Свържете се с нас

Таблоид

Българи атакуват делтата на река Струма заради улов на сини раци

Публикувано

на

Българи атакуват Гърция заради улов на сини раци. Хващането на ценния морски деликатес е истински хит през тази година. Топ ПРЕСА провери на място как нашите сънародници и местните примамват раците.

Синият рак достига големина на тялото до 10-15 см диаметър. Има твърда черупка и 10 паякообразни крака. Задните му са видоизменени в плавници, а предните – в щипци. Родината му е Източното крайбрежие на САЩ. В Черно море за пръв път попада през 1968 г., но заради по-студената вода не е масово разпространен. Не така стоят нещата в Бяло море, където има свръхпопулация в последните години. Затова и нашенци надушват лесната плячка и бягат към южната съседка. Дори сред рибарите е популярен изразът: „Като няма риба, и ракът е риба“.
Изваждането на ракообразните изисква специален чалъм и не е толкова проста работа. Въдица не е нужна. В края на дебело влакно се връзва сурово пилешко крилце. То се хвърля от брега във водата, докато потъне на дъното. Придърпваме съвсем леко и щом усетим натежаване, значи ракът е нападнал примамката. Започваме да притегляме към брега. Водното животно няма да се пусне от пилешкото крилце, докато не усети повърхността на водата или сушата. Затова задължителен атрибут е кепче с дълга дръжка. Щом приближим достатъчно рака, веднага го гребваме с мрежичката, преди да се е усетил.

Едно от най-добрите места за улов на сини раци по този метод е делтата на река Струма преди вливането й в Бяло море. Нагоре по течението също може да се извади добро количество. Раците са такава напаст, че често пречат на рибарите. Щипките са толкова остри, че могат да прокъсат обикновен мрежест живарник, за да достигнат до събраната в него риба. Рачилото също върши добра работа, ако искаме да напълним хладилната чанта с раци. Проблем е единствено това, че членестоногите за кратко време съсипват мрежата с щипките бръсначи.

През нощта сините раци излизат по камъните и скалите, за да търсят мърша, миди, рапани и умрели риби, с които се хранят. Привличат се от светлината на силен фенер.
КАК ДА ГО СГОТВИМ?

Един от най-големите средиземноморски деликатеси е именно синият рак. Само в Турция годишният улов е около 250 тона.

Месото му се намира в щипките и краката както при речния рак, но и в черупката при корема. С клещи преди варенето се изтегля средната перка от опашката. С нея излиза червото на рака. При варенето във водата се добавят сол и девесил, а след завирането и една чаша бира. Раците врят около 10-15 минути.

След това има големия проблем с чупенето на твърдата им черупка. Най-добра работа върши малък чук.

Тома Харизанов

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

До края на април ще заработи интелигентната система за безопасен трафик по АМ „Струма“

Публикувано

на

От АПИ обявиха, че апаратурата струва 3 000 000 лева.

Интелигентните уреди ще имат общ център за управление на трафика, който ще заработи след завършването на строителните работи на участъка между Благоевград и Крупник, тъй като изграждането му е предвидено в Лот 3.1 на АМ „Струма“.

От АПИ определиха временният контролен център за управление на трафика да е в сградата на Областното пътно управление в Благоевград. 10 оператори ще работят по предварителни разчети в Пътното управление. Системата ще функционира в 24-часов режим.

Операторите ще имат достъп до всички камери и сензори, монтирани по трасето на магистралата. Видеонаблюдението ще се осъществява чрез видеостена, на която в реално време ще се проследява пътната обстановка. Освен това операторите ще могат да управляват съдържанието на информационните табла, поясняват още от АПИ.

Припомняме, че въпреки скъпата система, по време на гъста мъгла на АМ „Струма“ стана верижна катастрофа с 30 автомобила. Мъж от Санданско бе прегазен на пътя, в момент, когато излязъл да предпупреждава шофьорите за тежкия инцидент. Други 14 души пострадаха с различни наранявания.

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Предупреждение от външното ни министерство: Има риск от тероризъм в Република Северна Македония

Публикувано

на

Българските граждани, посещаващи Република Северна Македония в следващите дни, да отчитат съобщенията за повишен риск от терористични атаки, препоръча Министерствот на външните работи.

Посолството на Р България в Скопие информира, че на 15 февруари 2019 г. около 20.00 часа МВР на Република Северна Македония /РСМ/ публикува съобщение, което гласи: „Полицията на РСМ проведе оперативно-технически мерки и обиски на няколко обекти, свързвани с потенциални планове и намерения за извършване на терористични актове на територията на РСМ от страна на радикални структури, поддръжници на групировката „Ислямска държава“.

Два часа по-късно американското посолство в Скопие обяви публично съобщение, че е налице повишен риск от терористични атаки, подтикнати от екстремистки идеологии на територията на РСМ и с препоръки към своите граждани да избягват посещенията на обекти и мероприятия, определяни като „меки цели“.

По този повод българското външно министерство препоръчва на българските граждани, посещаващи Република Северна Македония в следващите дни, да отчитат съобщенията за повишен риск от терористични атаки.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации се приемат денонощно в МВнР от дирекция „Ситуационен център“ на: тел. +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, е-mai: crisis@mfa.bg, както и на дежурните телефони и електронна поща на българските дипломатически и консулски представителства.

Елка Василева

dnes.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ