Цветелина Хаджиева: Диетата –тя те ограбва и изтощава

Инес Субашка определя хроничния диетик като „цвете в саксия, дълго време не полято“, което образно експонира изчерпаното състояние на човешкия организъм, подложен много дълго време на диета. Тялото е умно: държи запаси от хранителни вещества, минерали, витамини, подкожни мазнини, вода, защото иска да оцелее при евентуален дефицит от храна.

Но обсебващото въздействие на храната, върху страдащия от хранително разстройство не му позволява да бъде толкова находчив, защото изтощения, дори „свит“ мозък (в крайните етапи на Анорексия невроза мозъкът намалява обема си) не може вече да извършва рационални когнитивни операции, защото както тялото, така и той са „изпразнени“. Резултатът от това е, че тялото силно страда, защото има много голям дефицит от хранителни вещества, които при нормални условия позволяват правилното функциониране и развитие на организма. Но не и в условията на силно рестиктивно хранене.

Или още казано, обсебения от храната човек се опитва да върви срещу биологичната си същност, потискайки глада и налагайки си ядене на силно ограничени храни, както в количествено, така в калорийно и разнообразно отношение. Т.е. „Цветето“ се полива оскъдно, пръстта изсъхва и то лека, полека повяхва…. съвсем идентична аналогия с изтезавания човешки организъм с хранителни правила и заблуди.

Накратко, ресурса в тялото е изчерпан и той започва да страда неимоверно, освен ниското тегло като следствие – налице е недостиг на витамини, минерали, аминокиселини, макронутриенти – или още остереопороза, сърдечно-съдови проблеми, храносмилателни проблеми, проблеми с кожата, косата и ноктите, отслабване функцията на зрението; силно намалена концентрация; трудно фокусиране на вниманието; отпадналост, липса на енергия; проблеми със съня; отбягване и изолиране от социални контакти; раздразнителност; избухливост; меланхолия; тревожност; потиснатост, депресия ….. и всичко това от липсата на храна.

Вече, налице е състоянието, известно като „starvation mode“ – забавяне на метаболизма, при което организма е свел до минимум разхода на енергия, за да оцелее. Това всъщност се случва в общи линий при един продължителен калориен дефицит, какъвто налага следването на даден диетичен модел. Тук също така трябва да направим разграничение между диета и диета, т.е. от медицинска гледна точка диетата е определен режим на хранене, който обикновено се налага от лекар при дадени здравословни състояния, които се повлияват благоприятно от включването или изключването на дадена храна, която е с определена продължителност на прилагане. Днес, обаче, информацията е неточна,възгледите са изкривени и поведението е хаотично, и разбира се води до грешни изводи, провокиращи деструктивно поведение. Затова днес съвременния човек не разбира нищо друго под диета, освен изключване на жизненоважни групи храни и чака отслабване… Да, налице е отслабване, но платено с твърде висока цена – здравето, красотата и начина, по който се чувстваш, а той не е особено добър, на ли?! И въпреки това продължаваш, защото диетата е станала установен начин на поведение, навик, който следваш сляпо и безропотно, защото вече вярваш безусловно във „вредата“ от храната, но не и във вредата от диетата.

Може би вече си в състояние, в което е крайно време да „полееш цветето“, но не само веднъж, а редовно, защото мъдрите стари хора са казали „Една птичка пролет не прави“. Затова направи своята пролет свежа, красива, жизнена и изпълнена с порив и сила! Заслужаваш го! Всеки заслужава да живее ИСТИНСКИ, ТИ СЪЩО!!!

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене