Свържете се с нас

Здраве

Родиола при простуда и инфекции

Публикувано

на

Родиолата е тревисто многогодишно растение. Нарича се още златовръх, тибетски жен-шен и златен корен. Билката се използва от хиляди години, за което свидетелства произведението De Materia Medica, в което гръцкият медик Диоскорид описва свойствата на родиолата.

Родиолата се използва като адаптогенна съставка, тъй като повишава устойчивостта на организма спрямо различни простудни заболявания, отравяния и инфекции. Тя има нормализиращо действие спрямо алергични реакции. И е много добър избор за редуциране на стреса, защото се смята, че благоприятства способността на клетките да употребяват и произвеждат енергия по по-ефективен начин.

Установено е, че билката влияе положително и на централните моноаминни нива, поради което е и подходяща при разстройства на централната нервна система. Учени от Русия са използвали билката дори за лекуване на пациенти с шизофрения и депресия, като резултатите са били много добри.

Отлична при високо кръвно

Родиолата може да се използва при високо кръвно налягане, хронична умора и главоболие, грип, липса на апетит и проблеми със съня. Растението се използва и от спортисти за възстановяване на мускулите след тежки тренировки.

Освен всичко това – тази билка увеличава способностите на мозъка за запомняне, въздейства и на концентрацията на мисълта. Също така умее чудесно да регулира сърдечния ритъм, като предотвратява появата на аритмии.

Повишава защитните сили на организма

и защитава имунната система, като подържа метаболитния баланс в тялото. Във водните и спиртните разтвори на билката се откриват много антиоксиданти, които се борят със свободните радикали.

Родиолата се използва и като помощно средство за лечение на ракови болести, като е установено, че намалява метастазите, забавя растежа на туморите. Билката може да се пие и за регулиране на нивата на кръвната захар, за предпазване на черния дроб от токсикация и за подобряване на слуха.

zdrave.to

 

коментара

Здраве

Пробив: От най-лютивото растение в света правят обезболяващо, по-могъщо от морфина

Публикувано

на

Американски учени разработват най-силното обезболяващо, чиято основа може да бъде най-лютивата субстанция в света.

Тя се намира в растението Euphorbia resinifera (euphorbia), отглеждано в Мароко. US-учените са разбрали как да използват това уникално растение за медицински цели.

Изследователите установяват, че resiniferatoxin, съдържащ се в растението, може да бъде основа за ефективно обезболяващо средство, което да блокира чувствителността на нервните окончания по същия начин, както морфина.

Уникалните способности на растението се дължат на неговата лютивост – той е 4,5 милиона пъти по-отчетлив от „Халапеньо“. Изследователите вече са тествали ново лекарство върху кучета с артрит и са открили, че употребата на веществото дава възможност за ускоряване на възстановяването след операция, тъй като има общ противовъзпалителен ефект.

Изследователите отбелязват, че активното вещество достига 16 милиарда единици по международната скала на лютивост“Scoville“, тоест 10 хиляди пъти повече от най-лютия пипер „Каролински жътвар“.

Резинифератоксинът (или RTX) не убива всички нервни окончания, но блокира само някои TRPV1 рецептори, които са отговорни за болката и чувствителността към чужди тела.

Сега учените ще трябва да разберат дали е възможно да се замени с RTX други болкоуспокояващи, включително опиоиди, които се използват за прилагане на тежко болни пациенти с онкология. Характерна особеност на Резинифератоксинът в контакт с нервната клетка TRPV1 е способността да се отваря специален канал, чрез който се подава голямо количество калций от вътрешната страна, което изключва нервните окончания.

Лекарите планират да го използват локално. Трябва да се отбележи, че целева инжекция на такова вещество, например в коляното на пациента на пациент с артрит, може да изключи трайно болката, като същевременно запази цялостната си чувствителност и способност за движение./Zdrave.to

коментара

Продължете с четенето

Здраве

Кои Е-та какви болести причиняват.

Публикувано

на

Храната, която се храним е отровна. Поглъщаме купища отрова под различни форми и ни карат да си плащаме за това. Месото, зеленчуците, консервираните, пакетираните продукти и всичко, което слагаме в устата си съдържа вредни за организма ни вещества и трябва да знаем това. Не можем да не хапваме нищо, но трябва да знаем кои от тях са най-вредни и с кои организмът ни може да привикне, без да си навредим толкова много.

Какво означава Е-то върху опаковката?

Прочети повече „Е“ върху етикета на хранителния продукт означава наличието на разрешена технологична добавка. Първата цифра след Е-то посочва групата на добавката (оцветител, консервант, овкусител), а последните две, или три – конкретното химическо вещество.

Легенда:

1. Оцветители – от E100 до E181;

2. Консерванти – от E200 до E290;

3. Киселини, антиоксиданти, минерални соли – от Е296 до Е385;

4. Гуми, емулгатори, стабилизатори – от Е400 до Е495;

5. Минерални соли – от Е500 до Е585;

6. Овкусители и ароматизатори от Е620 до Е640;

7. Други – от E900 до E1520.

Ето и част от най-често използваните Е-та в хранителната индустрия:

E230, E232, E233 и Е951 увреждат кожата, а Е311 и Е312 предизвикват екземи.

Е221, Е222, Е223, Е224 и Е226 увреждат вътрешните органи, а Е338, Е339, Е340, Е341, Е407, Е450, Е452, Е461, Е462, Е463, Е465, Е466 имат отрицателно въздействие върху храносмилателната система

Е250, Е251 и Е252 нарушават кръвното налягане, а Е320 и Е321 повишават холестерола в кръвта.

Е123, Е124, Е128, Е131, Е132, Е133, Е142, Е210 дo Е217, Е240, Е252, Е239, Е330, Е951 водят до онкологични заболявания.

Actualno.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ