Свържете се с нас

Таблоид

Бой в детска градина в Гоце Делчев

Публикувано

на

Грозен скандал, който пре­расна в ръкопашен бой, днес потресе персонала на ОДЗ „Детелина“ в Гоце Делчев и минувачите по улицата.

Баща на 5-годишно моми­ченце заедно с приятелката си се нахвърлил върху баба­та и лелята на малката Сел­вие заради това, че двете жени не позволили детето да бъде изведено от детското заведение без знанието на майка му.

За евентуалните опити на Ирахим Саид от гърменското село Долно Дряново да взе­ме момиченцето от детската градина е била предупредена ден преди това директорката Крантева, съобщиха близки­те на детето.

Те настояха случаят да ста­не публично достояние, как­то и институциите да вземат мерки за осигуряване на спо­койствието на 5-годишното дете и неговата майка, които след раздялата с Ибрахим живеят при родителите на майката в Гоце Делчев.

Айше работи, детето ходи на градина и за него полагат грижи всички от семейство­то.

„Случайно отидохме с голя­мата ми дъщеря в детската градина, за да занесем един документ за нейното дете, на което му предстои да бъде преместено в друга група“, разказа за нелепия инцидент бабата – Невсе Зърбашева.

„В коридора буквално се сблъскахме с бившия съпруг на малката ми дъщеря, чието дете е в същата детска гради­на. Дъщеря ми и Ибрахим се разделиха преди година и по­ловина. Те живяха без брак и той напусна дъщеря ми заради друга, с която замина на работа в Англия. Двамата днес отишли да искат от ди­ректорката на детската гра­дина да им даде внучката ми Селвие да я изведат, на кое­то аз и голямата ми дъщеря се възпротивихме, тъй като майката беше на работа и не бе уведомена.

Обясних, че тя трябва да знае къде е детето й, което де факто взриви скандала. И двамата – бившият съпруг на дъщеря ми и неговата прия­телка Гюлфие Байрам, се нах­върлиха върху нас и започ­наха да ни бият, обиждат и заплашват, че ще ни убият и ще вземат детето. Нанесени са на мен и на голямата ми дъщеря вследствие на побоя травми по тялото и главата, за което ще си извадим ме­дицински свидетелства и ще си търсим правата в съда“, заяви Нефсе Зърбашева.

Тя допълни, че бившият й зет дори тръгнал с колата си да гази голямата й дъщеря и благодарение, че тя успяла да скочи настрани, била пре­газена само обувката й.

На място е извикана поли­ция и за скандала и побоя всички участници са разпи­тани в полицейското упра­вление, съобщи още трепере­ща бабата на Селвие.

„Нямат право от детската градина да дават детето на когото и да било без мое зна­ние. Ами ако не го върнат? Баща й не я потърси година и половина, сега от почти ме­сец си е в България и вместо да дойде сам да се разберем двамата като зрели хора за режима за свиждане на мал­ката с него, той отишъл да я краде от детската градина“, недоумява майката на 5-го­дишната Селвие, изплашена до смърт да не й вземат детето.

„Не мога и няма да съм спокойна да си дам дете­то при тези хора, кои­то за мен са морално неустойчиви. В Долно Дряново бившият ми съпруг дори няма условия да гледа детето. Там дори няма и нормална тоалетна. Съдът е определил режим за свиждане, но в момента той обжалва наложената му такса за издръжка, която е 150 лева на месец. Осъден е да плати със задна дата за година и половина издръж­ката и той обжалва точно това. Нека излезе решението на съда в Гоце Делчев и ще решим проблема със свиж­данията по определения ред.

Аз се отказвам от тези пари и от месечната издръжка, щом са му много, го освобож­давам и ще го декларирам в съда, че не искам издръжка, а искам детето ми да расте спокойно. Не искам малката да живее в този тормоз, а и тя самата не иска да ходи при него. Моли ми се денонощно да не я пускам при него. Де­тето се поболя, изнерви се, стресирано е, отказва да се храни, а е само на 5 години. Като навърши пълнолетие тя сама ще реши, сега само й вредим с тези скандали, по­боища и разгонвания.

Онзи ден ни засякоха с ко­лата на улицата, показваха ни средни пръсти, обиждаха ме пред малката, викаха по мен какви ли не мръсотии. Е, как да си дам детето, макар и за ден, на такива хора. Това за нея е стрес, който малката й главица не може да осмисли и разбере. Притеснявам се за детето си, притеснявам се и за себе си и родителите си, под страх не се живее, затова моля институ­циите да си свършат работата“, сподели майката на Селвие след скандала в детската гра­дина в Гоце Делчев.

Вестник “ Градът “

коментара

Таблоид

Наловете си мрени от река Струма

Публикувано

на

Рибар замята във вир на река Струма край Благоевград

Сега е последният шанс да се улови черна мряна преди застудяването. Тази риба е разпространена в много реки из страната, като предпочита горните и средните течения. Особено висока численост има по поречието на Струма.

Мряната е риба от семейство Шаранови. Както повечето представители, така и тя е топлолюбива. Храни се активно през октомври, а заради меката есен до момента все още се хваща успешно. Ако температурата на водата спадне с още няколко градуса, то тя ще престане да търси храна.

Сега река Струма е отлична опция за улов на мрени. Тези риби предпочитат места с каменисто дъно и неголяма дълбочина. Вировете с по-бързо течение са отлично местообитание. През последните дни много мрени са хващани в района на така наречените баражи край Благоевград.

Мряната яде всички видове ларви по дъното. Обикновено обира личинките, залепени по камъните. Черна мряна с размер около 30 см се счита за особено едра. Тази риба живее на пасажи, затова подхранването е важно. Успеем ли да задържим стадото пред нас, то динамичният улов ни е гарантиран.

По това време от годината любим деликатес на мрените са белите червеи. Затова и подхвърлянето им с прашка във водата подлудява рибите. Нивото на река Струма в момента е сравнително ниско, което предполага успешен риболов на плувка. Използва се въдица тип „болонезе“ с дължина 5 или 6 метра. Поставя се плувка около 2 грама и кука, не по-голяма от №12.

Мрените все още са гладни

Други предпочитат да заложат на риболов с дънна тежест и къс повод. Фидерът също не е за пренебрегване. През ноември мрените може да се ловят целодневно. Рибите дори предпочитат слънчевите дни и обедните часове, когато са най-активни.

Щом времето застудее трайно, тогава на сцената излиза негово величество скобарът. Това е най-търсената речна риба през зимния сезон. Популацията й в река Струма е много добра. Скобарът е известен със своята борбеност и затова е предпочитан обект от въдичарите.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

За шеста поредна година Община Гърмен „подава ръка“ на деца сираци

Публикувано

на

Колко струва да сбъднеш мечтите на Коледа,

да повярваш, че можеш да бъдеш щастлив,

да повярваш в живота, а също и в хората,

и отново да видиш света по-красив…

За шеста поредна година Общинска администрация – Гърмен, организира благотворителната инициатива „Да подадем ръка“, която е в подкрепа на децата сираци на възраст до 18 години от населените места в общината.

Дейно участие в кампанията и тази година ще вземат учебните заведения, детските градини, читалищата, жителите на община Гърмен и местни бизнесмени.

Инициативата започна през 2013 г., когато хора с добри сърца, институции и фирми успяха да съберат 6 300 лв. Със сумата бяха подпомогнати 42 нуждаещи се деца.

С всяка изминала година интересът към благородната кауза расте, все повече и по-щедри стават и дарителите.

През 2014 г. със събраните 7 958 лв. бяха подпомогнати 46 деца. През 2015 г. сумата набъбна на 12 054 лв., с която бяха зарадвани 45 деца полусираци с по 246 лв. и две деца сираци с по 492 лв.

През 2016 г. се събраха 12 397 лв., които бяха разпределени между 47 деца полусираци – по 253 лв., и едно дете сирак – 506 лв.

Благодарение на активното участие и безрезервната подкрепа към това благородно дело, през 2017 г.  се събра най-голямата сума досега – цели 30 580 лв. С нея бяха подпомогнати 42 деца полусираци с по 695 лв., и едно дете сирак, което получи 1390 лв.

Всичко това ни прави по-уверени и ни кара да продължаваме напред. Прекланям се пред вас и ви благодаря от сърце. Вашето милосърдие и отзивчивост, вашата съпричастност, вашата щедрост ще накарат толкова много лица да се усмихнат и тази година.

Нека помогнем на тези деца да сбъднат част от мечтите си, да повярват в живота, а също и в хората и отново да видят света по-красив!

Нека, в навечерието и на тази  Коледа, да отворим широко сърцата си и с общи усилия да направим празниците им по-усмихнати, по-щастливи!

Включете се в инициативата, като всеки сам определи начина и формата как да участва, призова жителите на община Гърмен кметът Минка Капитанова.

Ето и събитията, които ще се проведат в рамките на инициативата „Да подадем ръка“ 2018:

–  Благотворителен Коледен коктейл на 13.12.2018 г.;

–  Благотворителен Коледен концерт на 21.12.2018 г.;

– Участие в Коледния базар на 21.12.2018 г. със свое произведение – предмет, сувенир или кулинарно изкушение;

– Дарение на парични средства в кутиите, които ще са на Коледния базар

или по сметка в Банка  ДСК: IBAN – BG62STSA93003390012010.

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ