Болните от бруцелоза животни във Вуково станаха 4, 3 изчезнаха мистериозно, полиция издирва пастирите да ги изследват

Четири станаха заразените от бруцелоза животни от фермата на Иванка Натина в бобошевското село Вуково, където бе установена заболяла преди дни овца. В същото време мистериозно изчезнаха три животни, а двама от пастирите ги издирват с полиция, след като избягаха.

Вчера д-р Сапаревска от РЗИ – Кюстендил, клон Дупница, е отишла на място да вземе кръвна проба от хората, които са се занимавали с животните във фермата.

Директорът на РЗИ д-р Златко Величков съобщи по телефона: “Взета е кръвна проба само на един от пастирите, който е бил във фермата. Чрез полицията се издирват още двама. Потърсили сме съдействие да издирим всички, които са имали досег до стадото, за да бъдат изследвани. Бруцелозата е заразно и опасно заболяване за хора и животни. Няма ограда на обора, свинете са издълбали огромни дупки. Всички животни – овце, прасета, са пуснати безстопанствено по полето. Ветеринарите трябва да вземат спешни мерки, за да не се разпространи тежкото заболяване в района”, категоричен е д-р Величков.

Единият от пастирите на име Любчо от Рила е избягал заедно с козата, която отглеждал с другите животни във фермата, още когато се установила бруцелозата. Вчера с полиция е издирван в града, но в дома му не са открити нито той, нито козата.

Кметът на Рила Георги Кабзималски съобщи за “Струма”: “От полицията го потърсиха на домашния адрес, но Любен го нямаше, търсиха го и в с. Смочево, където работеше, преди да отиде във фермата във Вуково, но и там го няма”, каза Кабзималски.

Издирват се с полиция още двама души, които са имали досег с животните. В сряда вечерта стана известно, че от стадото на Иванка Натина освен болната овца липсват още две.

За случая на бруцелоза не е уведомена и областната управа в Кюстендил. Ресорен отговорник е зам. областният управител Райчо Цветин. Той потвърди, че от стадото са изчезнали общо три овце и допълни, че е научил за огнището на бруцелоза от медиите.

“Никой не ме е уведомил, че в областта има такова опасно заболяване по животните. В такъв случай се свиква епизоотична комисия и се вземат мерки да не се разпространи заразата. Ще пламне епидемия и ще се наложи да се убият много животни в Бобошевско”, изрази притесненията си Цветин.

Вчера все още не бяха готови повторните проби, взети от стадото във Вуково. Възникна и въпросът, като са вземани периодично кръвни проби от ветеринар, дали те са отразявани коректно в документацията. Случаят с болната от бруцелоза овца лъснал чак при изследване на животни в Бобошевско по програма на БАБХ. Тогава засекли, че в документите, попълвани за пред БАБХ, са написани отрицателни резултати, а всъщност пробата от болното животно била положителна.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене