Властта се опитва да убеди търговските вериги да продават хляб без печалба

Властта се опитва да убеди големи търговски вериги у нас да продават хляб, без да печелят, за да не скочи драстично цената му. „Водим разговори с две от най-големите вериги у нас за това да продават хляб, без да включват в цената му печалба за самите себе си”, това каза след заседание на комисията по земеделие в парламента ресорният министър Румен Порожанов. От началото на месеца на различни места в страната хлябът е поскъпнал с до 30 стотинки за килограм. А вчера сектор хлебопроизводство поискаха намаляване на данък добавена стойност от 20% на 5%.

Увеличение на цената на хляба има, но няма как да се намали ДДС с 15 процента, обясни министърът на земеделието Румен Порожанов:

„Безспорно е, обаче че цената на пшеницата е с близо 20 процента по-скъпа, а вече в момента започва да се ползва пшеница от нова реколта и съчетано с увеличение цената на тока, увеличение на цената на газта, то е различно в различните региони на страната, има икономически предпоставки цената на хляба да бъде малко по-висока. Но тя не трябва да бъде кумулативно калкулирана на базата на увеличенията. Тя е пазарна цена и смятам, че можем да намерим разумната цена за гражданите. По отношение на предложението за регулирана ставка и по-точно друга ставка на ДДС върху хляба, това, което мога да ви кажа, е, че всички знаете, че България работи с единна ставка и тя е подчинена на висока събираемост и по-голяма събираемост на приходите. Темата основно е в компетенцията на министъра на финансите, но това е и една от основните приоритети на правителството – стабилност на приходите. В този контекст не се предвижда със законодателния пакет на данъчните закони да има допълнителна ставка за какъвто и да е друг продукт, включително и хляба“, каза Порожанов.

Министърът призна, че води разговори с някои от големите търговски вериги в страната:

„Стартирали сме тези разговори вече с две от веригите. Тази седмица ще имаме с още една. Другата седмица ще ги затворим като разговори. Веригите са едни от барометрите на цените. Това, което получаваме като уверение, е те да работят не с печалба върху хляба и то върху основния хляб, а да покрият само разходи за логистични разходи в самото предприятие. На този етап от разговорите имам уверение, че това нещо ще бъде правено по този начин“, допълни министър Порожанов.

/дарик

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене