Свържете се с нас

Таблоид

Инспекцията по труда в Пиринско погна работниците! Глобите са жестоки

Публикувано

на

Работниците не използват лични предпазни средства в ежедневната си трудова дейност. Това показват осем проверки за безопасност при работа с опасни вещества, извършени през този месец от експерти от Инспекция по труда в Пиринско.

Директорът на Областната инспекция по труда Славянка Симитчийска-Яновска потвърди за стартиралите проверки в отрасли, свързани с опасни химични или биологични вещества на работните места. Инспекторите са проверили цех за мебели в Петрич, ветеринарна клиника в Сандански, печатница в Благоевград, оранжерия в Петрич, клинична лаборатория и други обекти. Предстои проверка на клинични лаборатории в пет многопрофилни болници в областта.

Директорът Славянка Симитчийска-Яновска поясни: „Медицинската статистика сочи, че онкологични заболявания се диагностицират вследствие използване на опасни вещества на работните места. Излагането на опасните вещества е свързано с тежки и дълготрайни здравословни проблеми, сред тях увреждане на вътрешни органи, кожни раздразнения, левкемия, карцином на белия дроб. Най-честото нарушение, установено при извършените проверки, е неизползване на лични предпазни средства – различни по вид маски, лицеви щитове, очила, шумозаглушители, ръкавици, обувки и други.

Санкцията за приспособления и предмети, които работниците трябва да използват за индивидуална защита от отделни професионални вредности в работната среда, е 1500 лв. за предприятието и за лицето в размер от 100 до 500 лв.

Друго установено нарушение е липса на информационен лист за безопасност, който трябва да се изисква от производителя. Установени са и нарушения при медицинските прегледи, които са задължителни през определен период при работещи, изложени на вредното въздействие на опасни вещества. Проверява се и степента на информираност на работниците. Колеги проверяват дали е направена оценка на риска, както и дали са предприети мерки за минимизирането му, доколко работниците са запознати с етикетите, обозначаващи различните опасности”, заключи трудовият директор.

50 проверки с цел превенция на риска от работа с опасни вещества се предвидени във всеки отрасъл: растениевъдство, оформяне и поддържане на озеленени площи, производство на мебели, производство на обувки, хуманно здравеопазване, ветеринарномедицинска дейност, борба с гризачи и насекоми.

коментара

Таблоид

Наловете си мрени от река Струма

Публикувано

на

Рибар замята във вир на река Струма край Благоевград

Сега е последният шанс да се улови черна мряна преди застудяването. Тази риба е разпространена в много реки из страната, като предпочита горните и средните течения. Особено висока численост има по поречието на Струма.

Мряната е риба от семейство Шаранови. Както повечето представители, така и тя е топлолюбива. Храни се активно през октомври, а заради меката есен до момента все още се хваща успешно. Ако температурата на водата спадне с още няколко градуса, то тя ще престане да търси храна.

Сега река Струма е отлична опция за улов на мрени. Тези риби предпочитат места с каменисто дъно и неголяма дълбочина. Вировете с по-бързо течение са отлично местообитание. През последните дни много мрени са хващани в района на така наречените баражи край Благоевград.

Мряната яде всички видове ларви по дъното. Обикновено обира личинките, залепени по камъните. Черна мряна с размер около 30 см се счита за особено едра. Тази риба живее на пасажи, затова подхранването е важно. Успеем ли да задържим стадото пред нас, то динамичният улов ни е гарантиран.

По това време от годината любим деликатес на мрените са белите червеи. Затова и подхвърлянето им с прашка във водата подлудява рибите. Нивото на река Струма в момента е сравнително ниско, което предполага успешен риболов на плувка. Използва се въдица тип „болонезе“ с дължина 5 или 6 метра. Поставя се плувка около 2 грама и кука, не по-голяма от №12.

Мрените все още са гладни

Други предпочитат да заложат на риболов с дънна тежест и къс повод. Фидерът също не е за пренебрегване. През ноември мрените може да се ловят целодневно. Рибите дори предпочитат слънчевите дни и обедните часове, когато са най-активни.

Щом времето застудее трайно, тогава на сцената излиза негово величество скобарът. Това е най-търсената речна риба през зимния сезон. Популацията й в река Струма е много добра. Скобарът е известен със своята борбеност и затова е предпочитан обект от въдичарите.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

За шеста поредна година Община Гърмен „подава ръка“ на деца сираци

Публикувано

на

Колко струва да сбъднеш мечтите на Коледа,

да повярваш, че можеш да бъдеш щастлив,

да повярваш в живота, а също и в хората,

и отново да видиш света по-красив…

За шеста поредна година Общинска администрация – Гърмен, организира благотворителната инициатива „Да подадем ръка“, която е в подкрепа на децата сираци на възраст до 18 години от населените места в общината.

Дейно участие в кампанията и тази година ще вземат учебните заведения, детските градини, читалищата, жителите на община Гърмен и местни бизнесмени.

Инициативата започна през 2013 г., когато хора с добри сърца, институции и фирми успяха да съберат 6 300 лв. Със сумата бяха подпомогнати 42 нуждаещи се деца.

С всяка изминала година интересът към благородната кауза расте, все повече и по-щедри стават и дарителите.

През 2014 г. със събраните 7 958 лв. бяха подпомогнати 46 деца. През 2015 г. сумата набъбна на 12 054 лв., с която бяха зарадвани 45 деца полусираци с по 246 лв. и две деца сираци с по 492 лв.

През 2016 г. се събраха 12 397 лв., които бяха разпределени между 47 деца полусираци – по 253 лв., и едно дете сирак – 506 лв.

Благодарение на активното участие и безрезервната подкрепа към това благородно дело, през 2017 г.  се събра най-голямата сума досега – цели 30 580 лв. С нея бяха подпомогнати 42 деца полусираци с по 695 лв., и едно дете сирак, което получи 1390 лв.

Всичко това ни прави по-уверени и ни кара да продължаваме напред. Прекланям се пред вас и ви благодаря от сърце. Вашето милосърдие и отзивчивост, вашата съпричастност, вашата щедрост ще накарат толкова много лица да се усмихнат и тази година.

Нека помогнем на тези деца да сбъднат част от мечтите си, да повярват в живота, а също и в хората и отново да видят света по-красив!

Нека, в навечерието и на тази  Коледа, да отворим широко сърцата си и с общи усилия да направим празниците им по-усмихнати, по-щастливи!

Включете се в инициативата, като всеки сам определи начина и формата как да участва, призова жителите на община Гърмен кметът Минка Капитанова.

Ето и събитията, които ще се проведат в рамките на инициативата „Да подадем ръка“ 2018:

–  Благотворителен Коледен коктейл на 13.12.2018 г.;

–  Благотворителен Коледен концерт на 21.12.2018 г.;

– Участие в Коледния базар на 21.12.2018 г. със свое произведение – предмет, сувенир или кулинарно изкушение;

– Дарение на парични средства в кутиите, които ще са на Коледния базар

или по сметка в Банка  ДСК: IBAN – BG62STSA93003390012010.

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ