Медиана: Пада рейтингът на управляващите, но ГЕРБ остава първа политическа сила

Пада рейтингът на управляващите. Изключение от тази тенденция е само столичният кмет Йорданка Фандъкова. Това сочи проучване на социолозите от Медиана, проведено между 1 и 8 септември 2018 г. сред 1006 пълнолетни граждани.

За месец популярността на премиера Бойко Борисов е намаляла с 6 %. След него с понижен рейтинг са Волен Сидеров (- 5 %), Томислав Дончев (- 5 %), Цветан Цветанов (-3 %). Има спад и в общата оценка на работата на кабинета („Среден“ – 3.29).

За последните три месеца българите, които считат, че е добре правителството да изкара пълен мандат, са намалели с около 10 на сто. За последния месец техният брой е намалял с 6 %.

Само 8% е разликата между тези, които искат пълен мандат за правителството (37 %) и привържениците на предсрочни избори – (29 %).

Според проучването ГЕРБ губи 1% от електоралната си подкрепа, но все още води пред БСП с 3,5 %. Обединените патриоти са загубили над 3 % от електоралния си потенциал в рамките на месец. Симпатизантите на партия „Воля“ вече са под 2 %. В същото време две политически формации набират скорост над психологическата граница от 2 % – „Демократична България“ и „АБВ“. ДПС се утвърждава като трета политическа сила.

Над 55% от избирателите са заявили, че е възможно да гласуват за все още хипотетичните партии на шоумена Слави Трифонов и на президента Румен Радев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене