Свържете се с нас

Таблоид

Четвърти път с приключенско – образователна академия в община Сатовча

Публикувано

на

Програмата „Забавно лято, грижовна есен“, финансирана от Филип Морис е част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност за подпомагане на общности в различни тютюнопроизводителни региони и общини

 

Четвърта поредна година Общинска администрация – Сатовча съвместно с Фондация„Помощ за благотворителност в България“- ФПББ предоставиха за децата от общината различно от ежедневието лятно преживяване.За пореден път под формата на игри деца-та имаха възможност да навлязат в света на науката, ресурсите, природата и уменията.Образователно-приключенска програма за ученици е насочена към развитие на знания и умения, свързани с умения за учене и спрaвяне с живота. Тази година Академията беше за деца в двете възрастови групи от 7-10 го- дини (от Първи до Четвърти клас) и от 11-14 години –(от Пети до Седми клас). На територията на общината се оформиха общо 5 групи от по 25 деца в двата възрастови диапазона, в които се развиваха социални умения, отношение към света и околната среда и забавление. Групите бяха изградени в четирите гимназии на общината, като две от тях бяха в училище Кочан и по една в селата: Сатовча, Вълкосел и Слащен. Общо 125 деца преминаха през невероятната приключенско-образователна програма на лятната академия, която остави траен спомен в съзнанието им. Тази година обучението започна в училище

Слащен в периода 8-14 юли, следвано от училище Вълкосел в периода 15-21 юли. Академията продължи в село Сатовча за времето от 29 юли до 04 август и завърши в село Кочан за времето от 29 юли до 11 август. Занятията се проведоха в базите на училищата, въпреки че заниманията им бяха предимно извън училищната стая или на друго подходящо място, което беше в близост до двор или детска площадка. Изключително забавно лято за децата от община Сатовча, коментираха родители, защото голяма част от заниманията им бяха във вид на игри, забавления, походи и много приключения, които оставят трайна следа в съзнанието им, а също и бяха ангажирани почти през целият ден, поради което имаха осигурен обяд, плод и вода, коментираха родителите.

Осигуреният бюджет по програмата за едно дете беше 5,00 лева на ден, който покриваше разхода за обяд, плод и вода. За всяка една от петте групи от 25 деца, двама обучитела и един възпитател бяха с дневен бюджет от по 140 лева, които се поемат от представителството на Филип Морис в България. Преди началото на лятната академия родителите бяха информирани за метода и темите на обучение, също така подписаха декларации – съгласие, чрез които разрешават на детето си да участва, че са запознати с условията на работа и мерките за безопасност на децата по време на програмата. Родителите също така бяха подписали и здравна анкета, от която обучителите получиха информация за здравословното им състояние, както и за по- специфични особености от характера му.

В рамките на една седмица от периода на Академията за всяка група обучителите бяха подготвили игри, задачи, предизвикателства и истории, чрез които по интересен, вълнуващ и развиващ за децата начин се привличат към знания и различни умения. По време на програмата децата преживяват света на науките по интересен и много забавен начин, който оставя трайна следа в съзнанието им, а също и за да им помага през учебната година в училище. Програмата помогна на децата да научат повече за себе си и за науките, както и да работят в екип с другите. Обучителите бяха с десетгодишен опит в подготвяне и осъществяване на програми за деца и младежи, съвместно със Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Министерство на образованието и науката, чрез училища в цялата страна и извън България. Професионалната подготовка, учителската им практика и опитът им е гаранция за паметно лято и добро развитие на децата.

Благодарение на програмата „Забавно лято“ и тази година беше възможна безплатна приключенско-образователната програма за децата от Сатовча. Като втори етап от Програмата са и безплатните медицински прегледи предназначени предимно за хората от третата възраст. Те се осъществяват в общото партньорство на Община Сатовча, Фондация BCause в партньорство с Фондация “Направи добро-Александровска” към УМБАЛ Александровска, финансово подпомогната от „Филип Морис България“ ЕООД в периода от късната есен, когато се организират мобилни медицински кабинети в селата: Плетена, Сатовча,Кочан, Вълкосел и Слащен. Инициативата – безплатни медицински прегледи за възрастни хора е част от Програмата „Забавно лято, грижовна есен“, финансирана от Филип Морис Интернешънъл, като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност за подпомагане на общности в различни тютюнопроизводителни региони и общини. Медицинските прегледи ще бъдат извършени от мобилни екипи сформирани от медицински специалисти: кардиолог, ендокринолог, уролог и гастроентеролог от УМБАЛ „Александровска”, при които всички желаещи възрастни хора имат възможност да се прегледат и консултират за здравословното си състояние. Подборът на медицинските специалисти за провеждане на прегледите се уточнява предварително, съвместно с общо практикуващите лекари от общината.

коментара

Таблоид

Внимание : Да спазваме стриктно правилата и мерките за пожарна безопасност през есенно – зимния отоплителен сезон

Публикувано

на

С този призив днес за пореден път излязоха от РСПБЗН – Гоце Делчев,към жителите на  общината и региона с молба за повече внимание и спазване на правилата през есенно зимния период който е рисков и крие големи опасности от пожари .

През есенно-зимния отоплителен сезон се повишава риска от пожари в бита. Най-често пожарите се причиняват в следствие на неправилно ползвани или технически неизправни отоплителни и нагревателни уреди, както и от неизправни и непочистени комини.

РСПБЗН – Гоце Делчев, напомня че отговорност за осигуряване на пожарната безопасност има всеки гражданин.

 

Нарушаването на мерките за пожарна безопасност освен големи загуби на дом, имущество и ценности може да доведе и до застрашаване живота на най-близките хора.

 

През отоплителният сезон се използват различни видове отопление, но каквито и да са те, не трябва да се забравя, че има определени изисквания за безопасно ползване.

 

 

Ето някои практични съвети, които са полезни за недопускане на пожари през отоплителния сезон:

 

– Отоплителните уреди и съоръжения трябва да се проверяват и при необходимост да се ремонтират за осигуряване на пожарната им безопасност;

– Трябва да се използват само стандартни и технически изправни отоплителни уреди; Използването на електрически отоплителни уреди може да доведе до претоварване на електрически инсталации.

– Комините и димоотводните тръби, трябва да се почистват от сажди и отлагания в началото на отоплителния период и периодично при необходимост, като се вземат мерки за пожарна безопасност;

– Сушенето и поставянето на материали и оборудване върху уреда и на разстояние, по-малко от определеното в инструкциите на производителите, не трябва да се допуска;

– Категорично е забранена употребата на леснозапалими и горими течности за разпалване на огъня при използване на печки с твърдо гориво за отопление;

– Повторното запалване на печки с течно гориво, преди те да са се охладили е абсолютно недопустимо;

– Не трябва да оставяте без наблюдение печки с твърдо, течно и газово гориво, както и други отоплителни уреди (с изключение на тези с автоматичен режим на работа);

– Не трябва да разполагате локални отоплителни уреди и димоотводните им тръби на разстояние, по-малко от 0,5 m от горими и трудногорими материали.

– Да не се предприема принудително възпламеняване на горимите отлагания по комините и вентилационните въздухопроводи с цел да бъдат почистени по този начин.

– Не изхвърляйте пепелта от печките на твърдо гориво в контейнерите за смет. Това често е причина за запалването им и последващо разпространение на пожара.

 

Деца и трудноподвижни възрастни хора не бива да бъдат оставяни заключени сами вкъщи. В много случаи те нямат реална преценка за рисковете при възникване на пожар, нито възможност да реагират своевременно и адекватно.

 

Нека бъдем ОТГОВОРНИ и предварително осигурим своето спокойствие и вземем необходимите мерки за безопасност.

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Рекорд: Общо 25 300 лева дариха бизнесмени и добри хора на благотворителната вечер на община Гърмен в кампанията „Да подадем ръка“

Публикувано

на

150 бизнесмени , хотелиери,адвокати, нотариуси ,учители, директори на училища и др. от община Гърмен и цялата гоцеделчевска околия снощи за шеста поредна година взеха участие в организирания  от община Гърмен Коледен  благотворителен коктейл за набиране на средства  за подпомагане на децата сираци от общината . Красивият  комплекс “Парадайс „в Огняново  се оказа тесен за да побере всички желаещи да подпомогнат каузата на община Гърмен за набиране на средства за децата сираци . Инициативата,  под мотото „Да подадем ръка „ която  и снощи в комплекс „Парадайс“ в Огняново отвори сърцата  на всички спомоществователи които дариха средства и участваха активно в търга постигна за поредна година голям успех.  Най -много бяха наддаванията за уникалните картини от пясък на двамата самородни таланти Андон Костов  от гърменското село Дъбница и на Цветан Кавраков от Сатовча за които ,ценители на изкуството им броиха по няколко хиляди лева .  подпомогнаха  Благодарение на добрите хора  сумата която снощи се събра на традиционната пред коледна инициатива на община Гърмен „ Да подадем ръка“ е 23 000 лева плюс постъпилите по банков път 1 700 лева . Общата стойност на събраните снощи средства е 25 300 лева .

„ Това е една от най- големите суми които сме събирали през годините в благородната ни инициатива която превърнахме в традиция под мотото „Да подадем ръка“. Благодаря на щедрите дарители ,хората от бизнеса и на всички които уважиха снощи събитието ни  и дариха средства за нашите деца сираци от община Гърмен“. Кампанията продължава ,на 21 –ви декември в Гърмен ще проведем голям Коледен базар и благотворителен концерт и още други благотворителни мероприятия и със събраните суми ще направим щастливи празниците на децата сираци които имат най- голяма нужда и от внимание, и от средства и от топлината  и грижата на обществото“ сподели кмета на община Гърмен ,Минка Капитанова.

За шеста поредна година община Гърмен заедно с училищата, детските градини и читалищата обявиха благотворителната инициатива „Да подадем ръка“за подпомагане на деца сираци до 18 годишна възраст от община Гърмен .От началото на инициативата ,която стартира през 2013 година ,до сега са събрани над 70 000 лева ,като с тях са подпомогнати над 210 деца останали без родители. През миналата година бяха събрани  общо 30 580 лв.42 деца полусираци получиха по 695 лв. а едно дете кръгъл сирак бе подпомогнато със сумата от 1390 лв.

 

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ