Подполковник Иван Петров, председател на СОСЗР – Благоевград: Имаме нужда от много неща, всеки може да помогне…

За мен, редник Байрактарски от военновъздушните сили на Република България e чест да ви срещна с Подполковник Иван Петров.

 Представете се на нашите читатели …

– Аз съм подполковник  Иван Петров и съм председател на съюза на офицерите и сержантите от запаса  Благоевград. С много мероприятия ние доказваме нашата дейност на нашите членове. Ние се стремим съм такива изяви заедно с обществени организации: община Благоевград, регионален исторически музей  и други организации, “Движение ние жените” на г-жа Здравка Чимева да поддържаме и да възстановяваме паметници, които са свързани с бойната слава и с герои загинали във войните.

Сега се намираме в  клуба на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Преди това какво беше тук?

– Сграда на военното министерство.

Сега го ремонтирате, даже не е още официално открито.

– Не е открито поради факта, че министерството на отбраната го дава на Централният съюз. Централният съюз го дава на нас. Ние с наши средства го възстановяваме и оборудваме.

Помагат ли ви строителни фирми?

Да, помагат…

Каква е идеята на този клуба?

– В ресторант „Лебеда“ ние храним около 40 души, които са с ниски пенсии. Идеята е това място да се посещава от същите тези хора. Близко е и на много хубаво място.

Те членове ли са?

– Ние имаме над 600 души членове заедно с дружеството на МВР. Ние сме с еднакви членски карти. Членове сме на международната организация на НАТО/ СИОР/.

Кажете нещо за това с кои партньори работите, участвате в много инициативи?

– Със сдружение „Ние жените“. Поддържаме активни връзки с Община Благоевград, с Регионалният исторически музей, с Македонският научен институт, с ветераните от войните, с други патриотични организации. С движение „Ние жените“ имаме сключен меморандум преди три години. В този меморандум имаме клаузи да си помагаме. С тяхна помощ осъществяваме много неща. Ето например паметника на Клисура го възстановихме с наши средства. Той беше разрушен напълно. Това е паметник на загинали от турското робство и от Първата световна война. Ние го възстановихме с наши средства и много хубаво мероприятие направихме заедно с движение „Ние жените“, кмета на Клисура и т.н.

Защо със собствени средства?

– Нашият членски внос е 5 лв. Сметнете 600 човека по 5 лв. Парите се оползотворяват за такива неща. Честваме празници като 06 септември, 22-ри септември. Купуваме цветя. Някой от нас ако почине пак купуваме цветя и правим възпоменания, некролози и т.н. Един път в годината правим събрание и черпим хората, и парите от членският внос свършват. Наш член може да стане всеки. Ние имаме право на асоциирани членове.

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене