Свържете се с нас

Таблоид

Изявен радетел за утвърждаване на българщината, 160 години от рождението на Петър Ст. Коемджиев

Публикувано

на

В годините на Въз­раждането през 19-ти век в Неврокопския край се заражда, раз­вива и побеждава бор­бата за независима българска църква и новобългарска про­света. Това се пости­га след люта схватка с гръцкото духовенство и с представителите на осман­ската власт, които непре­къснато създават пречки за духовното развитие на бъл­гарите. Освен в Неврокоп и в редица будни села като Либяхово, Гайтаниново, Ко­вачевица, Старчище и др. се формира едно здраво ядро от родолюбиви българи, кои­то при неимоверно трудни условия въвеждат пеене в черквите на славянски език и преподаване в училище на български език.

Достойно място всред тези патриоти заема и учи­теля Петър Стоянов Коем­джиев, роден в с. Либяхово, Неврокопско през 1858 год.

Той е потомък на смели българи от Костурско /За­падна Македония/, гонени от жестоките османски по­тери и наси­лия в родния им край. През първата по­ловина на 19-ти век петима братя ид­ват в Неврокопско и се заселват за­винаги /поот­делно/ в села­та Каракьой, Либяхово, Че­решово, До­лен и Сатов­ча. Дошлият в Либяхово Стоян умеел да изработ­ва златар­ски изделия – пръстени, гердани, пафти от сре­бро със син­джири, кова­ни китки от сребро, които поставяли же­ните отстрани на главата и др. Тези накити се ку­пували най-много от токущо сгодените момичета /главеници/ и от невестите. И понеже се занимавал със златар­ство Стоян придобова пря­кора

‘’Коемджиев’’/от турската дума ‘’куюмджия’’, която зна­чи златар.

В Либяхово Стоян се ожен­ва за момиче на име Миля / Мехалина/ и им се раждат четири деца; Георги, Петър, Султана и Елена. Петър се учи първоначално в род­ното Либяхово, а след това вероятно в Сяр. Станал учи­тел и през учебната 1879/80 г. учил в първо отделение Борис Петров Сарафов, из­вестният по-късно револю­ционер, активен участник в борбата срещу османските поробите­ли.

След едного­дишно прекъсване Петър Коемджиев отново е учи­тел в Либяхово от есента на 1881 г. до лятото на 1884 г. Негов ученик по това време били Кръстьо П. Сарафов, бъдещият знаменит българ­ски актьор.

След ново прекъсване той учителствува отново в Либя­хово от 1887 до 1890 г.

Заедно с либяховските учители Марко Янков Мала­мишев и Георги Монев (Си­меонов) Гърнев той оста­вя най-траини следи в просветното дело в Либя­хово през послед­ните десе­ти­ле­тия на 19- ти век.

По това вре­ме в Либяхо­во се оформили две партии; народ­на, която отстоявала решенията за отказване от Гръцката патриаршия и владишка, която пък била за Гръцката патриаршия. От­ношенията между тях били крайно обтегнати. Превес взела народната партия, която по примера на гайта­ниновци отхвърлила окон­чателно гръцкия език от училището.

Петър Коемджиев бил един от активните млади дейци на народната партия в Либяхово. Той организи­рал младежите да не допус­кат гръцкия владика да слу­жи в Либяховската църква и затова бил арестуван от властите и отведен в Невро­коп. По характер бил весел, благ, много общителен и с рядко хубавия си глас не­надминат певец в църквата. Оженил се, но жена му почи­нала твърде рано. След 1890 г. заминал за Св. гора и око­ло 2-3 години бил учител на неграмотни монаси в един манастир.

Оттам пътувал за Алексан­дрия, Цариград, Румъния. През 1897 г. се прибрал в България и станал учител в Панагюрско. Оженил се втори път и се установил в София. Тук отворил малка книжарница и пеел в гърк­вата ‘’Св. Спас’’. През 1910 г. се преместил със семей­ството си в Самоков, къ­дето преподавал църков­но пеене в американския колеж. Отново се завърнал в София през 1920 г. и по­чинал там през март 1926 г. В 1925 г. укрил в дома си братовия му син Иван Г. Ко­емджиев – известен антифа­шист от Либяхово.

коментара

Реклама
loading...

Таблоид

Националната асоциация за защита на земеделските стопани излезе с декларация по повод случващото се в Община Кресна

Публикувано

на

Ние членовете на новоучредената „Национална асоциация  за защита на земеделските стопани“  изразяваме силното си безспокойство от случващото се в Община Кресна и настояваме:

  1. Адекватни действия от всички държавни институции и местни власти.
  2. Органите на МВР да установят  безспорно  дали намереният труп на домашно прасе е от стопани от района, а не е подхвърлен.
  3. Да не се предприемат никакви действия  за унищожаване на здрави животни.
  4. Органите на БАБХ да не се вживяват в репресивен орган и налагат изисквания с зони за евтаназия на здрави животни или изисквания за усвояване на месото докато случая не бъде изяснен окончателно.
  5. Предупреждаваме че напрежението сред земеделските стопани е огромно и всяка провокация, неясни и необосновани действия крият риск от неговата ескалация.

 

Призоваваме всички земеделски стопани от област Благоевград, при възникване на въпроси и неяснота по проблеми засягащи стопанствата им, без значение от вида животни или култура която отглеждат, да се обърнат към членовет на „НАЗЗС“ по места.

 

16.08.2019                                                                  Борислав Симеонов член на УС на „НАЗЗС“

Благоевград                                                                 Венцислав Кавазов член на КС на „НАЗЗС“

Йордан Василев съучредител на „НАЗЗС“

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Заблуден шофьор влезе със съборяни в тревните площи на Бачиново

Публикувано

на

Лек автомобил на “Общински гори”-Хаджидимово бе засечен в тревните площи на парк Бачиново. Колата съпровождала група съборяни, които се събрали на обяд на барбекюто срещу езерото.

На излизане от тревните площи шофьорът е спрян от полицейски патрул. На водача ще бъде съставен акт за нарушаване на забраната за навлизане на автомобили в зоната на парка.

struma.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ