Четвърти път с приключенско – образователна академия в община Сатовча

Програмата „Забавно лято, грижовна есен“, финансирана от Филип Морис е част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност за подпомагане на общности в различни тютюнопроизводителни региони и общини

 

Четвърта поредна година Общинска администрация – Сатовча съвместно с Фондация„Помощ за благотворителност в България“- ФПББ предоставиха за децата от общината различно от ежедневието лятно преживяване.За пореден път под формата на игри деца-та имаха възможност да навлязат в света на науката, ресурсите, природата и уменията.Образователно-приключенска програма за ученици е насочена към развитие на знания и умения, свързани с умения за учене и спрaвяне с живота. Тази година Академията беше за деца в двете възрастови групи от 7-10 го- дини (от Първи до Четвърти клас) и от 11-14 години –(от Пети до Седми клас). На територията на общината се оформиха общо 5 групи от по 25 деца в двата възрастови диапазона, в които се развиваха социални умения, отношение към света и околната среда и забавление. Групите бяха изградени в четирите гимназии на общината, като две от тях бяха в училище Кочан и по една в селата: Сатовча, Вълкосел и Слащен. Общо 125 деца преминаха през невероятната приключенско-образователна програма на лятната академия, която остави траен спомен в съзнанието им. Тази година обучението започна в училище

Слащен в периода 8-14 юли, следвано от училище Вълкосел в периода 15-21 юли. Академията продължи в село Сатовча за времето от 29 юли до 04 август и завърши в село Кочан за времето от 29 юли до 11 август. Занятията се проведоха в базите на училищата, въпреки че заниманията им бяха предимно извън училищната стая или на друго подходящо място, което беше в близост до двор или детска площадка. Изключително забавно лято за децата от община Сатовча, коментираха родители, защото голяма част от заниманията им бяха във вид на игри, забавления, походи и много приключения, които оставят трайна следа в съзнанието им, а също и бяха ангажирани почти през целият ден, поради което имаха осигурен обяд, плод и вода, коментираха родителите.

Осигуреният бюджет по програмата за едно дете беше 5,00 лева на ден, който покриваше разхода за обяд, плод и вода. За всяка една от петте групи от 25 деца, двама обучитела и един възпитател бяха с дневен бюджет от по 140 лева, които се поемат от представителството на Филип Морис в България. Преди началото на лятната академия родителите бяха информирани за метода и темите на обучение, също така подписаха декларации – съгласие, чрез които разрешават на детето си да участва, че са запознати с условията на работа и мерките за безопасност на децата по време на програмата. Родителите също така бяха подписали и здравна анкета, от която обучителите получиха информация за здравословното им състояние, както и за по- специфични особености от характера му.

В рамките на една седмица от периода на Академията за всяка група обучителите бяха подготвили игри, задачи, предизвикателства и истории, чрез които по интересен, вълнуващ и развиващ за децата начин се привличат към знания и различни умения. По време на програмата децата преживяват света на науките по интересен и много забавен начин, който оставя трайна следа в съзнанието им, а също и за да им помага през учебната година в училище. Програмата помогна на децата да научат повече за себе си и за науките, както и да работят в екип с другите. Обучителите бяха с десетгодишен опит в подготвяне и осъществяване на програми за деца и младежи, съвместно със Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Министерство на образованието и науката, чрез училища в цялата страна и извън България. Професионалната подготовка, учителската им практика и опитът им е гаранция за паметно лято и добро развитие на децата.

Благодарение на програмата „Забавно лято“ и тази година беше възможна безплатна приключенско-образователната програма за децата от Сатовча. Като втори етап от Програмата са и безплатните медицински прегледи предназначени предимно за хората от третата възраст. Те се осъществяват в общото партньорство на Община Сатовча, Фондация BCause в партньорство с Фондация “Направи добро-Александровска” към УМБАЛ Александровска, финансово подпомогната от „Филип Морис България“ ЕООД в периода от късната есен, когато се организират мобилни медицински кабинети в селата: Плетена, Сатовча,Кочан, Вълкосел и Слащен. Инициативата – безплатни медицински прегледи за възрастни хора е част от Програмата „Забавно лято, грижовна есен“, финансирана от Филип Морис Интернешънъл, като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност за подпомагане на общности в различни тютюнопроизводителни региони и общини. Медицинските прегледи ще бъдат извършени от мобилни екипи сформирани от медицински специалисти: кардиолог, ендокринолог, уролог и гастроентеролог от УМБАЛ „Александровска”, при които всички желаещи възрастни хора имат възможност да се прегледат и консултират за здравословното си състояние. Подборът на медицинските специалисти за провеждане на прегледите се уточнява предварително, съвместно с общо практикуващите лекари от общината.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене