Свържете се с нас

Таблоид

Четвърти път с приключенско – образователна академия в община Сатовча

Публикувано

на

Програмата „Забавно лято, грижовна есен“, финансирана от Филип Морис е част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност за подпомагане на общности в различни тютюнопроизводителни региони и общини

 

Четвърта поредна година Общинска администрация – Сатовча съвместно с Фондация„Помощ за благотворителност в България“- ФПББ предоставиха за децата от общината различно от ежедневието лятно преживяване.За пореден път под формата на игри деца-та имаха възможност да навлязат в света на науката, ресурсите, природата и уменията.Образователно-приключенска програма за ученици е насочена към развитие на знания и умения, свързани с умения за учене и спрaвяне с живота. Тази година Академията беше за деца в двете възрастови групи от 7-10 го- дини (от Първи до Четвърти клас) и от 11-14 години –(от Пети до Седми клас). На територията на общината се оформиха общо 5 групи от по 25 деца в двата възрастови диапазона, в които се развиваха социални умения, отношение към света и околната среда и забавление. Групите бяха изградени в четирите гимназии на общината, като две от тях бяха в училище Кочан и по една в селата: Сатовча, Вълкосел и Слащен. Общо 125 деца преминаха през невероятната приключенско-образователна програма на лятната академия, която остави траен спомен в съзнанието им. Тази година обучението започна в училище

Слащен в периода 8-14 юли, следвано от училище Вълкосел в периода 15-21 юли. Академията продължи в село Сатовча за времето от 29 юли до 04 август и завърши в село Кочан за времето от 29 юли до 11 август. Занятията се проведоха в базите на училищата, въпреки че заниманията им бяха предимно извън училищната стая или на друго подходящо място, което беше в близост до двор или детска площадка. Изключително забавно лято за децата от община Сатовча, коментираха родители, защото голяма част от заниманията им бяха във вид на игри, забавления, походи и много приключения, които оставят трайна следа в съзнанието им, а също и бяха ангажирани почти през целият ден, поради което имаха осигурен обяд, плод и вода, коментираха родителите.

Осигуреният бюджет по програмата за едно дете беше 5,00 лева на ден, който покриваше разхода за обяд, плод и вода. За всяка една от петте групи от 25 деца, двама обучитела и един възпитател бяха с дневен бюджет от по 140 лева, които се поемат от представителството на Филип Морис в България. Преди началото на лятната академия родителите бяха информирани за метода и темите на обучение, също така подписаха декларации – съгласие, чрез които разрешават на детето си да участва, че са запознати с условията на работа и мерките за безопасност на децата по време на програмата. Родителите също така бяха подписали и здравна анкета, от която обучителите получиха информация за здравословното им състояние, както и за по- специфични особености от характера му.

В рамките на една седмица от периода на Академията за всяка група обучителите бяха подготвили игри, задачи, предизвикателства и истории, чрез които по интересен, вълнуващ и развиващ за децата начин се привличат към знания и различни умения. По време на програмата децата преживяват света на науките по интересен и много забавен начин, който оставя трайна следа в съзнанието им, а също и за да им помага през учебната година в училище. Програмата помогна на децата да научат повече за себе си и за науките, както и да работят в екип с другите. Обучителите бяха с десетгодишен опит в подготвяне и осъществяване на програми за деца и младежи, съвместно със Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Министерство на образованието и науката, чрез училища в цялата страна и извън България. Професионалната подготовка, учителската им практика и опитът им е гаранция за паметно лято и добро развитие на децата.

Благодарение на програмата „Забавно лято“ и тази година беше възможна безплатна приключенско-образователната програма за децата от Сатовча. Като втори етап от Програмата са и безплатните медицински прегледи предназначени предимно за хората от третата възраст. Те се осъществяват в общото партньорство на Община Сатовча, Фондация BCause в партньорство с Фондация “Направи добро-Александровска” към УМБАЛ Александровска, финансово подпомогната от „Филип Морис България“ ЕООД в периода от късната есен, когато се организират мобилни медицински кабинети в селата: Плетена, Сатовча,Кочан, Вълкосел и Слащен. Инициативата – безплатни медицински прегледи за възрастни хора е част от Програмата „Забавно лято, грижовна есен“, финансирана от Филип Морис Интернешънъл, като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност за подпомагане на общности в различни тютюнопроизводителни региони и общини. Медицинските прегледи ще бъдат извършени от мобилни екипи сформирани от медицински специалисти: кардиолог, ендокринолог, уролог и гастроентеролог от УМБАЛ „Александровска”, при които всички желаещи възрастни хора имат възможност да се прегледат и консултират за здравословното си състояние. Подборът на медицинските специалисти за провеждане на прегледите се уточнява предварително, съвместно с общо практикуващите лекари от общината.

коментара

Таблоид

До края на април ще заработи интелигентната система за безопасен трафик по АМ „Струма“

Публикувано

на

От АПИ обявиха, че апаратурата струва 3 000 000 лева.

Интелигентните уреди ще имат общ център за управление на трафика, който ще заработи след завършването на строителните работи на участъка между Благоевград и Крупник, тъй като изграждането му е предвидено в Лот 3.1 на АМ „Струма“.

От АПИ определиха временният контролен център за управление на трафика да е в сградата на Областното пътно управление в Благоевград. 10 оператори ще работят по предварителни разчети в Пътното управление. Системата ще функционира в 24-часов режим.

Операторите ще имат достъп до всички камери и сензори, монтирани по трасето на магистралата. Видеонаблюдението ще се осъществява чрез видеостена, на която в реално време ще се проследява пътната обстановка. Освен това операторите ще могат да управляват съдържанието на информационните табла, поясняват още от АПИ.

Припомняме, че въпреки скъпата система, по време на гъста мъгла на АМ „Струма“ стана верижна катастрофа с 30 автомобила. Мъж от Санданско бе прегазен на пътя, в момент, когато излязъл да предпупреждава шофьорите за тежкия инцидент. Други 14 души пострадаха с различни наранявания.

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Предупреждение от външното ни министерство: Има риск от тероризъм в Република Северна Македония

Публикувано

на

Българските граждани, посещаващи Република Северна Македония в следващите дни, да отчитат съобщенията за повишен риск от терористични атаки, препоръча Министерствот на външните работи.

Посолството на Р България в Скопие информира, че на 15 февруари 2019 г. около 20.00 часа МВР на Република Северна Македония /РСМ/ публикува съобщение, което гласи: „Полицията на РСМ проведе оперативно-технически мерки и обиски на няколко обекти, свързвани с потенциални планове и намерения за извършване на терористични актове на територията на РСМ от страна на радикални структури, поддръжници на групировката „Ислямска държава“.

Два часа по-късно американското посолство в Скопие обяви публично съобщение, че е налице повишен риск от терористични атаки, подтикнати от екстремистки идеологии на територията на РСМ и с препоръки към своите граждани да избягват посещенията на обекти и мероприятия, определяни като „меки цели“.

По този повод българското външно министерство препоръчва на българските граждани, посещаващи Република Северна Македония в следващите дни, да отчитат съобщенията за повишен риск от терористични атаки.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации се приемат денонощно в МВнР от дирекция „Ситуационен център“ на: тел. +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, е-mai: crisis@mfa.bg, както и на дежурните телефони и електронна поща на българските дипломатически и консулски представителства.

Елка Василева

dnes.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ