Ураганът „Флорънс“ удря САЩ днес

Ураганът „Флорънс“ леко отслабна, докато се движи към крайбрежието на Южна и Северна Каролина, съобщи Националният център за наблюдение на ураганите. Категорията на бурята е намалена от 4-та на 3-та по скалата на Сафир-Симпсън.

Базираният в Маями център обаче предупреди, че все още се очакват опасни за живота бури и проливни дъждове. Ветровете на урагана, който се очаква утре да достигне до бреговете на САЩ, са намалили скоростта си до 195 км./ч, предаде Vesti.bg.

„Възможно е да бъдат наблюдавани известни колебания в силата на бурята в четвъртък сутринта“, добавят още от центъра. „Флорънс“ все още ще бъде изключително опасен ураган, когато приближи бреговете на САЩ в четвъртък вечерта и в петък”, казват още учените.

На около 1,7 млн. души беше наредено да се евакуират в Южна Каролина, Северна Каролина и Вирджиния. Четиримагистрали в Южна Каролина са били пуснати изцяло еднопосочно, за да бъде ускорена евакуацията.

Щатът Джорджия обяви извънредно положение в сряда, след като по-рано това направиха Северна и Южна Каролина, Вирджиния, Мериленд и Вашингтон. Джеф Бърд от Федералната агенция за управление на извънредни ситуации заяви:

„Това ще бъде като удар на Майк Тайсън за бреговете на Каролина“.

Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър предупреди, че „бедствието е на прага ни“ и „десетки хиляди“ сгради е възможно да бъдат наводнени.

Вълни с височина от 25 метра са били регистрирани в сряда сутринта.

Докато повечето хора спазват заповедите и се евакуират, други предпочитат да се барикадират в дома си и да опитат да преживеят урагана. Американският президент Доналд Тръмп предупреди в социалната мрежа „Туитър“ хората да се вслушват в официалните предупреждения. „Махнете се от пътя на бурята, не си играйте с нея. Бурята е голяма, може би никога не сме виждали по-голяма“, заяви държавният глава.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене