Свържете се с нас

Здраве

„Тихият убиец“ : Какви са причините за сърдечните заболявания?

Публикувано

на

В България около 60% от населението страда от подобни болести

„Тихият убиец“ – така наричат сърдечно-съдовите заболявания. Статистиката показва, че половината от хората, умрели преждевременно, не са имали никакви симптоми, които да индикират, че човекът страда от подобно заболяване.
В България именно те са един от най-честите убийци. Лоша профилактика, мазна и некачествена храна, системно обездвижване, както и тютюнопушенето, са един от основните фактори хората да страдат от някакъв вид сърдечно-съдово заболяване. А всичко това може да започне с пренебрегването дори на високото кръвно.

У нас всяка година над 70 хиляди души умират заради такъв тип болести. Иначе казано – всеки 2 от 3 случая. В световния ден на сърцето – как можем да предпазим себе си от „тихия убиец“ – в предаването „Директно“ по телевизия Bulgaria ON AIR коментира кардиологът Иво Петров.

„Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори, които причиняват сърдечно-съдови заболявания“, каза в студиото специалистът.

И докато едни съзнателно избират пътя на цигарите, то други живеят в среда на пушачи и приемат дима, независимо дали го искат. Според Иво Петров забраната за пушенето на обществени места трябва да остане, тъй като това е некоректно поведение спрямо непушачите, а освен това в развитите държави, където забраната важи, броят на страдащите от сърдечно-съдови заболявания е значително по-малък.

В България около 60% от населението страда от подобни болести, а за това са отговорни всички рискови фактори.

„Алкохолът, цигарите, вредната храна, обездвижването са представени в доста добър вид и високо ниво на разпространение в страната, а това е и причината да има толкова високо разпространение на сърдечно-съдовата заболеваемост“, коментира Иво Петров.

Специалистите обаче са категорични – по „едно малко“ питие на ден може да се окаже не само безвредно, а и полезно за организмите на всеки един от нас, стига обаче това да се случва контролирано и в умерена доза.

Мръсният въздух е друг фактор, който оказва влияние върху високия процент заболели от сърдечно-съдови заболяваения, според специалиста.

Как да се справим с болестите на сърцето и да намалим риска да заболеем?

По публикацията работи: Василия Пейчева

dnes.bg

коментара

Здраве

ПЪРВО В ТОП ПРЕСА! Сдружение МС Общество България получи нови уреди

Публикувано

на

Сдружение МС Общество България получи уредите, доставени по проект в „Център за психосоциална и физикална рехабилитация на лица с множествена склероза“. Проектът е финансиран от фонд „Социална закрила“ на МТСП и от собствени средства на Сдружението. TRITON DTS ТРАКЦИОННА /ЕКСТЕНЗИОННА/ СИСТЕМА ВИСОК КЛАС подходяща при дисковихернии, протрузии, сколиози, кифози, лордози, радикулопатии, миелопатии, спондилози и др.

 

Високоенергииният лазер е подходящ при:

*Артралгии от различни източници, ревматични или дегенеративни (възпалителни и дегенеративни

артропатии, епикондилит, гоналгия,

артрит, артроза, лумбаго, полиартрит, миозит, ишиалгия)

*Травматични заболявания, ставни разтежения, тендинит, теносиновит, мускулни разтежения, бурсит, ентезит, мускулни лезии, скъсани мускули и сухожилия, мускулни травми

*Пост-хирургично възстановяване

*Дерматологични заболявания: псориазис, херпес зостер, цикатризация

*Оттоци, артаропатии

*Болки в лумбалната част на гърба, остеоартрит, дискови хернии, мускулни спазми

коментара

Продължете с четенето

Здраве

Специалисти от „Пирогов“ ще преглеждат безплатно в Сандански

Публикувано

на

С подкрепата на община Сандански специалисти от столичната спешна университетска болница „Пирогов“ ще преглеждат безплатно деца в град Сандански.

Профилактичните прегледи ще бъдат извършени в рамките на кампанията „Национална програма Детско здраве – Пирогов“. По време на нея едни от най-добрите детски специалисти по УНГ, травматология, хирургия, урология, офталмология и кардиология ще извършат профилактични прегледи в сградата на МБАЛ „Югозападна болница“ – град Сандански.

Прегледите ще се проведат на 13 октомври 2018 г. /събота/, в часовия интервал между 09:00 – 14:30 ч. в МБАЛ „Югозападна болница“ – град Сандански. В същия ден, в приемен блок ще бъде обявен списък с кабинетите, в които ще преглеждат специалистите.

Детските специалисти, които ще бъдат на разположение: УНГ, ортопед-травматолог, уролог, кардиолог, очен и хирург.

Родителите на децата, които са с придружаващи заболявания, трябва да носят всякакъв вид медицинска документация за прегледа.

Кампанията се провежда вече пет години. В рамките й пироговските лекари прегледаха над 5000 деца от България. От тази година кампанията се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазване към Народното събрание на Р България.

Желаещите да се възползват от възможността е необходимо предварително да се запишат на телефон: 0887/ 652208 – Приемен блок МБАЛ „Югозападна болница“.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2018
П В С Ч П С Н
« сеп.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ