В кюстендилското село Вуково се молят бруцелозата да ги отмине

Петдесетината жители на кюстендилското село Вуково са притеснени и се тревожат заради открития случай на болна от бруцелоза овца в стадото на местен фермер, каза кметът на селото Николай Джиков.Той обаче категорично отрече коментарите в Бобошевско, че болните овце са 6. Кметът е в постоянно – 24-часово дежурство, заради ситуацията с бруцелозата. Минута по минута докладва на ветеринарните служби, на общината, на медиите как се развиват нещата с болната овца. На 18 септември от всички дребни преживни животни във Вуково са взети кръвни пробни, резултатите, от които, се очакват в следващите няколко дни, дори утре,в петък и да се отдъхнат и всичко да се размине – надява се кметът Николай Джиков.

От Италия тази сутрин спешно се прибрал и собственикът на стадото, където е открит след случая на болна от бруцелоза овца Явор Бошикьов. Той е напълно спокоен. „Още нищо не е доказано, че има болна овца ще чакаме втората проба. Фермерството ми е нещо като хоби. Иначе се занимавам с автомобили, с мотори – мотосъстезател съм“, каза Бошикьов.

Кметът увери, че при проведения наскоро за Малка Богородица /8 септември/ във Вуково курбан овце купили от друго село и гарантира, че месото е било проверено и незаразено. Възрастна жена от село, 84-годишната баба Здравка в една от махалите пък е категорична, че не се страхува от нищо. „На нашата възраст няма от какво да се заразиме тепърва“, усмихва се бабата.

 

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене