Свържете се с нас

Светско

ВИДЕО: ПМГ-то в Гоце Делчев, въпреки увеличеният брой класове, без проблемно откриха учебната година

Публикувано

на

Въпреки увеличеният брой паралелки, наложени от новата образователна система при която вече седми клас се признава за основно образование, продължаващите осмокласници преминават в средните училища, в ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев успяха през лятната ваканция да реорганизират учебното заведение и днес безпроблемно откриха новата учебна година. По традиция, това стана с особено тържествен ритуал, който направи събитието истински празник за ученици, родители и гражданите.

„Искам да ви пожелая преди всичко жизнерадостни и щастливи дни през новата учебна година“, каза н.в.п., Неврокопския митрополит Серафим който бе гост на училищното тържество и благослови новата учебна година.

Нека мотото на тази учебна година да бъде „характер, личност, талант“. Мото, което предполага личност“, каза директорът на престижното учебно заведение, Елка Божикова. ПМГ „Яне Сандански“ е училище което знае как да успява на предизвикателства и как да посреща бъдещето. Това е място за модерно обучение където ученикът се учи да бъде готов за реалния живот, каза още г-жа Божикова.

Привилегията първи да прекрачат прага на иновативното училище бе дадена на петокласниците, които за първи път прекрачват прага на това училище. По стар български обичай, директорката Божикова поля с менче вода първите стъпки на петокласниците към знанието, а по-големите ученици посрещнаха с хляб и сол най-младото попълнение на иновативната, Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“ в Гоце Делчев.

 

коментара

Светско

Ветеран от войната разказва как е спасил немски връстник

Публикувано

на

На Деня на победата срещу фашизма 91-годишният ветеран от войната Димитър Портарски поднесе цветя пред паметника на незнайния воин в Благоевград и разказа най-впечатляващия си спомен от тези години.

„На днешния ден трябва да се радваме за победата. Войната е нещо лошо, изпитах ужаса й. Оставя сираци, погубва млади човешки животи, сподели бай Митко пред журналисти. Никога няма да забравя случката с германеца, когото спасихме на фронта и след 20 години той ме намери, за да ми благодари. „Бяхме с един мой другар от Дупница на палатка край Ново село. Изведнъж от храстите излиза един германец, млад също като нас, с вдигнати ръце и започва да плаче. Успокоихме го, той знаеше малко руски. Дадохме му една консерва и хляб, и го пуснахме да си ходи, без да казваме на началството. След войната започнах работа в Балабановата фабрика в село Бараково. След години един ден ме викат на входа на фабриката, гледам и не мога да повярвам на очите си. Същият германец пристигнал в България заедно със семейството си. Открил ме чрез военния архив. Станал доктор и отворил клиника в Мюнхен. . Благодари ми отново за всичко, което съм направил за него през войната. Заведох ги да преспят на бунгалата в село Рилци. На другия ден заедно се разходихме до Рилския манастир.“ – с насълзени очи се върна в спомените си бай Митко.

91-годишният ветеран е известен ключар в Благоевград. На 17 години се включва като доброволец във Втората световна война. Воюва с братя Дерменджиеви и Жельо Демиревски. Пред очите му загинали братя Дерменджиеви при село Звегор на днешната българо-македонска граница.

Димитър Портарски е роден в дупнишкото село Джерман. Служил е във военната музика, свири на саксофон, пиано и акордеон.Завършил е в Благоевград Механотехникума задочно. 20 години работи в Балабановата фабрика. След това започва работа в ЗИИУ- Благоевград като механик. От 1967 година е в Благоевград. След пенсионирането си става ключар. Има син и дъщеря, трима внуци и трима правнуци. Внуците му живеят и работят в Лондон. Идват си от време на време.

Вестник “ Топ Преса „

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Завод за медицински консумативи отваря врати след месец в Катунци

Публикувано

на

Модерната фабрика за производство на медицински консумативи в санданското село Катунци ще заработи следващия месец.

Тримата инвеститори от Египет в близките дни ще пристигнат в селището, за да се уверят, че всичко е готово за старта на предприятието. „Всичко вече е готово. Оборудвани са помещенията с машини. Двадесетина души почистват в сградата и в двора. Вървят и интервютата за наемане на работници. Идват чак от Сандански и Петрич хора, които искат да се трудят в нашето село”, заяви кметът на село Катунци – Иван Коричков.

Първоначално ще се наемат около 100-150 души, а на по-късен етап – до 1-2 години, в завода ще работят поне 300 души. В него ще се правят десетки артикули медицински консумативи. По-голямата част от продукцията ще се изнася в чужбина, но ще се зарежда и родният пазар.
Производственото помещение е на площ от 6 декара. Целият имот е 33,5 декара. Само за строителството тримата египетски съдружници са похарчили 2 милиона евро. Общият размер на инвестицията им е 6-7 милиона евро.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ