Свържете се с нас

Здраве

Здравословно с Цветелина Хаджиева: Изпитвам вълчи глад

Публикувано

на

Да започнем оттук – гладът е първична физиологична нужда, при която възниква потребност от храна и следва да бъде удовлетворена с наличните ресурси. По начало всяка физиологична нужда мобилизира организма да я задоволи, тъй като потребностите от въздух, вода, храна и секс са жизнено важни за оцеляването на живия организъм. Всяка от тези потребности има индивидуален период на отлагане преди да настъпи латентния момент, като без въздух човек може да издържи най-много 5-6 минути, без вода около 7-10 дни, а без храна….., е оцелява се и с изключително оскъдно хранене, но трудно би могло да се каже оцеляване.

В такъв случай, подложения на дълго гладуване организъм, когато всички запаси от органите, тъканите, костите и кожата са усвоени за поддържане функцията на организма, тогава той превключва на вегетативен режим, където почти се изключва, за да пести енергия и да запази минималното си функциониране, т.е. той изпада в калориен дефицит и метаболизмът се забавя значително. Това състояние е известно като „Starvation mode“. Този икономичен режим на функциониране, в следствие на рестриктивното хранене, организмът го изработва, за да се адаптира към новите условия – редуцирания приток на хранителни вещества. Това адаптиране от своя страна се нуждае от ресурси и започва да мобилизира всички налични такива, които в „мирно време“ не представляват интерес за него, но при настъпилите промени, за да гарантира своето оцеляване, поне до известна степен, започва да разгражда глюкогенa в черния дроб, подкожните и висцерални мазнини, мускулите.

В по сериозни случай, когато всичко това е изчерпано, организмът започва да извлича и от важни органи, в това число и мозъкът, който се „смалява“. Настъпва момент на самоизяждане, последван от това организмът да спре да функционира изобщо. Това на практика се случва с организма, като се опитах да очертая основните етапи при въвеждането на не целесъобразни диети, като средство за редуциране на теглото. Но аз искам да се спра на онзи етап, който се случва не след дълго, когато вече храната е обсебила съзнанието и направлява поведението, тогава, когато силно е заложен „принципът на позволена-непозволена храна“.

Точно тогава настъпва моментът на „Starvation mode“, когато диетикът е постоянно гладен, мисли само за храна, но обсебеното съзнание казва, какво точно трябва да се яде, кога, колко, при което гладът още повече се обостря, нуждата става неподвластна на „диетичните принципи“ и контролът се губи…, намирайки израз в безконтролно поглъщане на огромни количества храна, които при нормални обстоятелства човек не е способен да погълне, оттук следват вина, очистване с лаксатативи и диуретици, повръщане, още по-строги диети, чувство за провал, тъга, депресия……

В този момент на пиршество, диетикът не усеща засищане, изгубил е способността да регистрира с точност моментите на глад и засищане, неговият хранителен инстинкт е нарушен. И това е съвсем естествено, когато гладът се подтиска, залъгва и напълно игнорира, да настъпи объркване, което да повлече след себе си редица физиологични и психични проблеми. Затова „вълчият глад“ е едно хронично прегладняване, измъчване, като отчаян опит на тялото да го превъзмогне, наваксвайки си пропуснатото.

Всичко е преодолимо! С желание и работа в тази насока настъпват положителни промени, с които човек може да се върне към нормалния си начин на живот! Пътят е труден, дълъг, но и преодолим!
За консултации: 0877 34 74 14
Цветелина Хаджиева

коментара

Здраве

Рецепти с прополис, с които монасите от Света гора лекуват успешно язва и гастрит

Публикувано

на

Монасите от Света гора вярват и знаят, че колкото по-просто се хранят, толкова по-дълго ще живеят. Затова те ползват като лекарство само онова, което расте в техните градини, и което сами отглеждат.
Днес ще споделим с вас три много ефективни рецепти с прополис, които атонските монаси използват, за да лекуват язва, гастрит и гастродуоденит, съобщава специализираният сайт lekuva.net. Запишете си тези рецепти, защото те доказано помагат. С тях ще успеете да овладеете различни стомашно-чревни неразположения.
Освен плодовете и зеленчуците, в горите край манастира в Света гора, монасите отглеждат и пчели. И няма нищо чудно в това, тъй като хората са били ангажирани с пчеларството в продължение на хиляди години. Благодарение на тези прекрасни насекоми научихме какво е мед, восък, цветен прашец, и, разбира се – прополис. Всяко от тези вещества има много приложения и няма аналози по отношение на полезността.

Пчелното лепило, или познато още като прополис, е лепкава субстанция, произвеждана от пчелите, за решаване на различни проблеми, възникнали в техния кошер. Ако в кошера се появи дупка, пчелите няма да страдат от студа, а просто ще я запушат с прополис. Ако в кошера има някакъв чужд обект, пчелите ще го засипят със слой от прополис, и жизненото пространство ще остане стерилно.
Прополисът е естествен антибиотик. Учените не са успели да намерят бактерии, които да оцелеят, когато са в контакт с пчелното лепило. Това вещество също така унищожава вируси и гъбички. Не е изненадващо, че прополисът се използва не само в традиционната медицина. На база прополис фармацевтичната индустрия произвежда и много лекарства.

При язва на стомаха
Разредете 30-50 капки 20-процентова тинктура от прополис в чаша топло мляко. Вземете това лекарство три пъти на ден преди всяко хранене. Още в първите дни са налице някои съществени подобрения: киселинността се връща към нормалното, по-рядко се наблюдават стомашно-чревни неразположения, болката намалява.
Ако нямате тинктура, може да си направите сами с твърд прополис. Вземете 20 грама прополис и го излейте със 100 мл. чист спирт. Поставете го на тъмно място. Не забравяйте да разклащате флакона с течността ежедневно, по няколко пъти.
За по-сигурно се снабдете с готова тинктура от прополис. Купете я от някой добър пчелар, като посетите пазарите и базарите, както и пчеларските изложения.

Лечение на гастрит с прополис
Разредете 30-40 капки 30-процентова тинктура от прополис в чаша топла вода или мляко. Пийте по 10 капки три пъти дневно, един час преди хранене в продължение на един месец. Подобренията се забелязват още през втората седмица.
Можете да си направите и билкова тинктура, съветват атонските монаси. За целта трявба да се снабдите от билковата аптека със следните билки: по 1 супена лъжица плодове от копър, мента, липов цвят и корен от лешник. Всички билки смесете и изсипете в подходящ съд, като добавите към тях 3 чаши вряла вода. Сложете сместа на огъня, затоплете и гответе в продължение на 20 минути на слаб огън. Оставя се да се охлади, а след това се слагат и 3 супени лъжици мед, както и 20-30 капки екстракт от прополис. Ежедневно пийте тази билкова тинктура по половин чаша един час преди хранене.

Лечение на гастродуоденит с прополис
Възпалителните заболявания на дванадесетопръстника и стомаха се лекуват по същия начин с прополис, както и гастрита. Също така, монасите препоръчват да се взима сутрин и вечер по една чаена лъжичка мед и сусамов тахан. Препоръчителният период на такова лечение е около 1-2 месеца.
Може да ползвате и тази рецепта: залейте 30 грама смачкани орехови ядки с чаша мляко, доведете сместа до кипене, махнете от огъня и прецедете. Добавете към вече филтрираното мляко 1 чаена лъжичка мед и 10 капки прополисова тинктура. Получената смес е достатъчна за един ден. Просто пийте преди всяко хранене. Още в първите дни лечебният ефект се забелязва осезателно.

Преди да започнете лечението, е важно да се консултирате с лекар относно съществуващи индивидуални противопоказания или алергии.
Писали сме много за полезните свойства на прополиса. Нищо чудно, че Авицена също е предпочитал тази прекрасна субстанция. И легендарният Хипократ е предписвал лечение с прополис на своите пациенти. Затова – не се чудете и не губете време. Приложете на практика рецептите на монасите от Света гора, за да помогнете на себе си, както и да зарадвате своите близки с добро здраве и чудесно настроение.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

коментара

Продължете с четенето

Здраве

Пробив: От най-лютивото растение в света правят обезболяващо, по-могъщо от морфина

Публикувано

на

Американски учени разработват най-силното обезболяващо, чиято основа може да бъде най-лютивата субстанция в света.

Тя се намира в растението Euphorbia resinifera (euphorbia), отглеждано в Мароко. US-учените са разбрали как да използват това уникално растение за медицински цели.

Изследователите установяват, че resiniferatoxin, съдържащ се в растението, може да бъде основа за ефективно обезболяващо средство, което да блокира чувствителността на нервните окончания по същия начин, както морфина.

Уникалните способности на растението се дължат на неговата лютивост – той е 4,5 милиона пъти по-отчетлив от „Халапеньо“. Изследователите вече са тествали ново лекарство върху кучета с артрит и са открили, че употребата на веществото дава възможност за ускоряване на възстановяването след операция, тъй като има общ противовъзпалителен ефект.

Изследователите отбелязват, че активното вещество достига 16 милиарда единици по международната скала на лютивост“Scoville“, тоест 10 хиляди пъти повече от най-лютия пипер „Каролински жътвар“.

Резинифератоксинът (или RTX) не убива всички нервни окончания, но блокира само някои TRPV1 рецептори, които са отговорни за болката и чувствителността към чужди тела.

Сега учените ще трябва да разберат дали е възможно да се замени с RTX други болкоуспокояващи, включително опиоиди, които се използват за прилагане на тежко болни пациенти с онкология. Характерна особеност на Резинифератоксинът в контакт с нервната клетка TRPV1 е способността да се отваря специален канал, чрез който се подава голямо количество калций от вътрешната страна, което изключва нервните окончания.

Лекарите планират да го използват локално. Трябва да се отбележи, че целева инжекция на такова вещество, например в коляното на пациента на пациент с артрит, може да изключи трайно болката, като същевременно запази цялостната си чувствителност и способност за движение./Zdrave.to

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ