Как се става почетен кулинар в 10 стъпки

СТЪПКА 0 (ПОДГОТВИТЕЛНА)

Посещавате сайта www.crossborderfuncenter.net. За­познавате се с Кулинарните уикенди, предлагани от мре­жата за устойчив туризъм „Трансграничен център за забавления“. Избирате си произволен ред, в който да посетите десетте дестина­ции на мрежата; предложе­ният от нас тук е примерен.

СТЪПКА 1

Посещавате Уикенда на меда в град Рила, дестина­ция Благоевград. Опитвате природен мед от магнетич­ните хълмове край Рилски манастир. Месите и печете медени сладки. По желание, посещавате Регионалния ис­торически музей и възрож­денския квартал Вароша в Благоевград, Стобските пи­рамиди или самия Рилски манастир с гроба на Свети Иван Рилски. Получавате Малка книжка на посетите­ля, където ви поставят пе­чата на дестинация Благоев­град.

СТЪПКА 2

Посещавате Уикенда на горските плодове в село Гор­но Драглище, дестинация Банско. Похапвате домашно сладко от горски плодове, брани в южните склонове на Рила планина. Варите слад­ко с домакините. Ако имате желание, посещавате музеи­те в Банско, църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в с. Добърско, старите бани в село Баня, Историческия музей в Бели­ца или Парка за танцуващи мечки в месността Адриа­нов чарк в Рила. Получавате малък подарък от домаки­ните и печат на дестинация Банско.

СТЪПКА 3

Посещавате Уикенда на лука в село Баничан, дести­нация гр. Гоце Делчев. Опит­вате ястия със специалния воден лук, отглеждан в този район. Учите се да плетете плитки от лук. При желание посещавате архите­ктурния резерват Ко­вачевица, Огнянов­ските минерални бани, античния град Нико­полис ад Нестум или Парка за пенсионира­ни магарета в самото село Баничан. Полу­чавате малък подарък от домакините и печат на дестинация гр. Гоце Дел­чев.

СТЪПКА 4

Посе­щавате Уикенда на грозде­то в село Джигуро­во, дес­тинация Струма. Разхожда­те се из не­безизвест­ните лозя на Сандан­ско-Мел­нишкия район. Учите се да правите сладки с вино. Ако ви е интересно, посещавате Археологиче­ския музей и градския парк в Сандански, най-малкият град в България Мелник, Роженския манастир или някоя от уютните малки ви­нарни в района. Получавате 15% отстъпка от цената на уикенда, малък подарък от домакините и печат на дес­тинация Струма.

СТЪПКА 5

 

Посещавате Уикенда на кестена в селата Яворница и Самуилово, дестинация Петрич. Пекат ви кесте­ни на ламарина. Опитвате традиционни местни ястия и най-вече леко горчивия кестенов мед. По желание посещавате националния мемориален комплекс Са­муилова крепост, къщата музей Ванга в Петрич, мест­ността Рупите с църквата „Света Петка“ и античния град Хераклея Синтика или Посетителския център на Природен парк „Беласица“. Получавате малък подарък от домакините и печат на дестинация Петрич.

СТЪПКА 6 (ПРЕМИНАВАТЕ КЪМ ДЕСТИНАЦИИТЕ В СЪСЕДНА МАКЕДОНИЯ)

Посещавате Уикенда на фъстъците в село Колеши­но, дестинация Ново село. Научавате за традициите в отглеждането на фъстъци в Струмишкото поле. Похапва­те домашен „сникърс“. Ако искате, посещавате водопа­дите Смоларски, Колешин­ски и Габровски в планината Беласица, прохладните Мо­крински извори или мана­стира „Свети Антоний и Геор­ги“ в Ново село. Получавате малък подарък от домаки­ните и печат на дестинация Ново село.

СТЪПКА 7

Посещавате Уикенда на чушките в село Габрово, дес­тинация Струмица. Варите пресен айвар или пинджур с домакините. Опитвате про­чутите им мариновани люти чушки. При желание, посе­щавате Римските терми в село Банско, манастирите Водоча и Велюса, Истори­ческия музей на град Стру­мица или манастира „Свети Петнадесет Тивериополски мъченици“, пак в Струмица. Получавате 30% отстъпка от цената на уикенда, малък по­дарък от домакините и печат на дестинация Струмица.

СТЪПКА 8

Посещавате Уикенда на житото в село Конче и езе­рото Мантово, дестинация Радовиш. Хапвате прочутия самун с пастърма или друга плънка, запазена марка на района. Опитвате местния десерт татлия. Ако проявя­вате интерес, посещавате църквата „Света Троица“ в Радовиш, манастира „Свети Георги“ в с. Ораовица, църк­вата „Свети Стефан“ в Кон­че или Влашките колиби на Мантово; можете да ловите и риба в езерото. Получава­те малък подарък от дома­кините и печат на дестина­ция Радовиш.

СТЪПКА 9

Посещавате Уикенда на смокините в село Црничани, дестинация Дойран. Похап­вате сладкиши със смокини. Варите смокиново сладко с домакините. Ако имате же­лание, посещавате църквата „Свети Илия“ в Дойран, ва­лановския манастир „Свети Георги“, историческата Фер­динандова чешма или язо­вир „Палюрци“; возите се на лодка в Дойранското езеро. Получавате малък подарък от домакините и печат на дестинация Дойран.

СТЪПКА 10

Посещавате Уикенда на патладжана в Гевгелия или Богданци, дестинация Гевге­лия. Опитвате разнообразни ястия с патладжани. Печете или мариновате патладжан с домакините. По желание, по­сещавате Историческия му­зей, археологическия обект Вардарски рид или църква­та „Свети Спас“ в Гевгелия, църквата „Свети Атанасий“ в Богданци или курортната местност Смрдлива вода в планината Кожуф. Получа­вате 50% отстъпка от цена­та на уикенда, малък пода­рък от домакините и печат на дестинация Струмица. Получавате и титлата „По­четен кулинар“ и право на нови подаръци и отстъпки в Архитектурните и Ботаниче­ски уикенди, които мрежата „Трансграничен център за забавления“ ще предлага през следващата година.

Проектът „Трансграни­чен център за забавления“ се съфинансира от ЕС чрез Програмата за ТГС Ин­террег-ИПП България – Би­вша Югославска Република Македония.

Тази публикация е направе­на с подкрепата на ЕС чрез Про­грамата за ТГС Интеррег-ИПП България – Бивша Югославска Република Македония, CCI No 2014TC16I5CB006. За съдър­жанието на тази публикация отговорност носи единстве­но Пирински туристически форум и по никакъв начин не може да се приеме, че тя отра­зява възгледите на Европей­ския съюз или на Управлява­щия орган на Програмата.

Вестник “ Топ Преса “

Ралица Василева

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене