Инспекцията по труда в Пиринско погна работниците! Глобите са жестоки

Работниците не използват лични предпазни средства в ежедневната си трудова дейност. Това показват осем проверки за безопасност при работа с опасни вещества, извършени през този месец от експерти от Инспекция по труда в Пиринско.

Директорът на Областната инспекция по труда Славянка Симитчийска-Яновска потвърди за стартиралите проверки в отрасли, свързани с опасни химични или биологични вещества на работните места. Инспекторите са проверили цех за мебели в Петрич, ветеринарна клиника в Сандански, печатница в Благоевград, оранжерия в Петрич, клинична лаборатория и други обекти. Предстои проверка на клинични лаборатории в пет многопрофилни болници в областта.

Директорът Славянка Симитчийска-Яновска поясни: „Медицинската статистика сочи, че онкологични заболявания се диагностицират вследствие използване на опасни вещества на работните места. Излагането на опасните вещества е свързано с тежки и дълготрайни здравословни проблеми, сред тях увреждане на вътрешни органи, кожни раздразнения, левкемия, карцином на белия дроб. Най-честото нарушение, установено при извършените проверки, е неизползване на лични предпазни средства – различни по вид маски, лицеви щитове, очила, шумозаглушители, ръкавици, обувки и други.

Санкцията за приспособления и предмети, които работниците трябва да използват за индивидуална защита от отделни професионални вредности в работната среда, е 1500 лв. за предприятието и за лицето в размер от 100 до 500 лв.

Друго установено нарушение е липса на информационен лист за безопасност, който трябва да се изисква от производителя. Установени са и нарушения при медицинските прегледи, които са задължителни през определен период при работещи, изложени на вредното въздействие на опасни вещества. Проверява се и степента на информираност на работниците. Колеги проверяват дали е направена оценка на риска, както и дали са предприети мерки за минимизирането му, доколко работниците са запознати с етикетите, обозначаващи различните опасности”, заключи трудовият директор.

50 проверки с цел превенция на риска от работа с опасни вещества се предвидени във всеки отрасъл: растениевъдство, оформяне и поддържане на озеленени площи, производство на мебели, производство на обувки, хуманно здравеопазване, ветеринарномедицинска дейност, борба с гризачи и насекоми.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене