Полицията все още търси обирджиите от Роженски манастир

Продължава издирването на обирджиите, взломили Роженския манастир във вторник вечерта.

„Вчера в 20.47 часа е подаден сигнал за въоръжен грабеж в Роженския манастир. Към мястото пристига патрул и са организирани издирвателни мероприятия. Извършен е оглед, образувано е досъдебно производство”, каза на брифинг днес директорът на РУП-Сандански Борис Щурков.

Според него има отнет мобилен телефон и 11 охранителни камери от общо 20. Няма липсващ църковен утвар и икони, както и пари. Повредена е външна стена на манастира – неголяма дупка, която била зазидан прозорец.

Щурков отказа да коментира целта на пробива в стената и броя извършители, тяхната самоличност и дали са били маскирани, потвърди само, че са носили помощни средства за разбиване на стената. Втори оглед започна в 9.20 часа в Роженския манастир.

„По свещеника няма наранявания, но е неутрализиран от престъпниците. Отнет му е мобилния телефон. Отец Теофил е използвал друг стар телефон, от който е сигнализирал на игумена на манастира отец Епифаний и следователно игумененът е подал сигнала към полицията”, каза още полицейският началник и изрази надежда в най-скоро време извършителите да бъдат заловени. Няма информация какво е имало в стената на светата обител, където са ровили дръзките нападатели.

Според непотвърдена информация – на 16 септември същите хора са идвали и са оглеждали манастира, но това не бе потвърдено от Щурков.

„Не знам да има имане в манастира, аз там израснах, баща ми беше поп в Роженския манастир. Пари имаше старият настойник на обителта, който ръководеше манастира преди да дойде баща ми, но му ги взе и похарчи внукът”, каза жителката на село Рожен леля Захаринка.

Днес сутринта туристи пристигаха да разгледат манастира, но бяха връщани от полицията, като по-голяма част от тях даже не бяха разбрали за случая. /БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене