Свържете се с нас

Таблоид

Свободно работно място за учител в Гоце Делчев със… срок за кандидатстване до 10 август.А го публикуват на 4 септември…

Публикувано

на

Край Своге загинаха хора от институционална немарливост, край село Баня имаше същия риск с ученически автобус, Златанов обеща проверка, но потули случая. Защо?

 

Така се обявяват свободните места в Гоцеделпевските детски градини, а и не само…. Срок за кандидатстване до 10 август . А го публикуват на 4 септември… и така вече можем да честитим, новото работно място на „нашия човек“ .

Така започва сигналът до вестник Топ Преса – югозападният таблоид написан от няколко жени, педагози ,професионалисти, които обаче съдбата не обича и си нямат „свой човек“ в РИО – Благоевград и не познават Ивайло Златанов. Лошо. Двадесет и първи век, днешна България, дни в които управляващите говорят за „евро зона“ и „европейско развитие“, в област Благоевград назначенията ставата още стил – „партийна поръчка от седемдесетте години на миналия век“. И няма лошо – партията на господин Златанов е на власт, тя ще определя, лошото е вече че толко не им пука че откровен осе подиграват със своите избиратели. Какъв човек трябва да бъдеш, уважаеми читатели на Топ Преса – югозападният таблоид, да обявиш свободно работно място с краен срок за кандидатстване, повече от седмица след изтичане на срока за кандидатстване? Това означава че единствените които могат да кандидатстват в случая в детска градина“ Детелина“ на Гоце Делчев, трябва да бъдат доказани професионални ясновидци или „наши хора“. Споделете уважаеми читатели това нормално ли е и трябва ли шефът на РИО – Благоевград да даде обяснения по случая.

Както ние от местната медия не веднъж сме писали в една Унгария например, държава чието управление ние величаем, или Румъния, Германия или Франция, при един такъв гаф или видима схема за назначение на „наш човек“ директорът на РИО – Благоевград веднага би подал оставка. Тук Златанов ще се усмихне безчувствено, ще каже „чудат се с какво да си напълнят страниците“ и всичко ще трябва да утихне.

Както утихна случая с минаващия училищен автобус на ЖП прелеза. Припомняме фактите: Видеозапис, на който се вижда как училищен автобус минава през спуснати бариери на ЖП прелез, обиколи социалните мрежи преди месеци. Това се е случи край разложкото село Баня. В автобуса са пътували деца от помощното училище в село Драглище към Дневния център за деца с увреждания в Разлог. Кметството, полицията и регионалното управление по образование са започнали проверка. Да сте чули за резултати от тази проверка? Не. Щото пак всичко е наши хора. Дори директора на това училище чист „кисел гъз“ се ядосваше на медиите че търсим сензации. Болно его и партийна простотия.

Въпросът е до кога? Не ни се иска изобщо да припомним какво се случи скоро край Своге. Именно заради тази пасивност на институциите и такива „меки“ ръководители като Златанов, може би де стигна до смъртта на много хора. След като държавата беше в национален траур институциите се активираха да работят. Какво щеше да се случи край село Баня и ЖП прелеза, ако беше станал инцидент, питаме ние? Защо няма наказания, защо няма действия… Шофьорът возил ученици се оправда с думите „рискувах“ и „всичко е точно“. Това не е нормално.
Настояваме за бърза реакция от РИО – Благоевград и по случая с обявеното работно място по този позорен начин в ДГ Детелина – Гоце Делчев и да се оповести резултатите от обещаната проверка. Ние няма да оставим нещата така, и ако Златанов не ще да отговори ще питаме лично министъра. Обещано!

Вестник “ Топ Преса “

Ралица Василева

коментара

Таблоид

Ретро фото разходка – Благоевград в началото на седемдесетте години

Публикувано

на

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Логодаж – на клик разстояние от Брюксел

Публикувано

на

Благоевградското село Логодаж е само на хвърлей разстояние от границата с Македония. Всеки ден от тук профучават стотици ками­они, коли и автобуси, които пътуват към ГКПП-Станке Лисичково. Хората от годи­ни живеят със самочувстви­ето, че отдавна са преско­чили границите. Те и преди 1989 година ходели често до комшиите за общи събори и празници, а сега това за тях е ежедневие, защото редов­но пазаруват сирене и каш­кавал от мандрите на Делче­во и Звегор.

Логодаж отдавна е в Ев­ропа, центърът на населе­ното място е гордостта на местните баби и дядовци. Паркът, изграден по евро­пейски проект, има удобни пейки за отдих и дори чешма с постоянно течаща вода за разхлаждане на пътуващи­те. Какво повече да искат тукашните хора от Европа? Имат си път, който дори е международен. Другата им гордост е язовир „Стой­ковци”, който е на концесия, тъй като се оказа, че държа­вата не може да го поддър­жа. По-младите се надяват новият стопанин на водоема да развие туризма и тук да идват всеки уикенд стотици софиянци на риболов и от­дих. Само така те ще останат да живеят тук. Училището обаче от години е затворе­но. Сега там се помещава читалището, което напук на рушащата се постройка и на времето събира всеки ден местните баби на раздумка и песни.

Читалищният секретар Дафинка Бойчева идва вся­ка сутрин и отваря широко вратата на някогашния кул­турен институт. В нейния ка­бинет е пълно с брошури за Европейския съюз, за въз­можностите, които ни дава членството в ЕС. „Местните хора никак не са глупави, те знаят много неща за Европа. Следят новините, интересу­ват се, питат, коментират. Те са много гостоприемни. Посрещали сме тук какви ли не европейци. Очаровани от Логодаж останаха две ир­ландки, които бяха доведе­ни тук от наш сънародник, който от го­дини живее в Дъблин. По­срещнахме ги по стара бъл­гарска тради­ция – с питка и мед”, раз­казва Дафин­ка Бойчева. Чужденките пристигнали в селото, за да вземат оп­ита на мест­ните баби в изплитането на краси­ви дантели. Целта им била да успеят да внедрят бъл­гарските плет­ки в ирланд­ската модна индустрия. „Така че и ние знаем какво е Европа, що за хора са ев­ропейците. И ние сме дали нещо на Евро­па”, допълва Бойчева. За бабите тук Ев­ропа е новият парк, както и гостуване­то на някой и друг чужденец. Те знаят, че Европа помага на България, но как точно им е трудно да кажат. Наясно са, че ЕС от­пуска пари на страната ни, но къде отиват парите и за какво, това за тях си остава загадка.

Новина за тукашните баби е идеята на младия ни евро­депутат Андрей Новаков да рекламира българските села в специална социална мре­жа в интернет. Платформата Selovoditel заработи наскоро и някои от благоевградските села вече направиха своите визитни картички там. В нея представяне има и село Ло­годаж. Амбицията на соци­алната мрежа за български села и градове е да презен­тира малко познати родни населени места в цяла Ев­ропа. По този начин те ще стигнат по-лесно до Европа­та, за да привличат туристи и евентуални инвеститори. Бабите тук не знаят кой е качил граничното селце в Selovoditel, но са доволни, че и те ще се рекламират пред света. За тях Европа е малко имагинерно понятие, което е символ на хубавия живот. А кой бяга от хубавия живот? Никой. Затова бабите от Ло­годаж искат да видят и усе­тят Европата отблизо, както и да й покажат какво могат и колко хубаво е в Логодаж. Най-голямата гордост за тях са традицията, песента, но­сията, обичаите, всичко бъл­гарско.

„Защо да не отидат тези баби, които са страхотни са­модейци, в сърцето на Евро­па – в Брюксел!? От години искаме и чакаме някой евро­депутат да ни покани там, за да покажем на европейците българските традиции”, раз­палено говори читалищният секретар Дафинка Бойчева. Според нея това ще бъде най-хубавата реклама на Логодаж и най-красивата визитна картичка на гра­ничното населено място. Тя приветства идеята на Анд­рей Новаков, защото българ­ските села имат нужда да бъдат в Европа, да се знае повече за родните селца от европейците. Бойчева оба­че е категорична, че живата реклама си е жива реклама. „Какви пъстри носии имаме, пък с дантелите ще ги побър­каме, а с песните ще ги ома­ем!”, убедена е Дафинка. Те вярват, че Европа тях чака, за да види нещо истинско и българско.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ