Без категория

Горещо интервю с кмета на Благоевград Ат. Камбитов: Изборите свършиха, народът каза тежката си дума и резултатите се видяха

камбитов

Окончателните резултати от изборите за европарламент показаха, че в целия регион с най-висок резултат в подкрепа на ПП ГЕРБ е община Благоевград. За ГЕРБ тук гласуваха над 38 % от гласоподавателите. Дни след изборите разговаряме с кмета на община Благоевград Атанас Камбитов: 

Г-н Камбитов, за ГЕРБ Благоевград гласуваха 38.05 % жителите на общината, на фона на 17.90 % за управляващата партия БСП и 1.3 % за ДПС. Как ще коментирате този резултат и не мислите ли, че е гласоподавателите в община Благоевград показаха своя вот на недоверие към управляващите? 

Ат. Камбитов – Доволен съм от резултатите след провелите се евроизбори. С гласовете си жителите на община Благоевград изразиха доверието си и всъщност наказаха управляващите и най-вече БСП заради управлението им до момента и грубото вмешателство в работата на община Благоевград. Резултатите от изборите са доказателство, че хората са доволни от това, което сме направили и не се подадоха на манипулации. Въпреки упоритата кампания на управляващите „АнтиБлагоевград “ гражданите на община Благоевград показаха мъдрост и дадоха доверието си на тези, които макар и трудно в условията на непрекъснати пречки работят за благото на града и интересите на неговите жители. Гласовете на хората от община Благоевград за ГЕРБ са колкото гласовете на всички останали партии взети заедно, това наричам успех и съм удовлетворен. БСП в Благоевград получи заслужен шамар от жителите на града и стана трета политическа сила. За тях гласуваха около 3000 души, което не отива на партия със 100-годишна история. Тук е и мястото да поздравя „България без цензура“ за високия резултат, който постигнаха. 

Защо 3000, 3900 са? 

Казвам около 3000 и не броя другите контролирани гласове. Институциите отговорни за купения вот биха могли да направят проверка в ромската махала в Благоевград и много бързо ще разберат как и колко се е купувало там. Нашите роми са пословични с дискретността си и няма да е никак трудно полиция и прокуратура да си свършат работата. 

Имаше данни, че ромите са гласували на „талази“ в края на изборния ден, в секцията в детската градина на ромската махала около 17.30 накуп са се изсипали над 200 роми, знаете ли за това? 

Не само в тази секция. За това говоря, за този вот. Защото в една от тези секции от 240 гласа, 220 са за БСП. Без да имам и капка съмнение в благоразумието на хората там, спонтанната подкрепа на фона на катастрофалните резултати за БСП като цяло не може да не събуди подозрения за това как хората са били мотивирани да гласуват. В края на деня развързаха кесиите и си осигуриха някой друг глас, затова казах, че са около 3000 души. Това е твърдият електорат на БСП, който се оказа, че също е намалял. Никога не съм се месил в работата на другите партии и сега няма да го направя. Сега е моментът обаче те да си направят сериозни изводи след като народа ясно им каза кой колко харесва (в случая директно в очите). Нещо повече, максимата на Балзак за онези които подозират другите в собствените си низости е още по-актуална след като почти всички сигнали за купен и контролиран вот идваха от централата на БСП, а в същото време всички факти от изборния ден говорят, че именно те са пазарували гласове и са притискали хора да гласуват по определен начин. Един от най-крещящите примери за това бе показан дори по една от националните телевизии и стана ясно с какви методи си служат от БСП. След такова разкритие единственото нормално поведение е просто да замълчат. 

Вотът на жителите на кв. „Еленово“, който напоследък е много активен в позицията си за изграждане на закрит басейн за децата, е изцяло в подкрепа на партия ГЕРБ, приемате ли това като оценка за усилията ви по отношение изграждането на басейна? 

Ат. Камбитов: Не мисля, че това е причината. По-скоро това е оценка за политиките на правителството, но благодаря на жителите на кв. Еленово за подкрепата им, за това, че не повярваха на инсинуации и откровени лъжи от страна на опонентите ми, благодаря им и още веднъж искам да ги уверя, че басейн ще има и децата ни ще спортуват. След това, което с вота си жителите на квартала показаха, искрено се надявам местните партийни лидери да спрат с лъжите и пречките, които създават по пътя ни към развитието на Благоевград. 

Слушам ви и си мисля, че сте обнадежден, че след изборния резултат и категоричната победа, самочувствието на тройната коалиция ще се срине и няма да пречат, така както направиха, спирайки финансирането по проекти за Благоевград. Ако това бяха парламентарни избори, означава, че те загубиха властта?

Да така е. Не искам, обаче да ги коментирам. Какво значи самочувствие? Изгубиха и малкото доверие, което имаха. Хората им показаха, че не харесват онова което правят, най-малкото би трябвало да си направят изводи. 

Смятате ли, че трябва да има оставки след загубата? 

Смятам да, навсякъде в Европа при подобна загуба има оставки. Това е въпрос на морал. Не може тези, които са те избрали да не те искат и ти напук да се манифестираш и да се правиш, че не виждаш какво се случва и не уважаваш вота на хората. За справка могат да видят какво направи белгийският премиер Елио Ди Рупо, който също е социалист точно 24 часа след като станаха ясни резултатите от изборите. Той подаде оставка веднага. Нека се замислят. Същото направи и лидерът на испанските социалисти, които катастрофираха на евроизборите точно като българските. 

Вие ще ръководите ли община Благоевград с по-високо самочувствие след тази категорична подкрепа? 

Самочувствието ми не идва от изборите, а от свършената работа. Аз съм кмет на всички благоевградчани и най-важното за мен е просперитета на общината. Аз не съм партиен ръководител. Изборите свършиха. Резултатите се видяха. Искрено се надявам всички политически сили да забравят ежбите помежду си и да се обединим на масата на конструктивните диалози и да работим за благото на Благоевград и неговите граждани. Това искат хората от нас. 

Благодаря ви.

struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене