Свържете се с нас

Таблоид

Инспекцията по труда в Пиринско погна работниците! Глобите са жестоки

Публикувано

на

Работниците не използват лични предпазни средства в ежедневната си трудова дейност. Това показват осем проверки за безопасност при работа с опасни вещества, извършени през този месец от експерти от Инспекция по труда в Пиринско.

Директорът на Областната инспекция по труда Славянка Симитчийска-Яновска потвърди за стартиралите проверки в отрасли, свързани с опасни химични или биологични вещества на работните места. Инспекторите са проверили цех за мебели в Петрич, ветеринарна клиника в Сандански, печатница в Благоевград, оранжерия в Петрич, клинична лаборатория и други обекти. Предстои проверка на клинични лаборатории в пет многопрофилни болници в областта.

Директорът Славянка Симитчийска-Яновска поясни: „Медицинската статистика сочи, че онкологични заболявания се диагностицират вследствие използване на опасни вещества на работните места. Излагането на опасните вещества е свързано с тежки и дълготрайни здравословни проблеми, сред тях увреждане на вътрешни органи, кожни раздразнения, левкемия, карцином на белия дроб. Най-честото нарушение, установено при извършените проверки, е неизползване на лични предпазни средства – различни по вид маски, лицеви щитове, очила, шумозаглушители, ръкавици, обувки и други.

Санкцията за приспособления и предмети, които работниците трябва да използват за индивидуална защита от отделни професионални вредности в работната среда, е 1500 лв. за предприятието и за лицето в размер от 100 до 500 лв.

Друго установено нарушение е липса на информационен лист за безопасност, който трябва да се изисква от производителя. Установени са и нарушения при медицинските прегледи, които са задължителни през определен период при работещи, изложени на вредното въздействие на опасни вещества. Проверява се и степента на информираност на работниците. Колеги проверяват дали е направена оценка на риска, както и дали са предприети мерки за минимизирането му, доколко работниците са запознати с етикетите, обозначаващи различните опасности”, заключи трудовият директор.

50 проверки с цел превенция на риска от работа с опасни вещества се предвидени във всеки отрасъл: растениевъдство, оформяне и поддържане на озеленени площи, производство на мебели, производство на обувки, хуманно здравеопазване, ветеринарномедицинска дейност, борба с гризачи и насекоми.

коментара

Таблоид

Болните от бруцелоза животни във Вуково станаха 4, 3 изчезнаха мистериозно, полиция издирва пастирите да ги изследват

Публикувано

на

Четири станаха заразените от бруцелоза животни от фермата на Иванка Натина в бобошевското село Вуково, където бе установена заболяла преди дни овца. В същото време мистериозно изчезнаха три животни, а двама от пастирите ги издирват с полиция, след като избягаха.

Вчера д-р Сапаревска от РЗИ – Кюстендил, клон Дупница, е отишла на място да вземе кръвна проба от хората, които са се занимавали с животните във фермата.

Директорът на РЗИ д-р Златко Величков съобщи по телефона: “Взета е кръвна проба само на един от пастирите, който е бил във фермата. Чрез полицията се издирват още двама. Потърсили сме съдействие да издирим всички, които са имали досег до стадото, за да бъдат изследвани. Бруцелозата е заразно и опасно заболяване за хора и животни. Няма ограда на обора, свинете са издълбали огромни дупки. Всички животни – овце, прасета, са пуснати безстопанствено по полето. Ветеринарите трябва да вземат спешни мерки, за да не се разпространи тежкото заболяване в района”, категоричен е д-р Величков.

Единият от пастирите на име Любчо от Рила е избягал заедно с козата, която отглеждал с другите животни във фермата, още когато се установила бруцелозата. Вчера с полиция е издирван в града, но в дома му не са открити нито той, нито козата.

Кметът на Рила Георги Кабзималски съобщи за “Струма”: “От полицията го потърсиха на домашния адрес, но Любен го нямаше, търсиха го и в с. Смочево, където работеше, преди да отиде във фермата във Вуково, но и там го няма”, каза Кабзималски.

Издирват се с полиция още двама души, които са имали досег с животните. В сряда вечерта стана известно, че от стадото на Иванка Натина освен болната овца липсват още две.

За случая на бруцелоза не е уведомена и областната управа в Кюстендил. Ресорен отговорник е зам. областният управител Райчо Цветин. Той потвърди, че от стадото са изчезнали общо три овце и допълни, че е научил за огнището на бруцелоза от медиите.

“Никой не ме е уведомил, че в областта има такова опасно заболяване по животните. В такъв случай се свиква епизоотична комисия и се вземат мерки да не се разпространи заразата. Ще пламне епидемия и ще се наложи да се убият много животни в Бобошевско”, изрази притесненията си Цветин.

Вчера все още не бяха готови повторните проби, взети от стадото във Вуково. Възникна и въпросът, като са вземани периодично кръвни проби от ветеринар, дали те са отразявани коректно в документацията. Случаят с болната от бруцелоза овца лъснал чак при изследване на животни в Бобошевско по програма на БАБХ. Тогава засекли, че в документите, попълвани за пред БАБХ, са написани отрицателни резултати, а всъщност пробата от болното животно била положителна.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Загадъчна гледка: В небето се появи порта към Рая, а пред нея… (ВИДЕО)

Публикувано

на

Социалните мрежи буквално завряха, след като бе публикувано видео с уникална небесна гледка.
В Интернет все по-голяма популярност набира клипче, на което е запечатано загадъчно явление, заснето в небето над Китай. Кадрите са направени от група туристи, пише Блиц.
Всички започнали да сочат с пръст към небето, а когато операторът вдигнал камерата нагоре, в обектива му попаднала огромна странна фигура. Тя наподобява ангел с крила, а зад гърба й се вижда съоръжение, покрито с шипове – също като портите на рая. На клипчето се различават и други детайли, които не могат да бъдат обяснени по никакъв начин.

Скептиците твърдят, че става дума за мираж. Китайските мегаполиси са известни по цял свят с мръсния си въздух и мнозина смятат, че частиците от вредните вещества в атмосферата пречупват светлината, действайки като вид леща. Благодарение на това очертанията на различните обекти от земята се отразяват в смога, изкривяват се и променят пропорциите си. Това важи с особено голяма сила за мегаполиси с мащабите на Пекин и Шанхай, но в Поднебесната империя изобилства и от други населени места, които са гигантски спрямо мащабите на Европа. Именно в градовете с най-голяма концентрация на хора смогът е най-интензивен, припомнят експерти.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2018
П В С Ч П С Н
« авг.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ