Свържете се с нас

Светско

С тържествена церемония Югозападният университет „Неофит Рилски“ открива новата академична 2018/2019 година

Публикувано

на

На 25 септември 2018 г. (вторник) официално ще бъде открита новата академична година в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Тържеството ще се състои от 10:00 часа пред Учебен корпус № 1. Преди началото на церемонията – в 9:50 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Неофит Рилски.

Ректорът на университета проф. д-р Борислав Юруков ще открие академичната 2018/2019 г. със слово, след което ще връчи книжките на студентите-първокурсници, приети с най-висок бал.
След церемонията първокурсниците ще се срещнат с деканските ръководства на факултетите.

коментара

Таблоид

На голяма родова среща в Огняново се събраха наследниците на Газиловия и Чилевият род ,Здравка Газилова долетя от Канада ,в Скребатно рецитира свои стихове за България и здравите си корени

Публикувано

на

Двата големи рода Газилови и Чилеви от гърменското село Скребатно пръснати вече по цяла България и света, миналата вечер се събраха  на родова  среща в  курорта Огняново . Решението на потомците на двата  рода да организират родовата си среща бе тя да съвпадне  именно с големият християнски празник „Петковден“ и най- вече с храмовият празник на църквата в родното им село Скребатно ,община Гърмен.

“Голямата любов към нашият край сме наследили от родолюбеца  и наш баща който ни предаде най- важният урок в живота ни а именно да обичаме и пазив в сърцата си където и по света да се намираме , родна стряха ,бащин дом и род“

Така започнаха своят разказ , двете сестри Здравка и Сийка по баща Газилови които почти от детството си не бяха идвали в Скребатно .Корените на баща им са от Скребатно .  Двете са родени в родният град на майка йм Светлана  Газилова Разлог. Здравка от 30 години живее в Канада а Сийчето е една от елитните фризьорки в Разлог където преди години е свила свое гнездо и семейство .И двете сестри са потомки на скребашкият род Газилови на който в селото  сега стоят само руините на някогашната им къща .Здравка ,Славенова/Газилова/ е родена през 1960 година а кака й Сийка също в Разлог през 1955 година . Тя завършва Математическата гимназия в Благоевград и ВМИ в София, а в Канада Екология и Бизнес.

Пътищата  на двете сестри които много се обичат се разделят през 1990 година когато Здравка имигрира със семейството си в Канада където създава успешна фирма за Тийм билдитг. И до днес тя е любяща майка на две големи деца и активна организаторка за българската общност във Ванкувар. Сестра й Сийка въпреки житейските трудности и загубата на съпруга си остава също вярна на семейство и рода си .

Тази година Здравка  пристигна в България в частност в любимият й пиринско – родопски край  след 30- годишното си странство с ясната мисия да посети родните места като на първо място в сметките й бе организирането на  родовата среща и посещението на бащиното село Скребатно за храмовият празник на местната църсва „Света Параскева“ на християнският празник Петковден .

„Направих родословно дърво на дната  рода с шест клона и на родовата среща го допълникме . Родът ни от прадядово ни време с внуци и правнуци вече наброява 168 души Дървото го започна  Христо Чолев но след установени грешки и неточности в неговото изработване се включих и заех аз . От 30 години живея в Канада и напоследък усещам,че  коренът ме дърпа  все повече .Имам издадени две книги през 2016 –та година като тематиката в моята книга  която е озаглавена“ Копнежи „ изразявам най съкровенните си чувства и копнежи изпълнени с вдъхновение и голяма любов към Бог, Родина,роден край,семейство и приятели.

 С мама заедно също през 2016 година издадохме прекрасната ни  стихосбирка „Пътеки“с невероятни стихове посветени на баща ми, на бащиният дом за емигрантският живот, за разочарованията ,за жената, за майката и правнуците и молитвата на майка ми към Бог и благодарностите  й към него „ сподели пред репортер на Топ Преса изпълнената с много енергичност и любов ,чаровната   Здравка Славенова/ Газилова /

Пред многото  гости и местни хора на храмовият празник на църквата в Скребатно , тя прочете последното си стихотворение посветено  на Скребатно „Към корена завръщане „което предизвика искрени сълзи в очите на мнозина .

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Със съдействието на ген. Боцев докараха двете оръдия за откриването на паметника послучай 85-та годишнина от създаването на Военното поделение в Гоце Делчев

Публикувано

на

Буквално преди минути бяха докарани двете оръдия които ще бъдат поставени от двете страни на паметника  който в петък  ще бъде открит в Гоце Делчев по случай 85-та годишнина от създаването на  Военното поделение в гарнизон /Неврокоп / .  Двете оръдия са издействани от едно от поделенията  в страната благодарение на съдействието на ген. Боцев , съобщиха от общинската администрация.

Според първоначалната информация на паметника ще бъдат поставени и камери за да се предотвратят евентуални посегателства  над оръдията и самият паметник.

Тържественото откриване  на паметника  е част от честванията в едноседмичните празници в Гоце Делчев по случай 106 години от освобождението на  гр. Гоце Делчев/Неврокоп/от османско робство .  Тържествената церемония по откриването ще бъде в петък на 19-ти октомври от 15 часа  в който ден е и кулминацията на празниците . За откриването на паметника по случай 85 години от създаването на военното поделение в Гоце Делчев ,на тържествената церемония се очакват  да присъстват бивши командири и военни ,генерали от Гоце Делчев както и много високопоставени гости и граждани  свързани с многогодишната дейност на бившето вече военно поделение .

Същият ден ще бъдат положени в 11 часа цветя и венци на паметника на Гоце Делчев в село Попови ливади, пред паметника на Пейо Яворов в Градския парк в 12 часа, в 16:45 цветя и венци пред паметниците на ген.Стилян Ковачев, Пейо Яворов на ул. „Търговска“ и паметника на Христо Ботев .

В 17:30 часа Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заопукойна молитва и благодарствен молебен в катедралният храм Св.Св. „Кирил и Методий ,а в 18 часа ще бъдат положени цветя и венци пред паметника на Гоце Делчев на централният площад в града .

В 18:20 часа от централният площад ще премине празничното шествие за да бъдат отдадени почести и пред паметника на загиналите във войните на ул. Александър Стамболийски.

Тържествената заря- проверка с участието на Националната гвардейска част ще започне в 19:30 часа .

коментара

Продължете с четенето
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2018
П В С Ч П С Н
« сеп.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ