Деца учиха на толерантност на пътя шофьорите в Симитли

Ралински и Папучарова, в униформа, под пагон, бяха със стоп-палката на шосето точно до гимназията в Симитли. Спираха всяко кола. На полицаите им асистираха група седмокласници от училището. Децата, облечени в светлоотразителни жилетки образоваха шофьорите, минаващи покрай гимназията в Симитли. Раздаваха листовки с кратко инфо за безопасността на пътя и рисунка, която онагледява адекватното ни поведение на пътя. Всяка кола беше спирана за рутинна проверка от полицаите, а децата раздаваха листовки .

Листовките, които получи всеки, преминал с колата си край училището в Симитли, за от акцията „Европейски ден без загинали на пътя“. „Edward“  се провежда за трета поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността сред страните-членки на мрежата и нейните партньори.

У нас той премина под името Операция „Европейски ден без загинали на пътя“. Проектът е подкрепен от Европейската комисия, като през 2018 г. Целта е в този ден да няма загинали при пътни инциденти. Идеята е в периода преди операцията, всички участници в движението по пътищата да помислят дори за няколко минути за рисковете, с които се сблъскват и за тези на които може да изложат останалите участници, както и за това как самите те биха могли да  допринесат за намаляването на рисковете на пътя. Точно това и обясни заместник кметът на община Симитли Евгения Георгиева на учениците участници в акцията на пътя.

190 са загиналите, а 3 126 са ранени при катастрофи за първите 5 месеца на годината. 678 души са загинали по пътищата на страната за изминалата година.В страната са станали 6 846 катастрофи. Ранените в тях са 8630. Нека образовано да избегнем лошия изход от времето прекарано в колата си. 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене