Световна титла: Ансамбълът ни със злато на пет обръча

Българският ансамбъл завоюва така желания и така чакан златен медал по време на 36-ото Световното първенство по художествена гимнастика, което се провежда в „Арена Армеец“ в София. Грациите ни се класираха на първото място във финала на съчетанието на пет обръча, като го направиха по особено убедителен начин, с рекордна оценка

След разочарованието, за което самите гимнастички признаха, че са изживели в многобоя, където грешки ги оставиха на третото място, днес Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова излязоха като преобразени.

Момичетата на Весела Димитрова играха уверено и въпреки едно изпускане около средата на композицията и лека неточност в края, те не се разколебаха, а това се отрази и на резултат им. Съдиите дадоха рекордно висока оценка 23.300, от които впечатляващите 14.700 за трудност.

 Момичетата ни бяха с четвърти стартов номер, като се наложи да чакат до края, за да видят как ще се справят основните им конкуренти от Италия и Русия, които бяха с предпоследен и последен стартов номер.

Пред тях се класираха японките, играли непосредствено пред България. Момичетата от Страната на изгряващото слънце получиха 22.800, което им бе достатъчно за среброто.

Италия се окичи с бронза. Съдиите оцениха лиричната им композиция на 22.550. Италианският щаб не бе съгласен с този резултат и подаде контестация, която обаче бе отхвърлена.

Българският ансамбъл не успя да изиграе абсолютно чисто смесеното си съчетание с три топки и две въжета, изпускайки двукратно. Грешките на ансамбъла ни бяха отразени в оценката  – 20.750 т., което прати отбора ни на шестото място във втория финал в последния ден от Световното първенство по художествена гимнастика.

Така се оформи и активът на България от този форум на планетата в София като медали – 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов медал. Златото и бронза донесе ансамбълът ни, а среброто е за отборното класиране в индивидуалната надпревара.

Италианските „пеперуди“ повдигнаха летвата до 22.500 т., което им донесе златните медали във втория финал. Другите ни основни конкурентки на Световното – рускините, също изиграха видимо чисто своето съчетание, но получиха по-ниска оценка от италианките – 22.200 за среброто. Харесваните от българската публика украинки се представиха силно и получиха нелошата оценка 21.400 т., която след това безуспешно обжалваха, но им стигна за бронзовите медали. Японките изиграха ново стабилно съчетание, което получи 21.350 т. и четвърто място на финала.

Следва отборът на Беларус, заел петата позиция с 20.950, изпреварвайки нашите в класирането. Отборът на Азербайджан бе оценен с 20.400 т. и седмо място. Испанките останаха зад азерките с 19.800 т. на последната позиция в този финал.

С този финал официално приключи 36-ото Световно първенство по художествена гимнастика, поддържало интереса ни в продължение на 6 дни.

Ансамбъл България

 

 

 

/дарик

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене