Свържете се с нас

Новини

Властта се опитва да убеди търговските вериги да продават хляб без печалба

Публикувано

на

Властта се опитва да убеди големи търговски вериги у нас да продават хляб, без да печелят, за да не скочи драстично цената му. „Водим разговори с две от най-големите вериги у нас за това да продават хляб, без да включват в цената му печалба за самите себе си”, това каза след заседание на комисията по земеделие в парламента ресорният министър Румен Порожанов. От началото на месеца на различни места в страната хлябът е поскъпнал с до 30 стотинки за килограм. А вчера сектор хлебопроизводство поискаха намаляване на данък добавена стойност от 20% на 5%.

Увеличение на цената на хляба има, но няма как да се намали ДДС с 15 процента, обясни министърът на земеделието Румен Порожанов:

„Безспорно е, обаче че цената на пшеницата е с близо 20 процента по-скъпа, а вече в момента започва да се ползва пшеница от нова реколта и съчетано с увеличение цената на тока, увеличение на цената на газта, то е различно в различните региони на страната, има икономически предпоставки цената на хляба да бъде малко по-висока. Но тя не трябва да бъде кумулативно калкулирана на базата на увеличенията. Тя е пазарна цена и смятам, че можем да намерим разумната цена за гражданите. По отношение на предложението за регулирана ставка и по-точно друга ставка на ДДС върху хляба, това, което мога да ви кажа, е, че всички знаете, че България работи с единна ставка и тя е подчинена на висока събираемост и по-голяма събираемост на приходите. Темата основно е в компетенцията на министъра на финансите, но това е и една от основните приоритети на правителството – стабилност на приходите. В този контекст не се предвижда със законодателния пакет на данъчните закони да има допълнителна ставка за какъвто и да е друг продукт, включително и хляба“, каза Порожанов.

Министърът призна, че води разговори с някои от големите търговски вериги в страната:

„Стартирали сме тези разговори вече с две от веригите. Тази седмица ще имаме с още една. Другата седмица ще ги затворим като разговори. Веригите са едни от барометрите на цените. Това, което получаваме като уверение, е те да работят не с печалба върху хляба и то върху основния хляб, а да покрият само разходи за логистични разходи в самото предприятие. На този етап от разговорите имам уверение, че това нещо ще бъде правено по този начин“, допълни министър Порожанов.

/дарик

коментара

Новини

Д-р Георги Георгиев: Лечебно-диагностичният процес в онкологичната болница в Благоевград протича нормално

Публикувано

на

На 4 октомври 2018 г. в Специализираната болница за активно лечение по онкология /СБАЛО/ „Свети Мина“ ЕООД, Благоевград беше проведена акция на специализираната прокуратура и ГДБОП и задържана за 72 часа една служителка от болничната аптеката при опит да изнесе лекарствени продукти от лечебното заведение.

 Специализираната болница за активно лечение по онкология „Свети Мина“ не е разследвана, това заяви на 5 октомври 2018 г., на пресконференция в столицата, зам.-главният прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Разследвана е конкретната служителка, направила опит за кражба на лекарства. Това посочва в съобщение от днес до медиите управителят на болничното заведение д-р Георги Георгиев. Въпреки създалата се ситуация лечебно-диагностичният процес в онкологичната болница в Благоевград протича нормално. Всички пациенти се проследяват с адекватни образни и лабораторни изследвания за оценка на ефекта от лечението. Взети са и допълнителни мерки, необходими за добрата организация на работа в лечебното заведение, допълва в съобщението си д-р Георгиев./Радио Благоевград

коментара

Продължете с четенето

Новини

Дъб от селото на св. Иван Рилски номиниран за „Дърво с корен-2018“

Публикувано

на

Многовековен дъб /цер/ над родното село на св.Иван Рилски-Скрино, Кюстендилско, е номинацията на фондация „Свята България“ в конкурса „Дърво с корен 2018“, обявиха от организацията. Дървото е известно като „Дабо /дъбът/ на Свети Иван“, свързано е с най-почитания български светец. Според някои изследователи е на около 1000 години. Или поне на 500, казват местните. Церът се намира на около 10 километра от с.Скрино, на границата – „мушата“, на землищата на селата Скрино, Пастух и Еремия. Разположено в малка седловинка в Руен планина сред поляни и смесена гора от ниски храстовидни дървета и борове. След сигнали от природозащитници е обявено за защитено и за природна забележителност. Често до горските и екоинституции пишели, че церът е в опасност, корените му са подкопани и гният и трябва да се набележат мерки за спасавянето му.

При миналогодишната кампания е бил номиниран за конкурса „Дърво с корен“, но товага, както Kmeta.bg писа, бяха предпочетени трите секвои над кюстендилското с.Богослов, които по-късно стигнаха до осмо място в конкурса за евродърво на годината. И станаха супер известни. Дървото над Скрино е изследвано от специалисти, които считат, че състоянието му е добро за „ЕГН-то“ му.  Целостта на дървото е застрашена и има нужда от оздравителни процедури, а евентуалното спечелване на първото място ще му осигури – както известност, така и възможност за специални грижи, мотивират номинирането на цера над с.Скрино от фондацията. До 31 октомври ще приключи изборът на победителите в тазгодишното издание на конкурса „Дърво с корен 2018г“, които ще се конкурират за приза Евродърво-2018 догодина.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2018
П В С Ч П С Н
« сеп.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ