Признателна Кресна открива паметна плоча на първия свой учител

Мемориална плоча на къщата на големия син на Кресненско – Стефан Карчев, ще бъде открита в град Ветрен, където учителят и родолюбецът се установява да живее. Церемонията ще се проведе на 13 септември от 11,00 часа, на нея ще присъстват кметът Николай Георгиев, кметът на Вертен – Радослав Лютаков, и кметът на община Септември – Марин Рачев. Мемориалната плоча е дарение от община Кресна, тя е направена от черен мрамор и е с размери 90 на 60 сантиметра.

„По повод 140-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание правим редица патриотични прояви. Стефан Карчев е един от големите синове на Кресна, учител, родолюбец, будител, революционер”, каза кметът Николай Георгиев.

Паметният знак на къщата на учителя във Ветрен ще напомня за признанието и синовната обич на кресненци към техния велик съгражданин.

Миналия месец община Кресна, в партньорство с кметството на село Долна Гращица (Кюстендилско), осигури финансирането на почистването и освежаването на надгробието на Началник щаба на въстанието – Димитър Попгеоргиев-Беровски.

 

/дарик

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене