Парламентът одобри въвеждането на тол системата и електронните винетки

Парламентът регламентира въвеждането на електронната система за събиране на тол такси и за издаване на електронни винетки. Въведе и уикенд винетка. Това стана с приемането на второ четене на текстове от промените в Закона за пътищата.

Електронната система за събиране на пътни такси ще се оперира и поддържа от Агенция „Пътна инфраструктура“. Превозните средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона (тол) ще заплащат тол такси за ползване на платената пътна мрежа на база на изминатото разстояние, а леките автомобили с максимална маса до или равна на 3,5 тона ще закупуват електронна винетка за определено време. В зависимост от срока винетните такси биват годишна, тримесечна, месечна, седмична и уикенд и имат валидност от деня, посочен като начална дата при заплащането им. Срокът на валидността на винетните такси ще се определи с наредба.

Размерът на дължимата за плащане тол такса се определя въз основа на реално получени декларирани тол данни или чрез закупуването на еднократна маршрутна карта, която дава право на ползвателя на пътя да измине предварително заявено от него разстояние по определен маршрут.

Тол таксите и електронните винетки ще могат да бъдат платени на терминали за самотаксуване, разположени по платената пътна мрежа и в областните градове на страната. Пунктове за продажба ще има най-малко по граничните пунктове, в областните градове и по платената пътна мрежа.

При установено движение по платената пътна мрежа, без платена съответна такса, водачът на превозното средство може да заплати компенсаторна такса, в който случай се освобождава от административнонаказателна отговорност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене