Апелативният спецсъд върна в ареста Вълчо Арабаджиев

Апелативният специализиран съд върна в ареста Вълчо Арабаджиев. Преди седмица синът на бизнесмените Ветко и Маринела Арабаджиеви бе пуснат на първа инстанция под парична гаранция от 20 000 лева. Той е обвинен в участие в престъпна група, укриване на данъци и пране на пари. Заедно с него са обвинени и две счетоводителки – Ромелия Кирилова и Елена Караянева, които съдът днес също остави за постоянно в ареста. Тримата бяха арестувани при шумна спецакция на прокуратурата в края на август след обиски в хотелите „Маринела” и „Марица”.

Самите Ветко и Маринела Арабаджиеви, които също бяха обвинени, пък се оказаха на почивка във Франция. Днес адвокатът на семейството Илиян Василев заяви, че двамата щели да се предадат доброволно до няколко дни.

Вълчо Арабаджиев

БГНЕС

Специализираната прокуратура извърши следствени действия в офиси, намиращи се в столичния хотел „Маринела“, на 31 август. Образуваното досъдебно производство е за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери чрез подправяне на данъчни документи. При спецакция  бяха задържани десет души. Сред обвиняемите са Маринела и Ветко Авабаджиеви, синът им Вълчо, както и двете счетоводителки на фирмите им Ромелия Кирилова и Елена Караянева.

На първа инстанция съдът реши Вълчо Арабаджиев и двете служителки да бъдат пуснати от ареста срещу парични гаранция, всяка от които по 20 000 лева. Днес обаче Апелативният специализиран съд реши и тримата да останат за постоянно в ареста. От прокуратурата обясниха, че причината за налагането на най-тежката мярка „задържане под стража“ е, че престъплението, за което е повдигнато обвинение, е с голяма обществена опасност.

Вълчо Арабаджиев
 

Според адвоката на семейство Арабаджиеви Илиян Василев обаче това не е вярно: „Няма никаква зашита на обществен интерес в действията на прокурорите, тъй като ако те защитаваха обществен интерес, нямаше да позволят след като са сигурни, че някаква фирма източва бюджета чрез фиктивни сделки или чрез данъчни престъпления, да оставят тази фирма три години да го прави. Защото преписката, която в 47 тома представят по делото, виси пред тях от три години. По нея нито има повдигнати обвинения, нито по някакъв начин е препятствана дейността на тези фирми“.

Василев допълни, че е възможно причината за акцията срещу Арабаджиеви е политическа поръчка: „И когато една прокуратура очевидно не действа в обществен интерес, тогава започват много други хипотези и част от тях аз изложих. Теоретично възможно е да действат като някаква политическа поръчка, теоретично възможно е да действат като някаква конкурентна икономическа поръчка, но съм категоричен, че не действат в зашита на обществен интерес„.

Маринела и Ветко Арабаджиеви, които са извън страната, са издирвани с бюлетина на Европол и Интерпол. По думите на адвоката им те не се укриват и ще се върнат в България до няколко дни.

Решението на Апелативния специализиран съд е окончателно.

 /дарик

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене