Четирима депутати от опозицията представиха пред неврокопчани Визия за България

Защо здравето на хората се превърна в стока?

Защо са скъпи лекарствата?

Защо плащаме здравни осигуровки, а за лечение плащаме пак и много?

Защо нямаме доверие в полиция, съд и прокуратура?

Има ли закони в тази държава и има ли изобщо държава?

Защо голяма част от младите хора не искат да работят, а предпочитат лесните пари от проституция, наркотици и каналджийство?

Защо съдът прикрива корупцията, а намаляването на престъпността е само в oтчетите на полицията?

На тези и още много въпроси, свързани със вътрешната и национална сигурност, здравеопазване, образование и социална политика търси отговор опозицията, в диалог с хората от цялата страна. Своята “Визия за България“ социалистите представят вчера и днес в цялата Благоевградска област. Снощи в град Гоце Делчев бяха народните представители: проф. Георги Михайлов, Иван В. Иванов, Георги Гьоков и Богдан Боцев.

Болниците не трябва да са търговски дружества , защото когато икономическият интерес навлезе в здравеопазването, накърнява интересите на пациента, категоричен беше пред жителите на Гоце Делчев проф. Георги Михайлов, който представи визията на експертите в сферата на здравеопазването.

„Здравеопазване, национална сигурност, образование и социална политика са основите на всяко едно общество. В България те са в отчайващо лошо състояние. По данни на социологически проучвания- българинът поставя на първо място проблема със здравето“. По думите на народния представител в България има над 2 млн. души, които живеят в труднодостъпни региони, което прави и оказването на спешна медицинска помощ също затруднено и за тях не се прави нищо.

Проф. Михайлов изтъкна, че 20 години управляващите са насочвали парите на хората за здраве към едни определени ръце. „Болниците не трябва да са търговски дружества, само с цел печалба. Навлезе ли икономическият интерес в здравеопазването, той накърнява интереса на пациентите. Затова  нашата основна теза е- да се прекрати съществуването на държавни и общински болници като търговски тружества, а те да бъдат регистрирани като лечебни заведения и като такива да получават държавни средства“, подчерта депутатът.  По думите му Визията залага на разпределение на обществените средства за зздравеопазване на регионален принцип. Той каза, че БСП в здравеопазването и в другите сфери от Визията си не предлага партийна програма, а дискусия, в която да се намери едно общо решение на проблемите на България, така че всички да живеем по-добре.

Иван Иванов: Средствата в сферата на сигурността трябва да отиват при служителите

„Държавата не осигурява сигурността на всички свои граждани. Тенденцията за нарастване на престъпността в последните години се оказа устойчива“, заяви депутатът от ПГ на левицата Иван Иванов. Той подчерта, че дори и главният прокурор е признал това, въпреки отчетите на МВР. „Имаме нужда от цялостна промяна на модела на работа на системата на МВР, създадена от Цветанов-Бъчварова-Радев. Ако и следващият вътрешен министър продължава така, ще се стигне до фалит на министерството“, коментира той. Според него поради случващите се политически безобрания трябва да се направят промени в МВР, но не от външна частна фирма както искат управляващите, а от самите служители и специалисти  в системата. „Средствата, които се харчат в системата на сигурността трябва да бъдат насочени към реално извършващи службата, които рискуват живота си и за подобряване на материалната база.

Георги Гьоков: Липсата на работна ръка не се решава с внос на кадри

„Демографската катастрофа в България се дължи на няколко фактора – младите хора напускат Бълграия, висока е смъртността в страната, ниска е  продължителността на живота. Решението на този проблем минава през икономиката – имат ли хората работа, развива ли се икономиката, вярват ли в държавата, младите хора ще останат тук и ще раждат деца, и ще има пари за основните, важни за обществото сфери“, заяви народният представител Георги Гьоков.  Той обясни, че в момента управляващите решават един сериозен проблем на иконокимата – липсата на работна ръка- с  улесняване на вноса на кадри. Според него решението на този проблем е съвсем друго – да не се допуска да има млади хора без образование и квалификация; да се възстанови средното образование, да се подобри обучението на възрастните, да се отговори на процеса за цифровизация на труда.

 Богдан Боцев: Държавата трябва да се върне в икономиката

“Държавата трябва да се върне в икономиката – ограничаване на приватизационните и концесионните сделки, държавните предприятия да влязат в пазарната икономика и да са конкурентоспособни“, заяви депутатът от региона Богдан Боцев. Той обясни, че в своята Визия левицата предлага като мярка за регионите- въвеждане на индустриалните зони във всеки от тях според спецификата им.

Присъстващите на продължилата близо 3 часа дискусия граждани поставиха пред представителите на левицата проблеми, свързани с липсата на работна ръка, демографската криза, ниските доходи на хората, ескалацията на битовата престъпност и задържането на младите квалифицирани лекари в България .

hronika

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене