Министърът Вълчев в Кюстендил: Ще се справим с недостига на учители

Има известен недостиг на учители, но до началото на учебната година незаетите места ще бъдат запълнени, увери министърът на образованието Красимир Вълчев, който беше на работна среща с директори на училища и с педагогическите кадри от Кюстендилска област. Това ще стане като на някои места ще останат учители в пенсионна възраст, или с учители по други предмети, които ще съвмесяват. Най-проблемна се оказва липсата на учители по математика, информационни технологии, езици и по физически науки. „До 10 години проблемите в тази насока ще се задълбочат. Направихме една информационна система, която предстои да стартира. Тя ще показва къде в страната какви учители се търсят. Така всички завършващи ще могат да се регистрират в тази система и да разберат къде са необходими учители”, каза министър Вълчев.

Увеличаване процента на обхванатите в обучението деца и подлежащи на обучение, както и намаляване на броя на отпадналите от училище, ще са сред приоритетите и през новата учебна година, каза министърът при откриването на работната среща в парк хотел „Кюстендил“, на която домакин беше кметът на града Петър Паунов. Освен екипите на регионалните управления по образованието и на общините, полицията и др. в този процес ще се включи и НАП – в агенцията имат много информация. От НАП ще съдействат и за налаганите глоби, когато родители отказват да запишат децата си в училище. Откриването на отпадналите и необхванатите в обучението деца среща много трудности досега, не скри министър Красимир Вълчев. Имало случаи в някои квартали да замерят отишлите да убеждават родители от ползата децата им да се образуват да ги замерят с камъни. Затова е добре с екипите да отиват и полицаи, обобщи той.

Увеличението на учителските заплати, които за следващите 4 години, считано от 1 януари догодина, трябва да стигнат ниво 120% от средната за страната, ще струва на бюджета 1 милиард и 400 мил .лева. на средствата вече са планирани и ще бъдат осигурени, обяви министърът.

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене