Братя Галеви заподозрени за разстрела на Гяволето

Скандал с Братя Галеви и предателство към известен автоджамбазин са сред ос­новните версии за разстрела на дупнишкия бандит Ангел Стефанов-Гяволето. Двете те­ории на криминалистите са свързани с бизнеса на 28-го­дишния Стефанов – той купува кръчма от скандалните бивши барети, а освен това внасял коли от Италия.

Гяволето е надупчен от кур­шуми на 12 януари 2004 г. пред дома си в дупнишкия кв. „Бистрица“. Към 22,30 ч. съседи на 28-годишния Ангел чуват свистене на куршуми, но решават, че пукотевицата е обичайна, тъй като в града се стреля не само за ЧНГ. Ня­колко часа по-късно ченгетата откриват трупа на Гяволето на шофьорската седалка в тузар­ския му джип „Фолксваген Ту­арег“, пред гаража на бл. 2.

Шофьорската врата зее от­ворена. При огледа са намере­ни гилзи от 14 куршума, девет от които попадат в целта. Два от куршумите пронизват гла­вата на Гяволето, а останалите седем – горната част на тялото му. Смъртта настъпва мигно­вено, а първият изстрел е про­изведен от около един метър, сочи аутопсията.

Това кара криминалистите да предположат, че жертвата е познавала килърите си. Ко­гато те наближават колата му, Гяволето най-вероятно отваря спокойно вратата и разгова­ря с тях. Обитатели на блока, пред който се развива екшъ­нът, разказват, че са видели неколцина мъже да се прибли­жават към джипа на Гяволето, след което духнали с тъмна кола в неизвестна посока.

Разстрелът е извършен от професионалисти, които мно­го добре са знаели какво пра­вят, коментират ченгета. Още след екзекуцията те споделят, че убийството ще попадне в графата неразкрити.

Отмъщение е най-вероятни­ят мотив за престъплението, заявява тогава шефът на дуп­нишката полиция Ивайло Да­мянов. Според него много от жителите на града и региона имат зъб на Гяволето, който започва да пише престъпната си биография още в началото на 90-те. Близък е до Иво Ка­рамански и има зад гърба си поне осем висящи дела. Гяво­лето излежа присъда от 2 г. и осем месеца в Италия, като два пъти бяга от правосъдие­то.

Официално Гяволето изкар­ва прехраната си като собстве­ник на механа в Дупница. Любопитното е, че той купува заведението от Пламен Галев и Ангел Христов. След сдел­ката бившите антимафиоти и Гяволето поддържат добри бизнес от­ношения, но след време се скарват. Очевидци разказват, че Гяволе­то е един­ственият човек, който се осмеля­ва да опре пистолет в главата на Пламен Га­лев. Затова почернените му близки коментират, че наказа­телната акция може да е от­мъщение срещу безразсъдно­то своеволие на Гяволето да посегне на Галев. Запознати твърдят дори, че Гяволето е разстрелян пред очите на жена си Вероника, която е се­стра на любовницата на Пла­мен Галев – Юлия.

Освен братя Галеви заинте­ресована от елиминирането на Ангел Стефанов е и перниш­ката автомафия, оглавявана от известния джамбазин Ва­сил Борчев-Борчо, смятат раз­следващите. Според основ­ната версия Гяволето е убит, защото предава на полицията бандата на Борчо. Според по­лицаи групата на Борчо пре­чи на алъш-вериша с крадени коли, който Гяволето иска да развива. Ангел издава конку­рентите, за да си разчисти те­ритория, въпреки че вносът на автомобили от Италия му се води легален бизнес.

Според запознати в послед­ните месеци преди смъртта си Гяволето е нарочен и поради друга причина – ограбва дяс­ната ръка на Борчо – Николай Христов-Хайо. Последната разправия на Ангел с полици­ята е именно заради жалба на Хайо, който се оплаква, че Гяволето е задигнал личния му автомобил „Ауди 100“. Още преди да му се наложи да дава обяснения, Гяволето връща лимузината и прави неуспе­шен опит да купи мълчанието на Хайо.

Ченгета разследват Гяво­лето и във връзка с мистери­озното изчезване на благо­евградския кримитип Росен Бойчев-Бандита. Полицаите установяват, че преди изчез­ването на Бандита през сеп­тември 2003 г. именно Гяволе­то го вижда последен жив.

СВЪРЗВАН С ДРОГА

За Гяволето постъпват ин­формации, че търгува с дро­га, но за разлика от големите риби действа предимно на дребно. Негови приближени споделят, че той е наркоман. Представители на местния ъндърграунд разкриват, че убийството на Ангел Стефа­нов може да е свързано с война за преразпределяне на наркопазара и трафика на дрога. За това говори и рязко­то му забогатяване. За някол­ко месеца Гяволето си купува мощен джип, който струвал над 80 бона, „Ауди А8“ за още толкова, както и луксозна вила в елитния столичен кв. Бояна.

Вестник “ Топ Преса “

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене