Свържете се с нас

Светско

ВИДЕО: ПМГ-то в Гоце Делчев, въпреки увеличеният брой класове, без проблемно откриха учебната година

Публикувано

на

Въпреки увеличеният брой паралелки, наложени от новата образователна система при която вече седми клас се признава за основно образование, продължаващите осмокласници преминават в средните училища, в ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев успяха през лятната ваканция да реорганизират учебното заведение и днес безпроблемно откриха новата учебна година. По традиция, това стана с особено тържествен ритуал, който направи събитието истински празник за ученици, родители и гражданите.

„Искам да ви пожелая преди всичко жизнерадостни и щастливи дни през новата учебна година“, каза н.в.п., Неврокопския митрополит Серафим който бе гост на училищното тържество и благослови новата учебна година.

Нека мотото на тази учебна година да бъде „характер, личност, талант“. Мото, което предполага личност“, каза директорът на престижното учебно заведение, Елка Божикова. ПМГ „Яне Сандански“ е училище което знае как да успява на предизвикателства и как да посреща бъдещето. Това е място за модерно обучение където ученикът се учи да бъде готов за реалния живот, каза още г-жа Божикова.

Привилегията първи да прекрачат прага на иновативното училище бе дадена на петокласниците, които за първи път прекрачват прага на това училище. По стар български обичай, директорката Божикова поля с менче вода първите стъпки на петокласниците към знанието, а по-големите ученици посрещнаха с хляб и сол най-младото попълнение на иновативната, Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“ в Гоце Делчев.

 

коментара

Реклама
loading...

Таблоид

До края на април ще заработи интелигентната система за безопасен трафик по АМ „Струма“

Публикувано

на

От АПИ обявиха, че апаратурата струва 3 000 000 лева.

Интелигентните уреди ще имат общ център за управление на трафика, който ще заработи след завършването на строителните работи на участъка между Благоевград и Крупник, тъй като изграждането му е предвидено в Лот 3.1 на АМ „Струма“.

От АПИ определиха временният контролен център за управление на трафика да е в сградата на Областното пътно управление в Благоевград. 10 оператори ще работят по предварителни разчети в Пътното управление. Системата ще функционира в 24-часов режим.

Операторите ще имат достъп до всички камери и сензори, монтирани по трасето на магистралата. Видеонаблюдението ще се осъществява чрез видеостена, на която в реално време ще се проследява пътната обстановка. Освен това операторите ще могат да управляват съдържанието на информационните табла, поясняват още от АПИ.

Припомняме, че въпреки скъпата система, по време на гъста мъгла на АМ „Струма“ стана верижна катастрофа с 30 автомобила. Мъж от Санданско бе прегазен на пътя, в момент, когато излязъл да предпупреждава шофьорите за тежкия инцидент. Други 14 души пострадаха с различни наранявания.

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Предупреждение от външното ни министерство: Има риск от тероризъм в Република Северна Македония

Публикувано

на

Българските граждани, посещаващи Република Северна Македония в следващите дни, да отчитат съобщенията за повишен риск от терористични атаки, препоръча Министерствот на външните работи.

Посолството на Р България в Скопие информира, че на 15 февруари 2019 г. около 20.00 часа МВР на Република Северна Македония /РСМ/ публикува съобщение, което гласи: „Полицията на РСМ проведе оперативно-технически мерки и обиски на няколко обекти, свързвани с потенциални планове и намерения за извършване на терористични актове на територията на РСМ от страна на радикални структури, поддръжници на групировката „Ислямска държава“.

Два часа по-късно американското посолство в Скопие обяви публично съобщение, че е налице повишен риск от терористични атаки, подтикнати от екстремистки идеологии на територията на РСМ и с препоръки към своите граждани да избягват посещенията на обекти и мероприятия, определяни като „меки цели“.

По този повод българското външно министерство препоръчва на българските граждани, посещаващи Република Северна Македония в следващите дни, да отчитат съобщенията за повишен риск от терористични атаки.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации се приемат денонощно в МВнР от дирекция „Ситуационен център“ на: тел. +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, е-mai: crisis@mfa.bg, както и на дежурните телефони и електронна поща на българските дипломатически и консулски представителства.

Елка Василева

dnes.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ