Учениците ще държат изпит при над 9 отсъствия по даден предмет

При повече от 9 отсъствия по даден предмет учениците ще трябва да полагат изпит за определяне на срочна или годишна оценка.

Допълнителното оценяване се налага заради промени в Закона за образованието, а целта е да се спре безпричинното отсъствие на учениците.

Директорите на две от гимназиите в Благоевград вече са предупредили своите ученици, че изпит ще се полага дори и направените отсъствията да са извинени.

Кристина Цанева, ученичка в 12 клас: Има много ученици, които се занимават с извънкласни дейности и които просто се налага да отсъстват от училище и заради 9 отсъствия по даден предмет да ни изпитват за срочна оценка, която важи при диплома и след това при кандидатстване, не е правилно според мен.

Христина Ангелова работи в Езиковата гимназия в Благоевград като училищен психолог и следи за спазването на правилника в училище. Казва, че трябва да има по-строги критерии затова коя причина е уважителна и коя неуважителните за отсъстие на учениците.

Христина Ангелова, председател на правилника на реда в училище: Когато учениците отсъстват по здравословни причини, това са отсъствия, които не са направени, защото те не желаят да учат, да посещават училище или да имат достатъчен брой изпитвания и контролни работи. Това е обективна причина, която не зависи от никой.

Според преподавателите в Езиковата гимназия в областния град до сега учениците в тяхното училище не допускат да натрупат много отсъствия по различните предмети.

news.bnt.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене