт относно снегопочистването. Припомняме че Искрен Кальонев, възмутено поиска думата подразнен от материала ни за отличното снегопочистване в община – Сатовча и затова каза следното : опровергавам твърдението че е отлично. Сажалявам много, моите уважения към г-н кмета на общината д-р Арбен Мименов но Плетена е село с най-голяма денивилация. Специално за Плетена пишем слаб 2, сподел не той. нашат читателка Анелия Странджева обаче, по свой ред също писка д акаже нещ опо темата :  Аз не съм от Плетена но колектива ни е 80% от Плетена и в 4.45 бяха в Сатовча и неможеха да се нарадват колко бзпроблемно са стигнали до Сатовча . А това няма как да стане ако не е почистено .И да добавя че пред частни имоти като бар ,магазин ,дом всеки трябва да си почисти това не е задължение на кмета . Поздравления за г-н Мименов ,че не позволи обилният снеговалеж да наруши работният ни ден, напуса ни тя с цел мнението и да стане публично. Ние от Топ Преса приведстваме читатлеската активност, държим също да дадем мнение че от бедствие и трудности политика не се прави. Редно е местните политици да искат първо мнението на гражданите и жителите на дадено населено място и после да вземат становище.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ