Свържете се с нас

Таблоид

Инспекцията по труда в Пиринско погна работниците! Глобите са жестоки

Публикувано

на

Работниците не използват лични предпазни средства в ежедневната си трудова дейност. Това показват осем проверки за безопасност при работа с опасни вещества, извършени през този месец от експерти от Инспекция по труда в Пиринско.

Директорът на Областната инспекция по труда Славянка Симитчийска-Яновска потвърди за стартиралите проверки в отрасли, свързани с опасни химични или биологични вещества на работните места. Инспекторите са проверили цех за мебели в Петрич, ветеринарна клиника в Сандански, печатница в Благоевград, оранжерия в Петрич, клинична лаборатория и други обекти. Предстои проверка на клинични лаборатории в пет многопрофилни болници в областта.

Директорът Славянка Симитчийска-Яновска поясни: „Медицинската статистика сочи, че онкологични заболявания се диагностицират вследствие използване на опасни вещества на работните места. Излагането на опасните вещества е свързано с тежки и дълготрайни здравословни проблеми, сред тях увреждане на вътрешни органи, кожни раздразнения, левкемия, карцином на белия дроб. Най-честото нарушение, установено при извършените проверки, е неизползване на лични предпазни средства – различни по вид маски, лицеви щитове, очила, шумозаглушители, ръкавици, обувки и други.

Санкцията за приспособления и предмети, които работниците трябва да използват за индивидуална защита от отделни професионални вредности в работната среда, е 1500 лв. за предприятието и за лицето в размер от 100 до 500 лв.

Друго установено нарушение е липса на информационен лист за безопасност, който трябва да се изисква от производителя. Установени са и нарушения при медицинските прегледи, които са задължителни през определен период при работещи, изложени на вредното въздействие на опасни вещества. Проверява се и степента на информираност на работниците. Колеги проверяват дали е направена оценка на риска, както и дали са предприети мерки за минимизирането му, доколко работниците са запознати с етикетите, обозначаващи различните опасности”, заключи трудовият директор.

50 проверки с цел превенция на риска от работа с опасни вещества се предвидени във всеки отрасъл: растениевъдство, оформяне и поддържане на озеленени площи, производство на мебели, производство на обувки, хуманно здравеопазване, ветеринарномедицинска дейност, борба с гризачи и насекоми.

коментара

Таблоид

След среднощен екшън в Гоце Делчев и гонка с полицията! Задържаха Петър Велинов, опитал да проникне с взлом в автосервиз!

Публикувано

на

Петър Велинов е задържаният и обвинен за влизане с взлом в автосервиз в Гоце Делчев. Сервизът е собственост на Костадин К., а Петър, в съучастие със свои приятел опитали да проникнат в него в нощта на 24 юни. Те пробили патронника с бормашина, но през това време чули, че приближава патрулка.

Качили се на колата си и отпрашили с мръсна газ. Двамата успели да се изплъзнат на полицаите след среднощната гонка. По-късно единият от тях бе установен и задържан, а именно Петър Велинов.

Съучастникът му все още е в неизвестност. Велинов е от няколко дни в ареста, а днес се изправи пред Окръжен съд с искане за измяна на мярката му в по-лека. Предстои тричленният състав да се произнесе./struma.com/

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Община Петрич обхваща с нова социална услуга хора в неравностойно положение

Публикувано

на

Проектът „Патронажна грижа чрез мобилни интегрирани услуги за възрастни хора с увреждания“ е защитен по ОП „Развитие на човешките ресурси“ и е на стойност 274 244 лева. Проектът обхваща възрастни, социално слаби жители на общината над 65 години, които са с увреждания. „ Ще се предоставят социални и медицински услуги чрез посещения в домовете, защото говорим за целева група от хора, които са с увреждания и в невъзможност за самообслужване. Освен храна те ще бъдат подпомагани със здравни грижи и психологическо консултиране. Това е изключително важно, особено за тези, които нямат близки при себе си“, посочи на среща с медиите кметът Димитър Бръчков. Той допълни, че по проекта ще бъдат обхванати минимум 100 души, но изрично уточни, че няма да бъдат връщани нуждаещи се извън този брой. Услугата ще се предоставя напълно безвъзмездно за срок от 18 месеца. Екипът, който ще предоставя здравно-социалните услуги ще включва социални работници, медицински сестри, рехабилитатори, психолог, шофьор. В Община Петрич има информация за лица, които пряко отговарят на условията за включване в новия проект, те са както от град Петрич, така и от селата. „Считам, че новото звено е важен момент от цялостната общинска социална политика за предоставянето на комплексна услуга на нуждаещи се жители на община Петрич. Така надграждаме утвърденото досега патрониране на нуждаещи се лица от звеното Домашен социален патронаж , което обслужва 325 души от цялата община, като сме обхванали освен града и селата от Подгорски, Кулско-Марикостински и Първомайски райони. Това беше и нашата цел като общинско ръководство – да разширим обхвата на услугата, за да стигне там, където е най-нужна. Освен това, действащата обществена трапезария на Петрич обслужва още 98 социално-слаби граждани. Така, че можем да отчетем една добре завършена социална услуга, изключително важна за хора, нуждаещи се от институционална подкрепа“, обобщи кметът.

Вторият проект, защитен от Община Петрич е съвместен с Община Струмица, Р Северна Македония и е по програма ИНТЕРЕГ. Община Петрич е водещ партньор, а самият проект касае осигуряването на допълнително оборудване за защита на населението от природни или причинени от човек бедствия. Продължителността на проекта е 18 месеца. По него се предвижда закупуването на високопроходим автомобил за община Петрич, както и два броя модули за оборудване за реакция при пожари и наводнения. Ще бъде проведено обучение на доброволци за действия при кризисни ситуации и по-добра информираност на подрастващите за реакция по време на кризисна ситуация. За реализацията на всички дейности по този проект Община Петрич получава безвъзмездно финансиране в размер на 209 163, 19 евро.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ