Свържете се с нас

Новини

Властта се опитва да убеди търговските вериги да продават хляб без печалба

Публикувано

на

Властта се опитва да убеди големи търговски вериги у нас да продават хляб, без да печелят, за да не скочи драстично цената му. „Водим разговори с две от най-големите вериги у нас за това да продават хляб, без да включват в цената му печалба за самите себе си”, това каза след заседание на комисията по земеделие в парламента ресорният министър Румен Порожанов. От началото на месеца на различни места в страната хлябът е поскъпнал с до 30 стотинки за килограм. А вчера сектор хлебопроизводство поискаха намаляване на данък добавена стойност от 20% на 5%.

Увеличение на цената на хляба има, но няма как да се намали ДДС с 15 процента, обясни министърът на земеделието Румен Порожанов:

„Безспорно е, обаче че цената на пшеницата е с близо 20 процента по-скъпа, а вече в момента започва да се ползва пшеница от нова реколта и съчетано с увеличение цената на тока, увеличение на цената на газта, то е различно в различните региони на страната, има икономически предпоставки цената на хляба да бъде малко по-висока. Но тя не трябва да бъде кумулативно калкулирана на базата на увеличенията. Тя е пазарна цена и смятам, че можем да намерим разумната цена за гражданите. По отношение на предложението за регулирана ставка и по-точно друга ставка на ДДС върху хляба, това, което мога да ви кажа, е, че всички знаете, че България работи с единна ставка и тя е подчинена на висока събираемост и по-голяма събираемост на приходите. Темата основно е в компетенцията на министъра на финансите, но това е и една от основните приоритети на правителството – стабилност на приходите. В този контекст не се предвижда със законодателния пакет на данъчните закони да има допълнителна ставка за какъвто и да е друг продукт, включително и хляба“, каза Порожанов.

Министърът призна, че води разговори с някои от големите търговски вериги в страната:

„Стартирали сме тези разговори вече с две от веригите. Тази седмица ще имаме с още една. Другата седмица ще ги затворим като разговори. Веригите са едни от барометрите на цените. Това, което получаваме като уверение, е те да работят не с печалба върху хляба и то върху основния хляб, а да покрият само разходи за логистични разходи в самото предприятие. На този етап от разговорите имам уверение, че това нещо ще бъде правено по този начин“, допълни министър Порожанов.

/дарик

коментара

Новини

Рокади в община Петрич! Кметът Д. Бръчков освободи главния архитект Владимир Митрев

Публикувано

на

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков освободи главния архитект Владимир Митрев. Отстраняването е станало в края на работния ден.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

коментара

Продължете с четенето

ГЕРБ

Представители на ГЕРБ-Перник уважиха 65-годишния юбилей на ОДК-Перник

Публикувано

на

С приказен концерт-спектакъл възпитаниците на ОДК-Перник зарадваха перничани по случай „65 години извънучилищна дейност в Перник“. Талантливите деца  на Перник изненадаха гостите с емоционално представление, което разтопи сърцата на областния координатор на партията Вяра Церовска и на народния представител д-р Александър Александров.
„Наистина се вълнувам, но повече се гордея с този дом, който прави всеки празник различен. Толкова много поколения са получили знания, умения и любов от учители, които се раздават до край. Пожелавам ви упоритост, търпение и нестихваща стремеж към покоряване на нови върхове. Вярвам, че още много години ще се наслаждавам на неповторими те ви спектакли“ , сподели в приветствието си към организаторите, участниците и гостите  Церовска и подчерта, че с всяка своя изява на сцената възпитаниците на разпалват пламъка на все повече млади хора, които откриват красотата на нашите традиции. Тя изрази благодарност към всички директори на ОДК за всичко, което са дали на града и допълни, че Перник се гордее с тях.
Церовска награди с плакет удостоената от Община Перник със званието почетен директор на ОДК Рахила Авиотова.
Гости на празника бяха още зам. – кметът на Община Перник Севделина Ковачева, секретарят Радослава Манова, кметът на км. Изток „Емил Костадинов, общински съветници от ГЕРБ.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ